Island fruktar ett värre vulkanutbrott

Mýrdalsjökull täcker delar av Katla

Mýrdalsjökull täcker delar av Katla

Det vulkanutbrott om just nu pågår på island är ett mindre vulkanutbrott från en vulkan som inte anses så farlig, Eyjafjallajökull. Strax öster om Eyjafjallajökul ligger nämligen en av Islands mest fruktade vulkaner, Katla. Katla har inte haft ett utbrott sen 1918 så det är snart dags igen då vulkanen har utbrott med 40-80 års mellanrum. Det har, precis som under Eyjafjallajökul, förekommit mindre jordbävningar under Katla en tid, något som anses vara ett tecken på ett kommande vulkanutbrott. Det är också så att de tre senaste utbrotten från Eyjafjallajökul, innan det nu pågående, har följts av utbrott från Katla, så det vore inte förvånande om det blev så även denna gång.

Om Eyjafjallajökuls utbrott följs av ett betydligt kraftigare utbrott från Katla kan situationen med aska i luften försämras avsevärt. Eyjafjallajökuls utbrott har lamslagit flygtrafiken i norra Europa, något som förstås är bra för klimatet. Det blir en avsevärd minskning av utsläppen av koldioxid. Dessutom innebär stora mängder aska i atmosfären att den genomsnittliga temperaturen sjunker då solstrålningen bromsas av askpartiklarna. Det är nästan som om naturen och jordklotet slår tillbaka mot växthuseffekten på egen hand och sitt eget sätt. Tyvärr släpper vulkaner själv ut koldioxid när de har utbrott. Om detta är mer eller mindre än det som flyget inte släpper ut på grund av flygtrafikstoppet är okänt.

Frågan är hur stora konsekvenser ett utbrott från Katla kan få för flygtrafiken och klimatet i Europa. Med tanke konsekvenserna av det ganska beskedliga utbrottet från Eyjafjallajökul så skulle det ju kunna bli enorma konsekvenser.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
I media: KB, SMP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • peje

  Om vulkanutbrott har någon positiv inverkan på klimatproblematiken kan nog diskuteras. Det är en hel del otrevligheter som ”spys ut” när vulkanerna vaknar till liv.

  Att de enorma moln och stora partikelmängder påverkar är nog säkert men sambanden här är komplexa och vädersystemen är dessutom ofta kaotiska.

  En miljöeffekt som en del forskare framhåller som en stor orsak till glasiäravsmältning är sotpartiklar från förbränning som gör att isen absorberar mer värme. Då vindarna väl mestadels är västliga kanske ändå inte så många partiklar från vulkanutbrottet hamnar på Grönland vilket ju även detta skulle kunna ge en del effekter.

  I tätbefolkade länder, vilket ju dessbättre i detta sammanhang Island inte är, är det ofta giftmoln som är orsaken till att människor omkommer och inte lava och askan i sig.

 • Pingback: Intelligent aktivitet? « Insikt()

 • Det är mer hur vinden blåser som påverkar hur mycket detta påverkar europa än vulkanens styrka. Vi har ett högtrycksområde över norsjön som är boven. Får vi bara in normala lågtrycksbanor så försvinner problemet upp norr över polcirkeln istället. Sen är det inte vulkanens storlek som är hotet för oss utanför island, utan hur explosivt utbrottet blir pga gasbildning. Dvs det är mängden vatten från glaciärer och jöklar som avgör hur mycket aska som kommer att spöka i det här fallet.

 • Pingback: Rätt vind för Island « Insikt()

 • Jonas

  L?°ki 1783 lade ett sånt moln av svaveldimma över Skandinavien, Brittiska öarna och norra Frankrike, i ett par månader. Folk som hade kroppsarbeten dog i större utsträckning, Engelska historiker har belagt det med en intressant studie av kyrkböcker och begravningar.

  En tredjedel av Islands befolkning strök också med.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6276291.stm

  Väldigt bra historisk dokumentär, den gick på SVT för ett halvår sen, men kanske går repris snart, den är ju aktuell nu…

  • Anders_S

   Jonas: Laki:s utbrott är helt klart det värsta som inträffat på island i historisk tid. Katla har därmeot haft en mycket värre utrbott som avspeglat sig i etta sklager runt stora delar av jorden. Ett synbart och mätbart asklager alltså, men det är alltå för betydligt längre sen.

 • Pingback: En olycka kommer sällan ensam. | annarkia()

 • Pingback: För dyrt rädda världen? Lär av askan! « Hållplats Hådén()

 • Pingback: Vulkanutbrott på Island - hur blir det med flyget? | Svensson()

 • Pingback: Vulkanutbrott dödade 10 000-tals britter | Svensson()