Björn i Halland

Sen flera år tillbaka finns det varg i Bohuslän, bara några mil från storstaden Göteborg och nu verkar det som om det finns björn i gränstrakterna mellan Småland och Halland öster om Halmstad. En jägare har fotograferat vad som ser ut som en björn och man har i ett par års tid rapporterat om djur som kan ha rivits av björn i området:

Bengt Christiansson är länsstyrelsens rovdjursinventerare och han är inte alls förvånad om det är en björn som fastnat på bild utanför Sennan.

– I två års tid har det på olika sätt kommit in rapporter om björn i Halland, säger han. Flera synobservationer talar också om att det är en liten björn det handlar om.

Bengt Christiansson avfärdar dock tanken att det skulle vara en unge. Det är heller ingen hona. Det är en ung hanne, hans långa vandringar tyder på detta. En hona har inte samma vandringslust.

– Han har säkert övervintrat i området. När han vaknade från sitt ide var han nog både grinig och hungrig. Det första de brukar göra är att ge sig på en myrstack. Myrorna fungerar som ett bra laxermedel, säger Bengt. När tarmsystemet är utrensat passar det sedan ypperligt med ett skrovmål kött.

Så att en älgkalv kan ha fallit offer för en vårhungrig björn förefaller mycket sannolikt.

Nu kommer Bengt Christiansson att studera både bildmaterialet och eventuella andra spår vid åtelplatsen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Torberg

    Kul !