Thailands parlament stormat och ministrar flyr

Parlamentet i Thailand har stormats av demonstranter som är mot den sittande regimen. Den sittande regimen har sitt stöd från eliten och militären i Thailand och kom till makten genom ett liknande händelseförlopp som det som utspelar sig nu. De röda som nu demonstrerar och agerar har däremot sitt stöd från fattiag på landsbygden och när det tidigare hade makten så genomfördes ett antal reformer som gynnade de fattiga i Thailand. Reformer som den nu sittande (än så läge i alla fall) tog tillbaka eller fördärvade.

Benny Åsman skriver så här på bloggen Kildén & Åsman:

Det är en mäktig mobilisering av folklig energi som vi bevittnar i Bangkok. Men det finns också mäktiga krafter beredda att försvara den härskande elitens intressen. Militären har 60 000 trupper i staden. Det blir en viljornas kamp som kommer att avgöra utgången av kraftmätningen. Militären kan inte vara säker över sina soldaters lojalitet. De har många bröder och systrar i de röda leden.

Det är detta vi ser, en fattig befolkning mot eliten och miltären.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Den Bangkokbaserade Focusweb (Walden Bellos ställe) är mindre övertygad. Dom ser det som en uppgörelse inom eliten. Se http://focusweb.org/the-reds-war-against-the-aristocrats-reflections-on-the-events-issues-and-perspec.html?Itemid=1

  • Anders_S

   Jan: De kan ha rätt. Det är i alla fall en uppgörelse mellan två borgerliga alternativ. Ett, de röda, med förankring i den nya ekonomiska överklassen (Thaksin etc), dock stött av den fattigare landsbygdsbefolkningen och den andra, gula(?) med förankring i den gamla eliten kring militären och kungahuset och med stöd från medelklass och stadsbefolkning.

 • Isan Lover

  Hej

  Tack för ännu en rapport ifrån Thailand.
  Jag är väldigt glad att du har genomskådat spelet om makten.
  Det är det tyvärr inte alla svenskar som har gjort.
  Och den ekonomiska snedfördelningen i landet som du beskrev är helt onaturlig, och själv hoppas jag på minskade klyftor med en regering som får mandat bl.a ifrån dom fattiga i norr och nordöst.
  Själv är jag allergisk mot militärkupper och att folk hålls i fattigdom.
  Ser fram emot fria val och en bättre framtid för alla i ett nytt Thailand som inte bara ska gynna dom som redan är rika.

  Mvh Isan Lover

 • Usch ja, det låter som en spegelbild av det europeiska 1800-talet: den nya ekonomiska överklassen stödd av arbetare och stadsmedelklass mot den gamla överklassen stödd av bönderna. Det är deprimerande med folk som utkämpar andras krig så där.

  • Anders_S

   Jan: Fast omvänt: Den nya ekonomiska eliten stöds av de fattiga på landet och den gamla av militären, kungen och byråkratin. Det är inte jämförbart. Bönderna i Sverige var inte fattiga, för då utvandrade de eller arbetare. Vanligt folk i Thailand stöder alltså de nya ekonomiska makthavarna, den inhemska borgarklassen och de som kommit upp sig i städerna stöder den gamla överklassen.

 • Pingback: Maktskifte i Kirgizistan? | Svensson()

 • Förvisso omvänt, Anders. Men ändå likartat, på så sätt att man utkämpar andras strider.

  Det mest ökända fallet var ju hur Mexicos organiserade arbetare lät sig värvas i borgerskapets strid mot Morelos bonderevolutionärer, med motiveringen att bönder är efterblivna.

  • Anders_S

   Jan: Visst är det likartat. Sorgligt. Men egentligen inte så förvånande.

 • Pingback: Våldsamt i Thailand | Svensson()