Statistik från akutmottagningar bara en del av sanningen

Till akutmottagningar kommer folk som tror att de behöver avancerad vård. I dagens samhälle tror många att man behöver vård vid skador och sjukdomar som för 20-talet år sen inte ledde till sjukhusbesök, utan folk tog själva hand om dem. Med resultat fler vårdsökande, däribland fler med skador från våld. Om det också är så att våldets grovhet ökar utan att våldet egentligen ökar så blir också resultatet att akutmottagningar får fler besökare med skador från våld. Men detta kan ske utan att våldet i sin helhet ökar.

Det finns alltså flera anledningar till att siffror från ett fåtal utvalda aktumottagningar inte tyder på att våldet i stort ökar. Alltså finns ingen motsättning mellan akutmottagningarnas siffror och forskningen som media tycks hävda. Forskningen visar att våldet inte ökar utan står still och siffrorna från enstaka akutmottagningar förändrar inte detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

9 svar på “Statistik från akutmottagningar bara en del av sanningen”

  1. ”Om det också är så att våldets grovhet ökar utan att våldet egentligen ökar så blir också resultatet att akutmottagningar får fler besökare med skador från våld. Men detta kan ske utan att våldet i sin helhet ökar.”

    Jag förstår inte riktigt detta resonemang. Om våldets grovhet ökar så tycker jag nog man kan se detta såom att våldet ökar även om antalets våldshandlingar i absoluta tal ökar. Men visst, det hela är väl en definitionsfråga.

    1. Allianspartisten: Jag antar att det ska stå ”att våldet ökar även om antalets våldshandlingar i absoluta tal inte ökar”

  2. Enligt brå`s statistik anmäldes gällande ”Misshandel,grov misshandel”
    1988 37511 st
    2002 61631 st
    2008 84566 st
    Jag får det till att brottsligheten ökat med ca 100 procent på en 20 års period.

    1. göran: Anmälningar av brott är inte detsamma som brott. De siffror du redovisar visar bara att antalet anmälningar ökar. Inte att brottsligheten ökar. Att antalet anmälningar ökar kan ha flera förklaringar, att anmälningsbenägenheten ökar, att lagstiftningen ändrats och att antalet brott ökat. I fallet med grov misshandel är det en kombination av alla. Ditt misstag är vanligt. Det finns en broschyr hos Brå som visar hur man ska tolka och läsa statistiken.

      http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action_question_show.349.0.=1
      http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Konsten.pdf&url=/dynamaster/file_archive/060317/699f09f47d4edc1b264d15a663fa67ba/Konsten.pdf

      Grov misshandel är dessutom inget bra brott för att avgöra om brottsligheten ökar eller inte. På grund av mörkertal, anmälningsbenägenhet och lagstiftning som varierar och ändras. Mord är det däremot. Mordfrekvensen i Sverige har inte ökat sen 1970-talet.

      Brottsligheten totalt ser dock inte ut att öka, främst därför att egendomsbrott minskat rejält.

      http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=3&id=321

  3. Läste dina länkar,fann inget som skulle förklara bort hela fördubblingen av antalet brott över tidsperioden.
    Brå talar om sannolikheter, antagande, inte fakta för förklara brottsökandet, Därför bör akutmottagningarnas statistik tas på största allvar.

    1. göran: Det finns en trolig ökning av våldet. Den hänger samman med ökande ojämlikhet i samhället. Akutmottagninagrnas siffror är dock totalt irrelevanta i sammanhanget och ovetenskapliga. Från 1990 till idag finns fler lagänrdingar vad det gäller misshandel, det finns en ökad anmälningsbenägenhet som är belagd i rapporter från BRås och stora intervjuundersökningar om gjorts och troligtvis också en ökning. Om du läst broschyren om hur man läser kriminalstatistisk så står det där att man måste kolla upp sånt. Plus att anmälda brott inte är detsamma som begångna brott.

Kommentarer är stängda.