Jämlikhet minskar arbetslösheten

På Svenska Dagbladets ledarsida är det kutym (?normalt) att man inte lever i verkligheten. Vi har exempelvis Sanna Rayman som i en kommentar till ett av mina inlägg menar att hon inte är för ökade klyftor och minskad jämlikhet trots att hon stöder borgarregeringens politik som ju leder till just ökade klyftor och ökad ojämlikhet.

Per Gudmundsons allmänna förvirring (en del fackliga företrädare kan verkligen avar förvirrade också) och verklighetsflykt på många olika sätt är ju välkänd för de flesta men nu har man en ny stjärna, Maria Eriksson, som uppenbarligen verkar ha vissa begränsningar vad det gäller omvärldsanalysen och verklighetskontrollen. Hon tror att jämlikhet ökar arbetslösheten bland ungdomar. Detta trots att forskning, som redovisas i exempelvis Jämlikhetsanden av WIlkinson & Pickett visar ett klart samband mellan ökade ungdomsproblem och ojämlikhet. Detta trots att verkligheten i Sverige visar att ungdomsarbetslösheten i stort sett ökat ända sedan ojämlikheten i landet började öka igen på 1980-talet. Det är ibland lite bisarrt att läsa SVD:s ledarsida må jag säga.

Det är förmodligen så att jämlikhet minskar arbetslösheten bland ungdomar. En ökad jämlikhet kräver med säkerhet en ökad satsning på offentlig sektor, vilket ger fler arbetstillfällen där.  Det kräver alltså åtgärder som minskar arbetslösheten generellt och därmed också ungdomsarbetslösheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements