Ingmar Karlsson har rätt om Pontos

Ingmar Karlsson har rätt om de pontiska grekerna. De drabbades aldrig av folkmord. Jag känner personligen en del greker som härstammar från Turkiet, från Konstantinopel, Smyrna och Pontos. Idag lever de nämligen utspridda lite överallt i Grekland.  Jag har aldrig hört någon nämna något folkmord någon gång faktiskt. Däremot blev deras förfäder utvisade från Turkiet. Till och med i småbyar på Kreta kan man träffa en del var föräldrar eller farföräldrar hörde till dem som utvisades från Turkiet i uppgörelsen med Grekland efter Greklands angrepp på Osmanska riket år 1919.

Ett angrepp som byggde på en idé om Storgrekland och som stöddes av Storbritanninen. Grekerna slog tillbaka år 1921 av trupper under Mustafa Kemals (Kemal Atatürk) befäl och 1922 var grekerna besegrade och tillbakaträngda till kusten. Ett vapenstillestånd udnertecknades mellan den nya staten Turkiet som utropats av Kemal och andra officerare. 1923 undertecknades ett fredsfördrag inklusive ett befolkningsutbyte mellan Grekland och Turkiet:

…som innebar att 1,3 miljoner i många fall turkspråkiga grekisk-ortodoxa, varav 130 000 pontiska greker, mellan åren 1922 och 1924 lämnade de områden i Anatolien där de bott i generationer. Samtidigt flyttade 500 000 muslimer, många med grekiska som modersmål, in från Grekland.

Denna folkomflyttning som riksdagen nu betecknat som folkmord, skedde i Nationernas Förbunds regi och med 1922 års fredspristagare Fridtjof Nansen som förhandlare. Den tjänade senare som modell när 12 miljoner tyskar deporterades från Östeuropa till de av de allierade styrkorna ockuperade resterna av Hitlers tusenårsrike.

Något folkmord drabbade således inte de pontiska grekerna som riksdagen påstår. De pontiska grekerna i Sovjetunionon drabbades emellertid av pogromer som kan ges den beteckningen. I de stora utrensningarna 1936 deporterades 170 000 greker till ett okänt öde i Sibirien och Centralasien. I juni 1949 slog Stalin till på nytt och omkring 100 000 greker greps över en natt för att även de spridas över Centralasien och i bästa fall hamna som tvångsarbetare på bomullsodlingskolchoserna i Uzbekistan.

Inget folkmord drabbade alltså de pontisk grekerna i Turkiet. Idag bor ättlingarna till pontiska greker i Grekland och det är faktiskt så att liknande historier som de vi berättar om norrmäna i Grekland berättas om pontiska greker.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Första kommentaren

  Like Armenians, Assyrians and other Ottoman Greeks, the Greeks of Pontus suffered ethnic cleansing at the beginning of the 20th century, first by the Young Turks and later by Kemalist forces. Death marches[2] through Turkey’s mountainous terrain, forced labour in the infamous ”Amele Taburu” in Anatolia and slaughter by the irregular bands of Topal Osman resulted in tens of thousands of Pontian Greeks perishing during the period from 1915 to 1922. In 1923, after hundreds of years, those remaining were expelled from Turkey to Greece as part of the population exchange between Greece and Turkey defined by the Treaty of Lausanne.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pontic_Greeks

  In December 2007 the International Association of Genocide Scholars (IAGS), an organization of the world‚Äôs foremost experts on genocide, passed a resolution affirming that the 1914-1923 campaign against Ottoman Greeks constituted genocide. Employing the term ”Greek Genocide”, it affirmed that Ottoman Greeks were subject to genocide alongside other groups, namely Armenians and Assyrians. The resolution was adopted on 1 December 2007 and the press release issued by the organization on 16 December. The IAGS resolution was passed with an ”overwhelming” majority. However, a few members of the organisation argued that more scholarship should be completed before a genocide resolution was endorsed. They included scholars who had researched and published on the Armenian Genocide, namely Taner Akcam, Peter Balakian, Stephen Feinstein, Eric Weitz and Robert Melson.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_genocide

  • Anders_S

   Kommentaren: Man kan inte använda Wikipedia som en sanningskälla i dessa sammanhang. Att kalla den etniska rensningen av Turkiet från greker för folkmord är det bara grekiska nationalister som gör. Nationalister som vill återupprätta stor-Grekland och som själva är anhängare av ett etniskt rent Grekland. Se Michalis kommentar.

