Landskrona – klass, etnicitet och brottslighet

Igår hölls manifestationer mot våld i Landskrona. Det var många som deltog i både den kyrkliga och i den mer profana ute på torget. Det var självklart en bra markering. Men manifestationer löser inga problem. När det gäller själva brottet, misshandeln verkar det ju som om polisen kommer att lösa fallet. Men när det gäller brottsligheten i stort så verkar det inte finnas några lösningar på gång. Sen den borgerliga regeringen började styra Sverige verkar det som om vi fått ett trendbrott i utvecklingen. Brottsligheten tycks faktiskt öka igen, efter nästan 20 års nedgång.

Våldsbrottsligheten har dock ökat en lite längre tid. Detta kan man koppla till ökade klyftor i samhället då man vet att klyftorna ökat och att ökade klyftor innebär ökad våldsbrottslighet. Men tidigare har egendomsbrotten minskat. Denna utveckling verkar nu ha upphört, troligen som ett resultat av sämre försörjningsmöjligheter på grund av den borgerliga regeringens politik. En politik som tagit pengar från de allra fattigaste och gett till de rikaste.  En politik som ökat arbetslösheten och gett arbetslösa och långtidssjuak sämre möjligheter att försörja sig. Det är en politik för ökad brottslighet det.

Däremot kan den ökade brottsligheten inte knytas till religion eller etnicitet. Det är inte ens så att man kan se en högre brottslighet bland invandrare än bland svenskar i samma socialgrupp eller klass. Våldsbrott har en klar koppling till alkohol, större alkoholkonsumtion, fler våldsbrott. Muslimer dricker inte så de har ingen del i den ökning som beror på alkoholen. Inte heller är det invandrare, flyktingar och muslimer som är ansvariga för ökade klyftor i samhället, utan för det ansvarar regeringen. Ökade klyftor som ökar kriminaliteten.

Läs också:
Ronny Åkerberg, Landskrona måste blicka framåt – kamp för jobb och välfärd
Måns Back Nilsson, Manifestationen i Landskrona
Peter Johansson, Vidrigt försök av rasister att utnyttja det brutala mordet i Landskrona

Intressant?
Läs mer: Efter Arbetet,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Källa när inte länk angivits: Statistik hos Brå.

Läs också gärna:

  1. Brottslighet i arbetarområden
  2. Brottslighet och klass
  3. Brottslighet och ungdomar
  4. Brottslighet och högerextremism
  5. Brottslighet och kön
  6. Brottslighet och gangstergäng
  7. Brottslighet och polisen
  8. Brottslighet och vänsterextremism
  9. Brottslighet och etnicitet
  10. Brottslighet och geografi
  11. Högerextremism och organiserad brottslighet
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

16 svar på “Landskrona – klass, etnicitet och brottslighet”

  1. Nu tycker jag allt att du är lite väl fördomsfull och generaliserande, vet om många med muslimsk bakgrund som gärna är ute och dricker och svirar…

    1. Var vänliga följ kommentarsreglerna.

      http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

      1. Anonyma kommentarer accepteras inte. Det innebär att felaktiga mejladresser inte heller är okej.
      2. Osakliga personangrepp samt rena provokationer är inte tillåtet.
      3. Rasistiska, sexistiska, islamofoba, homofoba, antisemitiska eller på annat sätt stötande kommentarer är inte tillåtna.
      4. Länkar till sidor med ovanstående innehåll samt till fascistiska, nazistiska eller religiöst fundamentalistiska hemsidor tillåts inte.
      5. Uppmaningar till stöd för något av det som nämns i punkt 3 eller 4 eller till någon organisation som är att anse som rasistisk, sexistisk, islamofob, homofob, antisemitisk, fascistisk, nazistisk eller religiöst fundamentalistisk tillåts inte.
      6. Rena reklamlänkar för hemsidor, bloggar eller annat tillåts inte.
      7. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter är inte tillåtet.
      8. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners och andra typer av kommentarer som inte tillför nåt.
      9. Personliga hälsningar etc och meningslösheter raderas.
      10. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte långa artiklar. Såna får skrivas på egen blogg eller i nån tidning.
      11. Man måste följa god nätetikett.
      12. Påstå inte att jag tycker något som inte står i inlägget. En sådan kommentar godkänns inte.

      Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Det är jag som bestämmer, det är min blogg. Precis som DN:s redaktörer bestämmer vad som får publiceras där. Jag kan besluta att släppa igenom kommentarer som bryter mot reglerna för att jag anser att det är värt det. Men jag kan också stoppa dem när jag anser det befogat. Vidare diskuterar jag inte (annat än undantagsfall) anledningen till att jag modererat bort en kommentar. Det har jag helt enkelt inte tid till.

      Dessutom är det meningslöst att skriva samma sak som det som står i den tidningsartikel eller det blogginlägg jag kritiserar. Det tillför ingenting (punkt 7), utan blir bara tråkigt. Tas följaktligen bort.

  2. Jag vet inte var du har hittat dina ”fakta” angående brottslighet bland invandrare. BRÅ skriver:
    ”Det har tidigare konstaterats att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte beror på ogynnsam fördelning när det gäller kön, ålder eller bostadsort. Till detta kan nu läggas att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte heller kan förklaras med att invandrare är sämre lottade när det gäller socioekonomisk status‚Äù.
    Och senare:
    ” de utrikes föddas överrisk minskar från 2,5 till 2,1 när hänsyn tas till gruppens kön, ålder, inkomst och utbildning”
    Ingen större minskning med andra ord.
    Ehm, jag skulle gjärna vilja se fakta på att brottsligheten har minskat de 20 senaste åren, den kurvan har väl snarare stigit som en raket mot himmelen.

    1. Sudden: Det där handlar om anmälda brott, dömd för brott etc. Inte om faktiska brott som ju är många fler. I min artikel om Brottslighet och Etnicitet visar jag på varför det inte tyder på en generellt högre brottslighet bland invandrare om hänsyn också tas till socialgrupp (klass) och andra faktorer. Arbetarklass är alltid överrepresenterad när det gäller brottslighet. En större del av arbetarklassen är invandrare än i överklassen. Dett tar jag upp i mitt inlägg om brottslighet och etnicitet liksom i inlägget om klass. Invandrare har högre brottslighet i snitt. Därför att de i högre utsträckning är arbetare. Inte riktigt allt förklaras av detta, som BRÅ skriver, men resten förklaras av de saker jag redogör för i inlägget om brottslighet och etnicitet. Med länkar och källhänvisningar.
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/10/brottslighet-och-etnicitet/
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/13/brottslighet-och-klass/
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/15/brottslighet-och-kon/

      Sedan slutet av 1970-talet har brottsligheten legat still i Sverige för att minskat sen 1990-talet (enligt rapporter från BRÅ). Egendomsbrottsligheten har misnakt rejält, men våldsbrottsligheten har inte minskat. Om detta har jag skrivit en mängd inlägg. Att anmälninagrna har ökat betyder inte att brottsligheten har ökat. Det betyder att anmälningarna av brott ökat, inget annat.
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/09/05/den-totala-brottsligheten-i-sverige-ar-inte-hogre-an-i-usa/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/01/21/okningen-av-brottsligheten-skedde-1950-1970/
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/05/08/kriminalstatistik-ar-snarigt/
      http://www.zaramis.nu/blog/2010/03/17/valdet-och-ojamlikheten/
      http://www.zaramis.nu/blog/2010/02/14/goteborg-sveriges-chicago/
      http://www.zaramis.nu/blog/2010/01/01/finland-har-alltid-haft-fler-mord-an-sverige/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/10/08/borttagen-preskriberingstid-forhindrar-inte-nagra-mord/

      Mauriciso Rojas visar i en artikel i DN från 2005 på att brottsligheten är mycket oliak inom oliak indvarndrar grupper, men han glömmer redovisa att invandragrupperna från östasien i huvudsak består av kvinnor. Kvinnor har lägre brottslighet. Medan invandrarna från Nordafrika i huvudsak är män. Som har högre brottslighet. Dessa faktorer förklarar i storts ett skillnaderna mellan grupperna. Jag råkade radera en länk tilld enna rtikel, men infogar den här.
      http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet-1.421859

      1. Det finns ett brott som inte påverkas av anmälningsbenägenhet, lagändringar etc vilket betyder att brottet är hyfsat jämförbart över tid och mellan länder. Och det är dödligt våld (mord, dråp etc). Det mäts i antal döda per 100 000 invånare. Detta mått kallas mordfrekvens. Mordfrekvensen har i Sverige legat still på ungefär 1 sen 1700-talet oavsett vilken politik vi haft och oavsett hur många invandrare vi haft. Jag går igenom mer om detta i följande inlägg:

        http://www.zaramis.nu/blog/2010/03/17/valdet-och-ojamlikheten/

  3. De politiskt, ekonomiskt och socialt underordnade grupperna arbetare, invandrare och unga har högre brottslighet. Där finns förstås ett samband.

    Däremot är den underordnade gruppen kvinnor UNDERREPRESENTERAD. Det beror på att de är fredligare än männen av evolutionära skäl.

    1. Hans N: Den sociala underordningen är helt klart den viktiga förklaringsfaktorn till att vissa grupper i samhället har högre brottslighet. Och därför är brottsligheten högre hos invandrare, arbetare och ungdomar som du skriver. Men det betyder också att det är den sociala underordningen som måste åtgärdas för att vi på sikt ska kunna få ner brottsligheten. Man är inte brottslig för att man är invandrare (invandrare i överklassen har samma brottslighet som svenskar i överklassen) utan för att man är socialt underordnad. Invandrade arbetare är lägre ner på samhällstegen än ”vita” arbetare och bör alltså ha en lite högre brottslighet. Eventuellt motverkas detta av att alkoholbruket är högre bland ”vita” arbetare.

      En norsk undersökning av alkoholbruk som visar att muslimer och icke-västerlänningar dricker mindre:

      Studien viser at ungdom med vestlig bakgrunn drikker oftere og mer hver gang enn ungdom med ikke-vestlig bakgrunn eller muslimsk ungdom. 61 % av vestlig ungdom hadde drukket alkohol siste år, mot 55 % av ikke-vestlig ungdom og 32 % av muslimsk ungdom. Og 47 % av vestlig ungdom hadde noen gang v?¶rt beruset, mens 34 % av ikke-vestlig og 22 % av muslimsk ungdom hadde v?¶rt det.
      http://www.sirus.no/internett/ungdom/publication/354.html

      Jag är säker på att det är likadant i Sverige.

      På kort sikt behövs det fler poliser som är synliga på gatan, ett samhälle som är konstruerat för att vuxna och ungdomar ska kunna finnas på samma platser osv. Mer social kontroll alltså.

  4. ”Sudden: Det där handlar om anmälda brott, dömd för brott etc. Inte om faktiska brott som ju är många fler.”

    Har du till skillnad från BRÅ fört statistik över ”faktiskta” brott de senaste decennierna? Skulle vara intressant med en källa som styrker varför BRÅs statistik tydligen är helt felaktig och att invandrare bara är överrepresenterade i kategorin anmäla brott och inte alls i kategorin ”faktiska” brott. Du låter precis som Jerzy Sarnecki när du säger att BRÅ har helt fel och att all överrepresentation bland invandrare i brottsstatistiken visst kan skyllas på socioekonomiska förhållanden. Vad har du för egentligt underlag för såna påståenden som du faktiskt kan redogöra för här? Om vi nu ska sitta och ogiltigförklara statistik och därur dragna slutsatser så kan ju iaf BRÅ, till skillnad från dig, visa ett underlag för sina ”påståenden”. För vem som helst, t.o.m en åsiktsfrände till dig, så torde det ju vara självklart vad som väger tyngre.

