Hot mot vargjägare

Det finns människor i alla sammanhang som inte beter sig som man ska. Det gäller jägare och det gäller uppenbarligen många människor som fått för sig att de är vargvänner. De senare hotar tydligen jägare genom att bland annat ringa upp dem.

Att det skulle vara speciellt utbrett så som SVD och jägarna som intervjuats i tidningen hävdar kan dock inte vara sant. I flera av de län där vargjakt bedrivits så lämnar länsstyrelserna inte ut uppgfifter om jägarna. Det gäller exempelvis i Örebro län och delvis i Värmland, där alltså inte speciellt många jägare kan ha hotats som SVD påstår. Det går ju i Värmland inte att få reda på mer än jägarnas namn.

Noterbart är att i Västa Götaland där gick jägarna i Bredfjällsreviret själva ut med sina namn i tidningarna, fanns på bilder och så. Det verkar ju inte ha lett till några omfattande problem för dem. Artikeln i SVD är nog inget än ett försök från jägarna att vrida debatten bort från situationen för vargarna till att det är synd om jägarna.

Men med det lilla antal jägare som hotats (det handlar alltså inte om många dödshot som SVD ropar ut) är det ur samhällsysnpunkt en obetydlig fråga. Och antalet människor som hotat är förmodligen också försumbart. Hoten är så klart onödiga och felaktiga, men de utgör inget större problem,de är inte så många och jägarna tycks faktiskt inte speciellt utsatta.

Men vi ska ha också klart för oss att hot från jägare mot andra tycks vara en mer vanlig situation än att jägare blir hotade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Mats Persson

  Är du intresserad av lite fakta kring jakt då och nu samt viltet och vargen läs boken ”Från torparkultur till miljardindustri”. Visste du t.ex. att vi i Sverige producerar 10 ggr mer viltkött än renkött.

  Boken finns på http://www.kulturkoppra.se

 • Rune-Sune Surkart

  *lol* Det räcker nog med ett (1) dödshot för att den enskilde drabbade skall ta illa åt sig. Det är lätt för en internettuffing som dig att bakom (framför?) tangentbordet tycka att det är ”försumbart”.
  Och hur skall det nu vara med Värmland, först skriver du att länsstyrelsen inte ger ut namn och sedan skriver du att de enbart ger ut namnet?
  Den intervjuade i SvD säger sig känna ett tiotal som blivit hotade, men du vet naturligtvis bättre och påstår att det inte är sant, vad är källan till ditt påstående?

  Kanske dags för göra själva förfrågningen efter offentliga handlingar till en offentlig handling i sig. Självklart är dessa anonyma hot i sig nästan alltid ett tomt sådant. En obligatorisk identitetslämning vid förfrågan skulle filtrera bort de flesta tokarna från att göra efterfrågningar.

  • Anders_S

   Rune-Sune Surkart: Jag hade bara skrivit fel där om Värmland. Har ordnat det nu. Ett tiotal av nåt tiotusental vargjägare är inte speciellt mycket (0,1%). Och det finns inget som tyder på att siffran ens behöver stämma.

   Jag har inte påstått att det inte är sant att nåt tiotal har hotats. Det stämmer säkert, men det är inte många. Att påstå att det är många är däremot inte sant.