 • Ingmar Karlsson is not really right (if i have understood your blogpost correct through Google Translate). It is true that there was no genocide for Pontic Greeks in Minor Asia, but there was ethnic cleansing,which implies and includes lots but not systematic killings (and rapes and so on). This wasn’t just a peaceful ”exchange of populations” – this ”exchange” happended afterwards. Of course, what the Ottoman and then Turkish army did to Pontic Greeks -and others- was in no respect different with what the Greek army did in the Balkans and in the Minor Asia (as you mention) against Turks, Bulgarians and Macedonians from 1912 to 1922.

  These historic questions are in fact used as current political questions, like whether or not ”we” (the ”Europeans”) want Turkey in the EU or like whether or not ”we” want Turkish immigrants. In Greece -and worldwide -for more than a decade many nationalist groups of Pontic Greeks campaign for the recognition of ”Pontic Greek genocide” trying to benefit from the momentum gained by the cause of the recognition of the Armenian genocide. And their underlying policital goal is a more nationalist Greek stance against Turkey and the many disputes still existing between the two states. A secondary goal, less conscious for most of them, is that against globalisation and the crisis what ”we” need is ”historic memory” and ”national identity” – quite familiar ideas from other nationalist currents around the World.

  • Anders_S

   MIchalis: Karlsson and I agree that there was etnic cleansing, rapes and so on, but the statement in the swedish parliament says it was genocide on pontic greeks (but not on the rest of the greeks that was expelled from Turkey).

 • Norman Stone (professor på Oxford University) säger samma sak som Ingemar. Dvs att det inte var någon folkmord! Tyvärr så klädde S partiets ledamöter ut sig till historiker.

  http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article7053138.ece

  Om länken ej fungerar när man klickar på den, prova att ta bort tecknen ”%20″ i webbadressen.

  Eller kopiera in länken nedan utan ” ” före och efter webbadressen.
  ”http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article7053138.ece”

  • Anders_S

   Arne: Ingmar Karlsson menar att det var folkmord på armenier, men inte på pontiska greker. Däremot var det naturligtvis etnisk rensning av greker som utvisades från Turkiet. Med våldtäkter, övergrepp och mord i samband med detta.

 • Första kommentaren

  Jag använder inte Wikipedia som en sanningskälla.

  Jag vill bara peka på att det inte är en så enkel fråga som Karlsson (som vanligt) och du vill göra gällande, dvs att det är fråga om mer än den etniska rensningen och befolkningsutväxlingen. Karlsons artikel är vilseledande då den utelämnar de händelser som frågan i huvudsak gäller och istället fokuserar på kriget och befolkningsutväxlingen.

  Om det delvis rörde sig om folkmord på de pontiska grekerna har jag ingen grundad uppfattning om.

  • Anders_S

   Kommentaren: Det enda jag skriver om i detta inlägg är grekerna och det var det Karlsson skrev om. Inte om armenier och andra. Det har jag skrivit andra inlägg om som jag länkat till.. Karlsson kritiseras inte uttalandet vad det gäller armenierna, bara när det gäller grekerna. Då är det detta det handlar om.

   Om du inte har någon uppfattning om de pontiskagrekerna förstår jag faktiskt inte varför du kommenterar en artikel som handlar om det och dessutom ifrågasätta det jag skriver för att sen säga att du inte har nån uppfattning.

 • Hans Norebrink

  Jag är ingen expert på detta, men i huvudsak var det väl ett ömsesidigt turkiskt-grekiskt befolkningsutbyte med brutala inslag. Man får inte låta det gå inflation i begreppet folkmord.