    1. Erik: Jag har aldrig påstått att BRÅ:s statistik är felaktig. Den är korrekt. Däremot kan de flesta människor inte läsa den. För de vet inte hur den ska tolkas. Den handlar inte om faktiska brott (Det finns ingen sådan statistik). Alla brott utom mord och grov misshandel är underrepresenterade i statistiken. Mord är istället överrepresenterade (över 200 anmälda, men det verkliga antalet mord var cirka 90 förra året) Källa: Brå.

      Källan till allt jag påstår är BRÅ och annan forskning som jag har tillgång till. Om du bemödade dig om att läsa vad jag skrivit och att följa länkarna skulle du se det. Brå:s siffror säger inte invandrare är mer kriminella för att de är invandrare. Det är en felaktig tolkning som görs av statistikanalfabeter. Vilket jag redogjort för i åtskilliga inlägg.
      Återigen. Läs:
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/10/brottslighet-och-etnicitet/
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/13/brottslighet-och-klass/
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/15/brottslighet-och-kon/

      Och om att läsa kriminalstatistik:
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/05/08/kriminalstatistik-ar-snarigt/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/01/21/okningen-av-brottsligheten-skedde-1950-1970/
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/09/16/nej-valdtakterna-har-inte-okat-med-50/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/09/05/den-totala-brottsligheten-i-sverige-ar-inte-hogre-an-i-usa/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/04/28/valdtakter-och-sveriges-vardelosa-journalister/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/07/10/det-finns-inga-belagg-for-att-brottsligheten-bland-unga-okar/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/31/ingen-okning-av-vald-i-svenska-skolan/

      Orsaker till att en högre andel invandrare återfinns bland anmälda och dömda brottslingar:
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/10/brottslighet-och-etnicitet/
      1. Social underordning vilket ger högre brottslighet
      2. Högre anmälningsbenägenhet mot invandrare vilket ger fler möjlighetr att bli dömd
      3. Rasism och diskriminering inom polisväsendet vilket ger fler som går till rättegång
      4. Rasism och diskriminering inom åklagarväsendet vilket ger fler som går till rättegång
      5. Rasism och diskriminering i domstolen vilket ger fler som döms

      Orsaker till att en högre andel arbetare återfinns bland anmälda och dömda brottslingar:
      http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/13/brottslighet-och-klass/
      1. Social underordning vilket ger högre brottslighet
      2. Högre anmälningsbenägenhet mot arbetare vilket ger fler möjlighetr att bli dömd
      3. Diskriminering inom polisväsendet vilket ger fler som går till rättegång
      4. Diskriminering inom åklagarväsendet vilket ger fler som går till rättegång
      5. Diskriminering i domstolen vilket ger fler som döms

      1. Och några citat från inlägget Brottslighet och etnicitet:
        http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/10/brottslighet-och-etnicitet/

        Det sägs regelbundet att invandrare är överrepresenterade bland brottslingar. Lika ofta säger vänstermänniskor att det är osanning. Att invandrare är överrepresenterade kan främst förklaras med klass menar dessa. För att arbetarklassen är överrepresenterad i brottsstatistiken och bland brottslingar och att invandrare vanligtvis tillhör arbetarklassen det är alla överens om.

        Det finns heller ingen statistisk på anmälda brott från BRÅ som skulle kunna visa om påståendena är sanna eller falska. Men det finns undersökningar. Låt oss ta en koll på några av dessa genom att titta i några böcker där de redovisas. I flera av dessa framgår att överrepresentationen kvarstår även om hänsyn tas till klass och kön. I boken Likhet inför lagen av Christian Diesen, Claes Lernestedt, Torun Lindholm och Tove Pettersson, Natur och Kultur, 2005, visas dock att detta inte beror på en högre faktiskt brottslighet bland invandrare utan istället på att misstänkta invandrare:

        1. anmäls oftare
        2. utreds noggrannare
        3. häktas oftare och längre
        4. åtalas oftare
        5. fälls oftare och hårdare
        6. behandlas sämre inom kriminalvården

        Invandrare diskrimineras alltså i hela den svenska rättsapparaten och genom hela den svenska rättsprocessen. I detta sammanhang ska jag främst beröra diskriminering innan ett ärende kommer till räten och skita i den diskriminering som äger rum efter att dom fallit.

        […]

        De faktorer man menar gör att invandrare anmäls oftare är följande:

        * bristande kunskap om lagar och regler
        * brott av invandrare är lättare att upptäcka (de utför ofta brott av typer som är lättare att upptäcka)
        * invandrare är mer påpassade (fördomar hos andra människor och poliser)
        * de som utsätts för brott av invandrare är mer anmälningsbenägna (brottsoffren upplever att det är svårt att göra upp i godo)

        Vidare är det fastlagt att när invandrare anmäls för brott kommer dessa ärenden att utredas noggrannare än ärenden där det är en helsvensk som är anmäld. Polisen lägger alltså ner mer resurser på ett ärende när en person med utländsk bakgrund är misstänkt. Orsakerna till detta är flera:

        * en förföreställning om brottsbenägenhet (man tror att invandrare är mer brottsbenägna)
        * brott begångna av invandrare är lättare att bevisa
        * förnekandekulturen (att man nekar även om man är överbevisad om något)

        1. Vad Brå skriver om att läsa brottsstatistik:
          http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action_question_show.349.0.=1
          http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Konsten.pdf&url=/dynamaster/file_archive/060317/699f09f47d4edc1b264d15a663fa67ba/Konsten.pdf

          Brottsstatistiken innehåller uppgifter om an mälda brott, uppklarade
          brott och personer misstänkta för brott. Gemensamt för den är
          att statistiken belyser den del av brottsflödet som handläggs av polisen
          och till stor del även av åklagarna.
          Statistiken över för brott lagförda personer benämns vanligen
          lagföringsstatistik. Den belyser den del av rättsfl ödet som handläggs
          av domstolarna, men till viss del även av åklagarna. Statistiken utgår
          från domar som dömts av tingsrätterna (endast första instans samt
          fällande domar) och godkända strafföreläggande n som utfärdats av
          åklagarna samt åtalsunderlåtelse r som meddelats av åklagarna. En
          mer detaljerad statistik, benämnd narkotikastatistik, tas även fram
          om personer som lagförts för narkotikabrott .

          I Sverige har man valt att upprätta statistiken vid anmälan till
          polisen. Det innebär bland annat att man får något fl er antal anmälda
          brott än om man skulle valt att upprätta statistiken efter genomförd
          utredning, eftersom en del anmälningar inte visar sig vara brott.

          När det gäller antalsräkningen för brott har Sverige också valt en
          metod som innebär att fl er brott redovisas i statistiken. Vid seriebrott,
          där till exempel en kvinna anmäler att hon blivit misshandlad
          av sin man vid upprepade tillfällen, är huvudregeln att varje specifi –
          cerad händelse räknas som ett brott. Om fl era brott begås vid samma
          tillfälle, räknas också varje handling som ett brott.

          ….

          Det svenska redovisningssättet av statistiken får till följd att antalet
          brott blir större än i många andra länder.

          brott kan variera med vilket förtroende allmänheten har för de rättsvårdande
          myndigheterna. Ett polisväsende med gott rykte ‚Äùproducerar‚Äù
          högre anmälningsbenägenhet och därmed ett högre antal anmälda
          brott än ett polisväsende som allmänheten fruktar och föraktar.
          Anmälningsbenägenheten kan även variera med hur försäkringsvillkoren
          ser ut i olika länder, jämlikheten mellan könen etc.
          Anmälningsbenägenheten har en motsvarighet på myndighetssidan
          ‚Äì polisens registreringsbenägenhet.

          ….

