Göteborgs-Posten ”censurerar” det politiska samtalet

Jag har upptäckt av Göteborgs-Posten regelmässigt tar bort Twinglylänkar till min blogg. Om det är för att jag skriver kritiska artiklar som i morse eller för att jag rent generellt med min demokratiska socialism har en linje som GP och familjen Hjörne inte gillar vet jag inte. Men helt klart så vill GP styra det politiska samtalet i Göteborg i en sådan riktning som de vill. Då tolereras uppenbarligen inga kritiska medieröster utan de censureras bort.

Tyexemplet är från i förmiddags. Då skrev jag ett inlägg om att Göteborgs-Posten far med osanna uppgifter kring knivbrottslighet. Ungeför en timma hade jag en länk till den aktuella artikeln och sen togs länken bort manuellt av någon på Göteborgs-Posten. jag specialstuderade just den artikeln då jag länge misstänkt att GP tar bort mina länkar manuellt, som en form av censur, som en form av politisk censur.  Länken till inlägget om valkungadöme är dock inte borttagen så man misstänker att det enbart är när man är kritisk till GP:s ståndpunkter som länkar tas bort.

Min blogg är en av Sveriges största politiska bloggar, det är den största politiska bloggen i Göteborg, det är en av Sveriges mest välrenommerade politiska bloggar, jag bryter inte mot lagar och hänger inte ut enskilda personer (såna bloggar får oftast behålla sina länkar på GP) och jag kan inte se något annat än politiska orsker till att GP tar bort Twingly-länkarna till min blogg. Uppenbarligen vill man inte ha kritiska synpunkter på tidningens artikalr och uppenbalrigen vill man styra det politiska samtalet som man vill i Göteborg. Och då är ju en blogg med lika många läsare som GP:s ledarsida ett klart problem.

Korts sagt: GP vill tysta kritiska röster och vill ha monopol på åsikterna i Göteborg. Ofarliga inlägg eller inlägg med samma linje som GP släpps igenom och får länkar, men länkar till kritiska inlägg tas bort. Jag undrar vad det säger om det demokratiska sinnet bland de som styr på GP?

Jag vet att GP är i sin fulla rätt att göra som det gjort, men det är definitivt inte tecken på ett demokratiskt sinne från tidningen. Inte heller är det ett tecken på att man är intresserade av ett öppet demokratiskt och politiskt samtal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

UPPDATERING: PS. GP har nu meddelat mig att det hela var ett misstag. Länken till mitt inlägg  Falsk information om knivbrottslighet i GP skulle inte ha tagits bort. GP har bemött min klagomål ytterst vänligt och tillmötesgående, varvid jag finner anledning att ta tillbaka en del av det jag skrivit ovan. Återkommer till det i ett separat inlägg senare. DS.

Advertisements
 • Pingback: Söndagskrönika 25/4 – Härmed VDN-märker jag min blogg; den är till vän(s)ter « Röda Berget()

 • martin

  Pressen har inte varit sig lik sedan detta kläcktes:

  ”Vi ska inte ha någon chefredaktör som inte vet att lära journalisterna vilken hand som matar dem.”

  Peter Wallenberg, 1991

 • JL

  Tänker inte sitta och vara otrevlig emot Dig Anders, för du har allt som oftast varit skapligt trevlig emot mig trots vi står väldigt långt ifrån varandra både demokratiskt och idelogiskt.

  Men var det inte bla du som en gång skrev att SD och dess bloggare får finna sig i att bli censurerade då dessa var odemokratiska enligt dig? Och var det inte du som ansåg att små sekter och deras bihang skulle rensas ut från det offentliga rummet? Jag tror att GP nu har lyssnat på dig och därför tar de bort dina inlägg. /*Borttaget påstående om mina åsikter som inte kan beläggas och som är falskt*/ #AS

  Frågan blir nu, kommer du publicera mitt inlägg eller kommer du använda dig utav samma metoder som du anklagar GP för emot dig och din blogg?