  • Anders_S

   Hans: Helt riktigt. Folkutbytet var ömseidigt och var i praktiken etnisk rening av två länder, Grekland och Turkiet. Med en mängd otrevliga inslag på bägge sidor.Det gick brutalt och vidrigt till i många stycken. Såväl i Turkiet som i Grekland. Problemet är återigen det problematiska uttalandet om Armenien i den svenska riksdagen där man kallar något som inte var ett folkmord för folkmord (den etniska rensningen av Turkiet från greker).

 • Hans Norebrink

  Jag kommenterade den första engelska kommentaren där man pratar om genocide, som inte stämmer med något jag läst.

 • Första kommentaren

  Jag talar inte om armenierna. Var har du fått det ifrån?

  Nej, jag har inte någon grundad uppfattning om huruvida det var ett folkmord på de pontiska grekerna eftersom jag inte studerat frågan tillräckligt. Men det har tydligen du. Jag kan bara konstatera att vissa ansedda forskare anser att det var så, medan andra anser att det behövs ytterligare forskning på området.

  Du har uppenbarligen svårt att förstå hur någon som närmar sig historiska frågor utan att det är en del av en politisk agenda kan resonera.

  Det jag efterlyser är vanlig enkel hederlighet från Karlsson och dig (och andra).

  Ur min synvinkel – du får ursäkta min ton – framstår det ofta som att ha att göra med idioter när man diskuterar historia med politiker och personer med en tydlig politisk agenda. Historia är visserligen inte någon exakt vetenskap och historieskrivning kan aldrig vara ”neutral”. Detta hindrar dock inte att man ändå kan argumentera någorlunda sakligt.

  Karlssons artikel är inte saklig eftersom den helt utelämnar de tidigare händelser som eventuellt skulle kunna vara massakrer och andra ”åtgärder” med folkmordsuppsåt. Du hänvisar i ditt blogginlägg också bara till grekernas angrepp och befolkningsutväxlingen. Det är ju inte det frågan handlar om. Den sortens argumentation framstår bara som ett sätt att blanda bort korten.

  Jag ifrågasätter inte din och Karlssons slutsats utan er argumentation och det är därför jag kommenterar i ett utslag av irritation över allt politiserat skitsnack.

  • Anders_S

   Första: Allt man tycker och tänker präglas av de värderingar man har. Jag har en klar uppfattning om de pontiska grekerna. Har levt i Grekland, pratar lite grekiska och läser lite grekiska. Om du hade följt länkarna så hade du sett att jag skrivit om den komplicerade bakgrunden tidigare. Därför har du absolut ingen anledning att vara så otrevlig. En bättre ton är önskvärd om du vill skriva fler kommentarer. Ett blogginlägg lämpar sig inte för att gå igenom alla aspekter av en fråga, man får skriva fler inlägg för att göra något som är heltäckande. Jag vald att fokusera just på Pontso och de utvsiade grekerna i detta inlägg. I andra inlägg omf rågan har jag gjort annorlunda. Du ska nog tagga ner lite.

 • peje

  Folkmord eller inte men detta är ett av otaliga exempel i historien där människor, på grund av att de tillhör en viss folkgrupp, tvingas att lämna sin hembygd där man ofta levt i många många generationer. Krig är en vanligt utlösande faktor för detta och i Europa är väl Balkankonflikten på 90-talet senaste exemplet. Efter andra världskriget har vi t.ex. Sudettyskarna och efter i turbulensen efter första världskriget är detta grekiska fall ytterligare ett av flera exempel.

  Hur som helst, och även om det kan verka syniskt, måste vi nog låta historien ha sin gång. Att försöka sig på något omvänt, en folkomflyttning i andra riktningen, efter flera generationer, är förmodligen inte heller det särskilt klokt.

 • Om riksdagen säger att det var folkmord råder alltså ett politiskt beslut om detta. Ungefär lika klokt som när en stockholmspartist motionerade i Stockholms stad om att man skulle förbjuda atmosfärisk inversion. Eller vandringssägnen om att Tennessee beslutade om att pi skulle vara lika med tre jämnt.

  Att Sveriges riksdag håller på med sånt här strunt måste bero på att den känner sig maktlös, ur stånd att påverka verkligheten. Och därför tar skenbeslut och låtsas påverka verkligheten. Som naturligtvis i de här frågorna inte kan ta nån hänsyn till riksdagsbeslutet utan fortsätter som vanligt i alla fall.

 • daniel

  min farmor var den enda som överlevde i hennes by ,och det pg av några armenier som tog hand om henne, hon var pontiska ,och kom till Grekland,och hela livet berättade om sina syskon som dödades och föräldrar framför henne, hon blev slagen och turkarna trodde att hon var död, men låg bland döda kroppar och vaknade efter 2 dagar …det är så hemsk kan knappt skriva…när hon kom till grekland så hade hon varken hår och var undernärd…INGEN överlevde av hennes släkt …

  • Anders_S

   daniel: Ja, det var säkerligen extremt obehgaligt och javisst dödades greker. Men det gör inte det hela till folkmord.

 • Josef

  Jag personligen är emot att vissa folkslag vill klä sig in i offerrollen och kallar deras egen förlust för folkmord för att plocka poäng i deras utspridda nation.
  Greker attackerar och förlorar, inget mer med det. Grekland och Turkiet kom överens om en folkväxling (tror tom att grekerna kom med förslaget).
  Armenierna likadant , de försöker sammanhålla sin diaspora och anklagar sina fd grannar (inte grannland utan riktiga grannar i samma bosättningar) för folkmord urlakat. Det har inte skett någon folkmord.
  50 miljoner européer samt många miljoner anatolier dukade under för spanska sjukan (en epidemi som censurerades av imperialistiska krigsförande makter , endast Spanien skrev öppet om denna sjuka därav namnet) samt alla andra oros sjukdomar som dysenteri, kolera mm förutom direkta och indirekta krigsoffer (även svält pga saknaden av manliga jordbrukare).
  Dessa människor blundar för dessa sjukdomar och tom hävdar immunitet mot dessa.

  Deras fanatism gör så att många framstående forskare och historiker vågar inte använda annat ord än ”folkmord” !

  En svensk officers ögonskildring (finns vissa missionärer som varit på plats och hävdat förföljelse men dessa har ju även hävdat att dem sett en viss person) eftersom han såg som sin moraliska plikt att berätta sanningen ;
  http://www.tallarmeniantale.com/swedish-eyewitness.htm

 • Ingmar

  Ingmar Karlsson har uppenbarligen lämnat ute ett och annat när han skrev sin artikel. Se här: http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/09/ingmar-karlssons-uppenbara-men-misslyckade-historierevisionism

  • Anders_S

   Ingmar: Inte vad jag vet (jag är mycket kunnig om grekisk historia, har bott i landet och pratar lite grekiska) och jag har pratat med grekiska vänsteranhängare om Pontos-frågan. De är helt överens med Karlsson och mig. Den svenska riksdagen har gått de grekiska fascisternas ärenden. Inte heller har han vad jag vet fel om Armenien, där både jag och han anser att det skedde ett folkmord. En artikel av en för mig helt okänd armenisk snubbe på Newsmill förändrar inte det faktum att både Karlsson och jag är väl bevandrade och kunniga i frågan och vet vad vi snackar om.

   Artikeln som Karlsson skrivit och det jag skrivit handlar inte ens om Armenien så varför diskutera folkmordet på armenier när både han och jag skrivit om grekerna som utvisades från Turkiet (1,3 miljoner).

 • Ingmar

  Det säger väl lite om dig och Karlsson och nivån på era argument. Kan du mer om forskningen än forskarna inom IAGS? Det spelar väl ingen roll om det är en armenier som påtalar fakta eller en svensk eller en turk. Detsamma gäller de sexiotal forskare som skrivit uppropet han nämner. Eller ska vi lita på dina grekiska polares historier som inte väger mycket i sammanhanget eftersom det är bara skvaller?

  Artikel handlar i högsta grad om Armenien och armeniska folkmodet eftersom Karlsson försöker undergräva riksdagens beslut genom att kalla deras underlag som felaktigt och falskt. Nu har han avslöjtats som den revisionist han är.

  Istället för hänvisning till pratstunder med folk på gatan (som du inte har något bevis på att du ens har varit med om) så vore bättre om du kom upp med lite mer kött på ben som de referenser denne armeniska ”snubbe” radar upp i sin artikel.

