Solidaritet med Greklands arbetare

Deklaration av  Francisco Louça (BE, Portugal), Boguslaw Zietek (PPP, Polen) och Olivier Besancenot (NPA, Frankrike)

För andra gången har de grekiska arbetarna på uppmaning av sina fackliga organisationer paralyserat landet för att säga nej till den outhärdliga åtstramning som Papandreous socialistiska regering antagit så att staten kan fortsätta att ge miljarder till banker och andra finansinstitut som spekulerar i den grekiska statsskulden.

I demonstrationer landet över har de arbetande visat sin styrka och beslutsamhet. Allt har stått still- flyg, båtar, tåg, tunnelbana, bussar. Skolor har stängts, likaså administration och banker, hälsovården gick på sparlåga, fabriker stod still, radion och teven sände inget.

De gav regeringen och dess europeiska kollegor det enda svar de förtjänade.

Vi uttalar vår fulla solidaritet med Greklands arbetare och folk. I övriga Europa upprepar vi vår vägran att betala kostnaderna för en kris som endast bankerna, finanshajarna och företagsägarna är ansvariga för. Det är upp till dem att betala.

Låt oss ena våra krafter i den gemensamma kampen

11 mars 2010

Intressant?
Läs mer: Kildén & Åsman, Socialistiska Partiet,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, SDS1, 2, 3, 4, PolDk,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Erik F

  Retoriken åt sidan. Hur ser du en lösning på problemet? Statsskulden är på 150% av BNP och pensionerna kostar 20% av BNP. Skattemoralen är obefintlig. Det funkar ju inte i längden.

  • Anders_S

   Erik F: Demokrati, revolution. Förstatligande av allt som kyrkan äger (Greklands stösrta markägare) och allt som spekulationskapitalister äger. Beslagtagande av alla pengar som regeringsmedlemmar, företagare och andra försnillat från statskassan och från EU-bidragen. Avskrivning av statsskulden (finns ingen anledning att vanliga greker ska betalas kapitalsisternas excesser). Sen undrar jag vad du vet om skattemoralen i Grekland egentligen? Förmodligen ingenting.

   Läs:
   http://www.internationalen.se/2010/03/12/eliten-hamnas-pa-befolkningen/

 • Erik F

  Sista meningarna var väl lite onödiga. Jag som utomstående kan ju bara gå på vad som skrivs i pressen och det är ju ingen nyhet att skattemoralen är lägre i länder med utbredd korruption.

  Se: http://www.google.com.au/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=skattemoral+grekland

  • Anders_S

   Erik F: Man kan inte lita på pressen i sådana här fall. Men jag är överens om att traditionell skattemoral är låg i Grekland. Vilket beror på et låga fötroende staten har i landet. En situation som skapats av korrupta regeringar, företagare och tjänstemän. Lösningen på det är inte att prata om ”dålig skattemoral” etc utan att peka på de verkliga bakomliggande problemen med att företagare stoppar EU-bidrag rakt i fickan, att företagare och regeringsföreträdare försnillar pengar osv. Det kan man inte lösa genom löst prat om dålig skattemoral, utan det krävs andra saker.

   Dessutom irriterar moraliserandet om Grekland mig åt det grövsta. Jag har bott i Grekland. Jag läser en del grekiska och pratar lite mer. Moraliserandet här motsvarar inte av debatten i Grekland om detta, så mycket kan jag säga, även om jag inte greppar nyanserna i den mer än det jag får översatt. Men ursäkta mig ändå.

 • danne

  Du kritiserar media och pressen men hänvisar till internationalen? Det är press precis som vilken annan som helst och betydligt mer målad och partisk och därigenom felvisande.

  Demokrati och revolution är två skilda saker. För att kunna genomföra en revolution krävs att man åsidosätter demokratiska värderingar, iaf för en tid. Så är iaf min tolkning av ordet revolution men förklara gärna vilket fel jag har i mitt tankesätt.

  Men att revolutionera deras ekonomiska system är något helt annat och jag antar att det är det du talar om…

  Till sist så finns det inga skäl att avskriva statsskulden. Grekland har demokratiskt röstat fram sin regering och därav får de tyvärr stå för konsekvenserna av deras dåliga arbete.

 • Pingback: Rädda Sverige,nu! » En visa till dig från mig()