          För till exempel mord, dråp och misshandel med dödlig
          utgång har djupare studier visat att andelen ‚Äùicke-brott‚Äù är så hög
          som hälften av de anmälda brotten (se avsnitt om mord, dråp och misshandel
          med dödlig utgång).

          Med hjälp av statistiken om brott och brottslingar kan man skaffa sig
          en bild av hur den faktiska brottsligheten ser ut. Som tidigare påpekats
          redovisar kriminalstatistiken endast den del av verkligheten som
          består av brott som anmälts till polis, tull eller åklagare. Varje dag
          begås brott som aldrig kommer till rättväsendets kännedom. Det kan
          vara snatteri, trafi kbrott eller innehav av narkotika som aldrig upptäcks.
          Det kan fi nnas många olika anledningar till att den registrerade
          brottsligheten förändras. Att den faktiska brottsligheten förändras
          är bara en av fl era möjliga förklaringar.

          Det antal brott som bildar underlag för statistiken påverkas också
          av allmänhetens benägenhet att anmäla brott. Benägenheten att anmäla

  5. Hej!
    Jag förstår fortfarande inte vad du får fakta ifrån som visar på att brottsligheten har minskat de senaste 20 åren. Enligt Eurostat, som visar siffror på alla europeiska brott, har Sveriges brottslighet ökat, framförallt våldsbrott, mord,rån och droghandel, medans brottsligheten totalt har minskat i Europa. /*felaktig faktauppgift utan källa, borttagen*/

    Sveriges 1.306.324 anmälda brott år 2007 kan jämföras med t.ex Finlands 343.820, Norges 271.712, Danmarks 445.271

    Sverige har ungefär lika många anmälda brott som Finland, Danmark, Norge, Baltländerna och Island ihop.

    Du kan ju inte bara påstå att det handlar om anmälningsbenägenheten, har vi svenskar då blivit totalt galna jämfört med andra länder att anmäla brott? Anmälde vi inte mord, misshandel, bankrån, och våldtäkter förr? Har vi svenskar blivit totalt galna, eller är det kanske andra orsaker som spelar in?

    1. Sudden: Statistiken är inte jämförbar. I Sverige blir det många brott om en person grips för flera brott samtidigt. I andra länder blir det ett brott. I sverige blir de fler brott om fler personer begår brott samtidigt. I andra länder blir det ett brott. I Sverige blir det flera brott om det finns fler offer för ett brott. I andra länder blir det ett brott. Ett anmält brott i Sverige kvarstår i statitsiken även om det visar sig att det inte var ett brott. Så är det inte i andra länder, där tas det bort. Man kan alltså inte jämföra siffrorna så som du eller Eurostat gör. Vilket tydligt anges av BRÅ i deras rapporter. Detta står i de citat som jag tagit från BRÅ nedan. Följ länkarna så kan du läsa allt. Det vore bra om ni gjrode det först så jag slapp förklara samma saker om och om igen.

      Det som är våldtäkt i Sverige är inte våldtäkt i andra länder. Lagstiftningen är mycket olika. Siffror mellan länder går inte att jämföra. Sverige ligger enligt undersökningar i själva verket nästan längst ner när det gäller våldtäkter. Anmälningsbenägenheten för våldtäkter är mycket högre i Sverige än i andra länder (enligt rapporter hos BRÅ som finns länkade i mina inlägg om detta).

      Den endabrott man kan jämför är dödligt våld (Den så kallade mordfrekvensen). Den är cirka 1 i Sverige, Danmark och Norge och 4 i Finland. Finland har även enligt andra typer av undersökningar (frågeundersökningar, attitydundersökningar etc) högst brottslighet i Norden och lägst antal invandrare. Uppgifterna finns på BRÅ:s hemsida.

      Och till slut, ja vi har en högre anmälningsbenägenhet generellt i Sverige än i de flesta länder. Därför att vi litar på vår polis som hör till de mest okorrumperade i Europa.

Kommentarer är stängda.