  • Anders_S

   Ingmar: Jag vet inte hur du läser, men när jag läser handlar artikeln om Pontos och det är också Pontos och utvisningen av greker jag diskuterar. vad 60 forsre påstår om Amenien har ingen som helst bäring på utvisningen av de pontiska grekerna eller utvisningen av muslimer från Grekland. Armenien har jag skrivit om i andra inlägg. Fortsatta diskussioner om Armenien är inte tillåtna i samband med detta inlägg.

   Jag sitter i ledningen för en internationell organisation (Fjärde Internationalen) och har regelbundna politiska kontakter och överläggningar med folk i både Grekland och Turkiet. Vänsterfolk som sannerligen inte har några skäl att förringa turkisk nationalism. Men bara för det behöevr man inte hemfalla åt grekisk nationalism,eller för den delen armenisk. Jag är också personlig vän med ledande företrädare för den stora armeniska gruppen i Uruguay, också vänsterofolk, via smma internationella politisk arbete. Så även när det gäller den biten tror jag också att jag har bra på fötterna. De flesta av dessa människor är mer överens med Karlsson än tvärtom.

   Det är möjligt att Karlsson har en dold agenda, mend et kan varken du eller jag veta. Han har rätt om Ponts och det var vad jag skrev. Inget annat.

 • Ingmar

  Då är dina kunskaper mycket politisk färgade skulle jag påstå.

  Du frågar hur jag läser, men då vill jag fråga vilken del av följande klartext är det du har problem med:

  IAGS resolution:

  * Medan det osmanska folkmordet mot minoritetsbefolkningen under och efter första världskriget anges allmänt som ett folkmord endast mot armenierna, med litet erkännande av de kvalitativt likvärdiga folkmorden mot andra kristna minoriteter i det osmanska imperiet;

  * Låt det klargöras att det är övertygelsen hos den Internationella föreningen för folkmordsforskare att den osmanska
  kampanjen mot kristna minoriteter i imperiet mellan 1914 och 1923 utgjorde ett folkmord mot armenier, assyrier och pontiska och anatoliska greker.

  Och uppropets text:

  ”Idag är informationen om folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker…”

  Viken del av hänvisningen till pontiska greker är det du fortfarande saknar? Eller ska vi bortse från dessa forskares uttalande och gå efter dina politisk-nyanserade påståenden?

  • Anders_S

   Ingmar: Detta: ”1914 och 1923 utgjorde ett folkmord mot armenier, assyrier och pontiska och anatoliska greker. Något folkmord mot greker har aldrig ägt rum. Det var vad mitt inlägg i detta fall handlade om. De enda som anser det är grekiska fascister och nationalister samt numera den svenska riksdagen.

   Inte ens grekiska staten anser det eftersom utvisningen av grekerna var ett resultat av en överenskommelse mellan Grekland och Turkiet (har du ens läst mitt inlägg?) och inbegrep också utvinsing av muslimer från Grekland (inklusiver grekistalande muslimer). Övergrepp mot både turkar och andra muslimer (albaner, greker) i Grekland var ungefär desamma som övergreppen mot greker i Turkiet. Men några folkmord handlar det inte om. Det finns inga officiella instanser utom den svenska riksdagen som hävdar något sådant.

   Det var däremot ett folkmord mot armenier.

   Alla människors påståenden om detta präglas av deras politiska ståndpunkter. Även så kallade forskares.

   • Anders_S

    Jag vill ha inte ha en diskussion om Armenien elelr något annat än utväxlingen av folk mellan Grekland och Turkiet 1923. Diskussioner om folkmordet på armenier är bannlyst från denna post liksom diskussioner om visa organisatioenrs trovärdighet. Har ni någon invänding mot mitt resonemang gällande grekerna (pontiska eller anatoliska) som utvisades från Turkiet eller muslimerna som utvisades från Grekland så får ni föra fram det. Men ingenting om Armenien. Jag har inte skrivit om Armenien i detta inlägg, utom om något annat.

 • Ola

  Anders, få se om vi kan få klarhet i en fråga: du, liksom Ingmar Karlsson, anser att pontiska grekerna utsattes inte för ett folkmord så som forskarna anser, utan du menar att slutet på deras existens i Pontus är endast resultatet av befolkningsutbyte? Och det bygger du på vänsterorienterade grekiska personers utsago? Det är lite väl hörsägen än forskning i mina öron.

 • Ola

  /*Jag diskuterar inte modereringar, se kommentarsreglerna*/ #AS Om du nu hänvisar till wikipedia varför utelämnar du

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_genocide

  där finns det gott om referenser och litteratur om det som du vill hävda inte hände.

  Karlssons Europa och turken är en ytterst ensidig propaganda och inget annat: http://www.dagensarena.se/text/2007/11/eu-behover-turkiet#commentshash1

  • Anders_S

   Ola: Jag utelämnade en mängd artiklar. Länken till den du länkar till fanns i fler av de inlägg jag länkade. I huvudsak bekräftar läsning av wikipediaartiklarna och deras källor min och Ingmar Karlsson bild. Även den artikel och de källor du hänvisar till. Det visar nämligen att man har gett beteckningen folkmord till något som bör kallas etnisk rensning. Jag är inte överens med dig eller författaren i Arena om Ingmar Karlsson bok och jag är väl så kunnig i ämnet och området som många historiker.

   Dvs jag hävdar inte att någon konkret händelse inte hände som du påstår. Jag hävdar att det var etnisk rensning, inte folkmord. Precis som när israel körde ut palestinier 1948, när ryssarna jagade bort tyskar från Ostpreussen, Danzig, Baltikum och Schlesien i slutet av kriget, när Grekland rensade ut muslimer 1923 osv.

   Annars kan man också läsa om vad som händer i Grekland när de utvisade grekerna kom dit i Kallifatides böcker (hans familj kom från Turkiet). I de första böckerna i hans romansvit om Grekland och grekisk utvandring står en del om detta.

 • Ola

  Då är vi ense om att vara oense. Karlssons bok är en ytterst subjektiv återgivning av händelserna, där han medvetet låter bli att beakta den andra sidan av historien samt, som det anges i recensionen, när han bara skriver vidare utan att ange källor eller göra någon djupare analys av frågan, ganska lik det du gör. Att bara avfärda eliten av forskare som har folkmord som sin expertis undergräver din argumentation, speciellt på det sättet som du gör. Du avfärdar en samling av flertal olika forskare (inte bara historiker) och hänvisar till (på sin höjd) en handfull anonyma författare. Det du gör förringar både kvalitet och kvantitet.

  Men du får gärna hålla vid din åsikt. Jag har absolut inte några höga tankar om Karlsson, speciellt efter att ha läst Europa och turken och nu hans artikel i SvD. Han är först och främst men även alltid en diplomat som propagerar för turkiska intressen.

  • Anders_S

   Ola: Ja vi är oense om hur grekernas och turkarnas befolkningsutbyte ska kategoriseras. Det kan man naturligtvis vara. Jag anser att Karlsson är trovärdig då det mesta han skriver stämmer väl överens med den verklighet jag har fått mig till livs genom andra källor, om än kanske lite Turkietvänlig.

 • Ola

  Anders, jag undrar om du har läst Avedians recension av Karlssons bok? Tycker inte du att hans trovärdighet sjunker när han ensidig använder sig av Turkietvänliga litteratur för att presentera laddade frågor så som Cypern, kurderna och armeniska folkmordet?

  Och så en sak: du hänvisar hela tiden till befolkningsutbytet mellan Turkiet och Grekland. Men vad säger man om de pontiska greker som dödades enligt de källor som finns på wiki-sidan jag har skrivit om?

  Med all respekt för ditt kunnande, men det du påstår stannar på nivån som påstående när man inte anger konkreta källor speciellt när man gör som Karlsson och skriver en bok utan att en enda källhänvisning och notapparat. Då kan man väl påstå allt mellan himmel och jord utan någon egentlig substans.

