Strejk på Ikea i Frankrike

Ikea i Frankrike har under en tid varit inblandade i en konflikt med sina anställda om löner. Konflikten har lett till en strejk som stängt ett antal varuhus. Anställda har också ockuperat företagets franska huvudkontor ett par gånger, igår och idag med krav på generella löneökningar. Något som företaget inte vill gå med på.

De frnska arbetarna har rätt i ska. Generella löneökningar är solidariska och något som gynnar arbetare som grupp och speciellt bra för de svagaste. Individuella löner, som Ikea vill ha, är splittrande och motverkar i förlängningen gemensam kamp med resultatet att företaget får ett övertag gentemot de anställda. Så strejken i Frankrike bör ha stöd. Det bästa vore förstås om anställda och fackföreningar på Ikea i Sverige uttalade sitt stöd för de kämpande franska arbetskamraterna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements