Lönesänkning genom privatisering

Arbetsdomstolen har genom sin dom om sopåkarna i Stockholm just godkänt att lönerna får sänkas vid en privatisering och/eller en ny upphandling. Detta öppnar uppe för lönedumpning och en nedåtgående spiral för arbetares löner. Löner kan enligt AD:s dom sänkas även om avtalen fortfarande gäller och genom upphandlingar och privatiseringar kan lönerna på detta sätt gradvis sänkas. Domen är ett slag i ansiktet på svenska arbetare:

Idag har Arbetsdomstolen dömt till arbetsgivarnas fördel i fallet med Liselotte Lööfs försök att sänka löner för renhållningsarbetarna i Stockholm. Domen innebär att sju Transportmedlemmar idag tvingas göra valet: jobba 20 procent mer för 1-6000 mindre i månaden – eller bli arbetslös redan imorgon. Domen betyder också att Arbetsdomstolen godtar att arbetsgivare ensidigt ändrar i villkoren under pågående avtalsperiod.

– Ett hån mot avtalet, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

[…]

Nu håller Arbetsdomstolen på med att förvandla den åsikten till juridik. Nej, det finns inget givet skydd för de utgående lönerna. Ja, arbetsgivaren får ensidigt byta lönesystem. Så säger man i domen. När Arbetsdomstolen bildades, varnade debattörer inom arbetarrörelsen för att den skulle bli ett verktyg i arbetsgivarnas händer.

– Dagens dom är djupt upprörande och man kan bara instämma i Fabian Månssons ord: vet hut – vet sjufalt hut, säger Lars Lindgren.

Arbetsdomstolen har visat sig vara den klassdomstol som den enligt min mening alltid varit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på “Lönesänkning genom privatisering”

  1. I alla fungerande marknadsekonomier är det ett fundamentalt grundelement för stabilitet och fungerande marknader att ingångna avtal hålles avtalstiden ut!
    Likaväl som ryska gasleverantörer skall hålla ingångna avtal om priser och leveranser så skall den svenska arbetsmarknadens parter också hålla ingångna avtal!

Kommentarer är stängda.