  • Anders_S

   Ola: Man kan tycka att Karlsson trovärdighet sjunker omd et varit så att han inte redovisat sina källor. Men det har han. Sen kan man anse attd e källorn har fle på smma sätt som jag anser att IAGS har fle. Men man kan inte anklaga Karlsson för lösa påståenden utan källor. Och jag har inte kunnat hitta några egentliga fel i det han skriver i sin bok om Turkiet.

   Det är klart att både pontiska och anatoliska greker dödades. Jag kände själv barn och barnbarn till folk som flytt/tvångsförflyttats/jagats bort när jag bodde i Grekland. En del av dem hade också fått släktingar dödade. Men man får inte glömma att det var den storgrekiska nationalismen som utlöste utväxlingen av folk. Även i Grekaldn våldtogs och dödades folk bland muslimerna. Det brukar vara så i samband med etnisk rensning.

   Jag känner att jag ska återkomma till frågan om befolningutväxlingen och den etniska resningen år 1923 vid ett senare tillfälle och då skriva en liknande grej som jag gjort om folkmordet på armenier 1915. Med mer källor och källhänvisningar, men känner att jag kanske inte har tid med det nu då jag ska jobba väldigt mycket de närmaste två veckorna.

   • Anders_S

    Ola. På mig verkar det som om din upprördhet främst handlar om Ingmar Karlsson och inte så mycket om vad om faktiskt hönde i Turkiet med de grekiska inåvnarna i det som är det nuvarande Turkiet (grekerna fanns främst i Pontos, västra Anatolien, Istanbul och östra Thrakien).

 • Hans Norebrink

  I senaste Broderskap refererar man till debatten om de pontiska grekerna. Om det var folkmord eller inte.

  Ingmar Karlsson frågar ”när ska det bli något erkännande för de kristnas brott under kolonialismen?”

  Sveriges unika erkännande av inte bara folkmordet på armenierna, utan påstått liknande mot syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker, var fel menar Ingmar Karlson.

  Konstantin Fraggidis som är ordförande i pontiska föreningen i Stockholm anser han har historikerna på sin sida när han hävdar folkmord.

  • Anders_S

   Hans: Jag har varit i kontakt med mina grekiska kamrater. De hävdar att det handlar om en politisk kampanj från grekiska fascister och nationalister och den först framgång de haft internationellt är den vsnak riksdagens uttalande. Jag litar mer på mina kamrater än på talesmän för pontiska greker. Allt jag läst i frågan (och det är mycket) ger också mina kamrater och Karlsson rätt.

 • Ola

  Nej Anders, Jag känner varken Karlsson eller har något specifikt mot eller för honom. Men personer som Karlsson och även Bildt missbrukar, enligt min mening, sin ställning för att i egenskap av ”sakkunnig” i ämnet (Karlsson som ”Turkietexpert” och Bildt som den vite riddaren under Balkankonflikten) gör ensidiga och högst subjektiva uttalanden och försöker sälja det som allmänt accepterat fakta.

  Du hänvisar hela tiden till dina grekiska vänner. Det är ganska anmärkningsvärt att du vill att jag ska bortse från en bred majoritet bland forskarna (jag säger inte en absolut majoritet, utan en relativ) och istället lyssna på vad (återigen enligt min mening) Turkiet-propagandisten Karlsson och dina vänner påstår.

  Jag skulle gärna höra vad gemene greken tycker om ditt påstående att frågan om erkännande är endast politisk betingad och drivs endast av ”grekiska fascister och nationalister”. Jag tycker att det här är en högst skev bild av frågan om inte en ren förolämpning mot dessa personer som du vill på något sätt avfärda som seriösa. Detta argument är för mig en exakt kopia av det som turkarna påstår om armenierna som hävdar att det är var folkmord mot dem. På vilket sätt är din argumentation om pontiska grekerna annorlunda från den turkiska om armenierna?

 • Undrar

  Nu undrar jag bara vem som är vem här. Kan det vara så att Ola egentligen är Vahagn eller kan det vara Ingmar som är det eller är båda två samma person, dvs snubben från Newsmill, som gör allt för att svärta ner allt vad turk innebär?
  Bra skrivet Anders, även om jag inte alltid håller med.