Att finnas med på bloggtopplistor

Ett sätt att öka antalet besökare till sin blogg är att registrera sig och se till att man finns med på olika bloggtopplistor. Det finns sådana som är baserade på rankning, på antalet inlänkar, på antalet besökare och en del annat. När det gäller topplistor som listar antalet besökare så har Bloggtoppen varit den viktigaste under lång tid. Men det finns idag flera problem med Bloggtoppen.

Sajten underhålls dåligt med följd att räkningen av antalet besökare inte stämmer, vissa bloggar, som min och Jinges har periodvis inte räknats under senare tid. Bloggtoppen länkar dessutom till sajter som uppenbart bryter mot personuppgiftslagen (PUL) och det är ju en tveksam praxis.

Jinge och Rose-Marie Södergren på Kulturbloggen föreslår att vi bloggare ska överge Bloggtoppen då den inte längre har någon funktion att fylla och sköts så dåligt. Jag är beredd att instämma. Däremot är jag skeptisk till att Politometern ska kunna lösa problemet. En stor del av Sveriges politiska bloggar får inte vara med på Politometern. Det gäller exempelvis min blogg och alla andra som är knutna till det parti jag är med i, Socialistiska partiet. Det gäller också extremhögerns bloggar och politiska bloggar som inte är partianknutna. För att Politometern ska kunna lösa problemet med Bloggtoppen för i alla fall politiska bloggar så krävs mer än att man bara inför en räknare. Nämligen att alla politiska bloggar får vara med.

Men nu är faktiskt inte Bloggtoppen ensam om att mäta anatlet besökare på bloggar och lista dem. Aftonbladets Bloggportalen gör det såväl som en rad andra sajter där de största förmodligen är Blogtoplist och Blogtoparea. Men det finns en mängd sajter med lite olika sätt att räkna. Min blogg är med på de flesta topplistor. Det finns anledning att vara registrerad på många olika topplistesajter av denna typ. Varje sajt genererar några besökare. En sajt som också listar antal besökare är Konfliktportalen, men tyvärr visar man bara en begränsad lista. Men bara för bloggar som är medlemmar och som uppfyller de krav man ställer på medlemmar. Radikala vänsterbloggar bör registrera sig på Konfliktportalen som jag ser det. Tyvärr dras även denna sajt med problem vad det gäller bristande underhåll och driftstörningar.

De viktigaste sajterna som rankar bloggar är Knuff.se och Twingly. Knuff pingas genom att pinga systersajten nyligen.se och Twingly måste man pinga om man vill få länkar från tidningarna. Då rankas man också där. Andra rankingsajter är Inflytande.se, som kräver en aktiv handling av den som vill se en bloggs rank, och Politometern (endast bloggar som tillhör etablerade politiska partier). Bloggportalen rankar inte bloggar, men mäter antal inlänkar (vilket också är Twinglys viktigaste, kanske enda?, mått) och något som också mäts på Knuff.se. Att finnas med på Knuff.se och Bloggportalen ser jag som viktigt och nödvändigt för en blogg som är intresserad av att nå ut till fler läsare. Och det är väl något som i hög grad är ett mål för vänsterbloggar. Vi vill ju påverka människor och samhällsutvecklingen. Utan läsare påverkar vi inget. Med fler läsare kan vi förhoppningsvis påverka mer.

Till slut finns också sajter som rankar bloggar efter hur många som prenumerar och/eller favoritmarkerat bloggen. Bland de viktigare sajterna inom detta område märks nyligen.se (systersajt till knuff.se) och Bloglovin. Den senare sajten är en del av underlaget för rankningen på Inflytande.se. Övrigt underlag är auktoritet på Twingly och inlänkar enligt Google Bloggsök (Google Blogsearch). På den typen av sajter som detta röris om så bör vänsterfolk skaffa konton och favoritmarkera/prenumerera på så många vänsterbloggar de kan.

Slutsatsen av detta är att man ska finnas med på så många topplistor man kan, men att några är viktigare än andra. Det kräver inte mycket aktivitet att var med på bloggtopplistor. Man ska registrera sig och sen lägga in en kodsnutt på sin blogg och så sköter det hela sig helt automatiskt efter det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Erik F

  Finns det några belägg för att dessa topplistor generar trafik? Jag själv har läst bloggar sen begynnelsen och till 99% har nya aspiranter lagts till min lista om 332 bloggar via länk (inkl Twingly), Twitter eller sök på Google. Topplistor har varit onintressanta, åtminstone de senaste fem åren.

  Har du ngn statistik att visa upp?

  • Anders_S

   Erik F: Jag har statistik. De bästa sajterna är knuff.se och kringsajter. 1213 besökare den senaste månaden (10 januari-10 februari) från Intressant.se, 513 från knuff.se, 264 från bloggar.se, 115 från nyligen.se och 38 från bloggkartan.se . Från Bloggtoppen har jag under den senaste månaden fått 108 besök, 60 från Twingly, 65 från whos.amung.us, 30 från gnuheter, 27 från b19 och 27 från blogtoplist.se för att nämna de jag fått mest trafik från. Från Google, exklusive sökningar, har jag fått ungefär 100 läsare. Det ger läsare. Framförallt när man ligger högt på listorna. Vänsterbloggar har gett mig 13, men den sajten är bättre för små bloggar och konfliktportalen har gett 5 besökare. Jag tippar att den senare sajten också är bättre för små bloggar på vänsterkanten.

 • Manuell trackback:

  1000+ ord – The Stalker