Vi betalar inte!

Man kunde tro att detta handlar om en pjäs av Dario Fo, men det är istället islänningarna som i en folkomröstning just har bestämt att man inte vill betala bankernas fiffel och låneskarusell som resulterat i stora skulder till utländska statsmakter. Detta genom att de andra staterna räddat enskilda människor/spekulanter i de länderna som haft sina bepsaringar i isländska banker som gått omkull.

På Island gick både banker och stat i princip i konkurs och den isländska staten står nu som ansvarig för de spekulerande isländska bankernas skulder till utlandet. I alla fall enligt regeringarna i Storbritannien och Nederländerna. Men de vanliga islänningarna vill förstås inte betala för bankmännens och bankernas fiffel och spekulation mer än man redan gjort genom försämrade levnadsvillkor och färre jobb. Det borde inte vi i andra länder heller göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Inte helt korrekt. Vad islänningarna har bestämt är inte att de ska låta bli att betala utan enbart att de ska låta bli att betala på det sätt som förhandlades fram i Januari. Inte underligt eftersom både Holland och Storbritannien mildrat sina krav sedan överenskommelsen.

  Vad man framförallt varit kritisk mot är de villkor som ställts gällande återbetalningarna.

  • Anders_S

   Formellt har du rätt, Hampus. Men vad många islänningar egentligen vill, som jag förstått det, är att låta bli att betala överhuvudtaget.

 • Andreas

  Hur hänger det här ihop med bankgarantin?

  Skulle isländska staten kompensera bankkunderna vid en bankkonkurs och varför har Storbritannien och Nederländerna valt att göra det?

  • Anders_S

   Isländska staten gick ju i princip också i konkurs. Så islänningarna fick väl inget annat än förluster.

 • Daniel

  Det är begripligt att islänningarna inte vill betala för inkompetenta bankers och en inkompetent regerings näst intill kriminella dumhet, men frågan är ju om det är mer rättvist att brittiska och holländska skattebetalare står för notan. Eftersom Island garanterade Icesaves sparares kapital tycker jag inte det. Dock kan återbetalningsvillkoren varit onödigt strikta och det ser ju ut som det är dessa som kommer omförhandlas nu.

 • Tomas Andersson

  Andreas>>

  Vet du vad en bankgaranti är?

 • Pingback: Ansvarsfulla Göteborgspolitiker som inte skär ner | Svensson()

 • Pingback: Ansvarsfulla Göteborgspolitiker som inte skär ner()