Att Ilmar Reepalu skulle vara antisemit är bara trams

Det är naturligtvis bara dumheter och smutsigt spel från de borgerliga krafter som gör att man pekar ut Ilmar Reepalu som antisemit. Han uttalade sig visserligen slarvigt och på ett sätt som gjorde att man kunde uppfatta att han beskyllde judarna rent generellt och judarna i Malmö för att vara medskyldiga till Israels brott. Han har förklarat att han inte menade så utan att det är en feltolkning ghord av en journalist. Att ha uttalat sig slarvigt gör naturligtvis ingen till antisemit. Inte ens om man uttalat något som är antisemitiskt.

Vad som är riktigt och korrekt är att de judaran i Malmö, Sverige och värdlen inte är ansvariga för Israels brott och övergrepp mot palestinier. Vad som också är sant är att Israels övergrepp på Gaza och Västbanken leder till en ökande antisemitism då det alltid finns männiksor som har svårt att skilja på en stat och den statsreligion som en stat hara eller den etniska tillhörighet som dess folk har. Indirekt kan alltså Israel som stat sägas vara delvis ansvarigt för att antisemitismen eventuellt växer. Däremot så är naturligtvis inte judarna som grupp asnvariga för något sådant.

Intressant?
Bloggat: Andrea Doria, Röda Malmö, Pierre Gilly, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • profanum_vulgus

  Jag tycker inte ens att han uttalade sig slarvigt. Lyssna på inslaget i P1, de har ju klippt ut citat som i sitt sammanhang inte var slarviga.

  Jag kan ju på nästan samma sätt citera Federley:
  ”Jag utmanar […] judiska barn i Göteborg […] att gå bakvägen […]”

 • Pingback: Israelkramarnas och dumskallarnas sammansvärjning | Dumheterna()

 • David

  Federley kandiderar för Malmö stads riksdagsvalkrets. Nu har han dragit igång en kampanj om attkommunstyrelsens ordf. i Malmö stad skulle vara antisemitisk. Artikeln på SvD Opinion påminner till tonen om vad en genomsnittlig sverigedemokrat skulle ha kunna skrivit ( Artikeln börjar med”Malmö är på väg att bli en förlorad stad” ”upplopp på gatorna” – när, hur ofta? ””) Karl¬¥n har inga kopplingar till staden, än mindre är han folkbokförd där. Däremot vet han hur man skall utnyttja och spela på föreställningar om Malmö som på väg att bli ”mini-Mellanöstern”. Extra generande för Federleys del måste vara at han drar slutsatser för hur det ser ut i Malmö från hur det ser ut i – Stockholm. Han verkar inte ha satt sin fot i Malmö eller pratat med någon där. Vad som jag finner är nästan mest bisarrt är att han skriver om ”mordbrand mot synagogor” (det skedde ett attentat i Helsingborg förra året som tillhör Malmös församling, men inte i Malmö) men undviker att nämna brandattentaten (här är det pluralis och inte singularis) mot moskén i Malmö, som utsatts för betydligt fler brandattentat genom åren. Finns det ingen konsekvens hos den mannen? Bör man inte utifrån de flertalet brandattentaten mot moskén dra slutsatsen att det är muslimerna som är de mest utsatta för hot och våld i Malmö?

  Vad det egentligen handlar om är att Federley behöver uppmärksamhet inför valet speciellt eftersom han kandiderar i en traditionellt icke-centerpartistisk valkrets som Malmö, för ett parti som inte haft någon representation i kommunfullmäktige sedan 1998. Vad passar då bätrre än att utnyttja gamla fördomar om Malmö som ”Nordens Chicago” och Sveriges svar på Sodom och Gomorra?

 • Att judar som inte bor i Israel inte har något ansvar för vad den israeliska staten har för sig är givetvis sant. Just därför är det så viktigt att många av dem gör detta klart; det finns många som inte klarar av att tänka i flera led,

  Ju fler judar som tar efter exempelvis Dror Feilers exempel desto bättre.

 • Pingback: Nej, Illmar är inte antisemit « Johannes Blogg.()

 • Hans Norebrink

  Företrädare för den judiska religionen runt om i världen är en sak, staten Israel en annan. Visst är det bra om judar fördömer Israel, men självklart ska de inte drabbas av otrevligheter eller diskriminering om de inte gör det.
  På liknande sätt är världens muslimer och staten Iran olika saker. Och visst vore det bra om muslimer toge avstånd från Iran, men de ska inte drabbas av otrevligheter eller diskriminering om de inte gör det.
  Israel vill förvirra debatten genom att blanda ihop antisemitism och antisionism. Därför ska inte vänstern göra samma sak. Tyvärr finns det en del exempel på att vänsterfolks antisionism tenderar åt det antisemitistiska hållet.