Tredje ekonomin

Boknytt
Mattsson & Olsson
Det mänskliga företagandet
Premiss förlag

Tredje ekonomin

Såväl statssocialismen som privatkapitalismen har misslyckats med att skapa mänskliga samhällen inom naturen ramar. En alternativ tredje väg behövs anser författarna till ”Det mänskliga företagandet – Om social ekonomi för 2000-talet”. Och visst låter det bra med lokalism, småskalighet, kooperation och ekonomisk demokrati. En social och ansvarstagande ekonomi. Det är kunnigt, heltäckande och entusiastiskt skrivet. Men det är svårt få grepp om denna spretiga rörelse. Och jag reagerar mot frälsartonen som vore social ekonomi lösningen på all världens problem.

Intressant?
I media: Newsdesk,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Johan

  ”Och jag reagerar mot frälsartonen som vore social ekonomi lösningen på all världens problem.”

  Ja, en del tror att gräset alltid är grönare på andra sidan.

  För egen del tror jag vi måste utgå ifrån det vi har och vidareutveckla detta. Det är trots allt på detta sätt som varaktiga framsteg har skapats och här går inte bortse ifrån att det ekonmiska system vi har i den så kallade ”västvärlden” trots allt har och haft sina poänger. Att satsa på en oprövad ”tredje väg” förefaller riskabelt.

 • Hans Norebrink

  Visst kapitalismen har varit effektiv, det var själve Marx den förste att erkänna. Men idag för det globalt härskande kapitalistiska systemet mot en katastrof vad gäller klimat och miljö.

  Kapitalismen håller sig inte inom naturens ramar. Därför är det inte ett fungerande och hållbart ekonomiskt system. Oljan börjar ta slut, sötvattnet räcker inte till, skogarna förstörs, havsfisket sinar, öknen breder ut sig. Antarktis och Arktis smälter, Jorden och maten förgiftas. De ekonomiska kriserna orsakar kaos och lidande. Kapitalismen kan inte ge alla jobb längre. Kapitalismen suger ut de fattiga länderna genom ett orättvist handelsutbyte mellan dem och väst. De ekonomiska klyftorna och sociala orättvisorna ökar. slummen växer över hela världen. I konkurrensen om jobb och trygghet ökar rasismen mot invandrarna. Etcetera.

  Världen går åt helvete med kapitalismen. Att satsa på kapitalismen, det är verkligen riskabelt!