  /JL

  • Anders_S

   JL: du vet vilka regler jag har och de inkluderar inte att ta bort politiska motståndares inlägg om de följer de kommentarsregler jag satt upp. Men jag tar bort sånt som bryter mot reglerna.

   Jag har frågat GP om varför de tar bort länkar till mig men ännu inte fått svar. Jag kan inte se att jag bryter mot några regler de satt upp.

 • JL

  Jag håller med dig att så länge man följer regelverk så ska politiska motståndare publiceras. Dock vet jag att du vid något eller några tillfällen även har tagit bort inlägg där bla jag har länkat till BRÅ mfl. 😉
  I GPs fall så tror jag det handlar om flera faktorer. Kanske bryter just DU emot DERAS regelverk? Sedan är det åtminstone inte för mig obekant att ”vissa” partier och sympatiska bloggar till dessa skall granskas extra hårt inför kommande val. Det är inget nytt heller för oss SD väljare att bli censurerade tex. Och då har jag för mig att bla du menade på att det är upp till var och en media att bestämma vilka eller vad de vill eller ska låta bli publicerat. Jag känner en viss skadeglädje skall erkännas men tänker inte gro på det då det inte leder till något vettigt.
  Däremot så tror jag att ditt partival är en stark faktor till varför du blir censurerad. Mig veterligen så är ni uppsatta på SÄPOs lista över extrema grupperingar efter att ni demonsterat emot de demokratiska rättigheterna i samband med andra partiers offentliga möten? Och jag vill minnas att det inte har stannat vid demonstration som i sig har varit olaglig utan det har även nästan alltid gått åt det våldsamma hållet. Att röra sig på samma flank som de mer uttalat våldsfascisterna som AFA är väl inte heller någon merit precis. Nu påstår jag inte att du tillhör de våldsamma då jag varken har bevis eller ens någon tanke på att just du skulle va så. Tvärtom så har jag väl vid något tillfälle sett att du öppet tagit avstånd från politiskt våld här på din blogg. En sak till är att jag vet att medier ofta censurerar länkade inlägg som saknar källhänvisningar till ens påståenden. I ditt fall så kan det vara negativt då du som oftast länkar till dina egna skrivna inlägg. Som inlägget om knivöverfallen i Götet där du tar upp BRÅ som källa men har förvägrat dina läsare en länk dit som styrker dina påståenden. Personligen så tycker jag din trovärdighet hade höjts betydligt med en länk direkt till uppgifterna som du framför 😉
  Nåväl, när det gäller huvudfrågan i sig så tycker jag det är vidrigt utav medier som censurerar, och när det kommer till dina inlägg så kan jag inte se vad det skulle vara så här på rak arm som utgör en censur emot dig, så jag hänvisar nog till det jag nämt här ovanför. Vad tror du själv Anders?

 • JL

  Har du fått något svar från GP ännu Anders? Skulle vara intressant att se varför de tar bort obekväma inlägg och bloggar 🙂

 • Pingback: Göteborgs-Posten ber om ursäkt för länkborttagning | Svensson()

 • Anonym

  Hittade detta inlägg när jag googlade frågan om varför mina inlägg tas bort.

  Jag har råkat ut för detta ett par ggr nu – länk till mitt inlägg syns några timmar, men tas sedan bort, utan att det i min bloggstatistik finns registrerat att min blogg blivit anmäld av någon (dvs via google-abuse- nånting).

  Jag skrev idag ett aningen tyket inlägg om Västtrafik och blev bortplockad och när jag tittar på artikeln, är möjligheten att twinglypinga borta. Dock finns den kvar på andra artiklar – det verkar vara främst artiklar med innehåll om kollektivtrafik jag inte får länka till. Skumt.

  Kan tillägga att jag aldrig skrivit något rasistiskt och inte heller använder jag något särskilt ovårdat språk. Fattar ingenting.
  /Chip

  • Göteborgs-Posten döper om sina artiklar med jämna mellanrum. Då tar man bort länken. SVD gör inte på motsvarande sätt även om de ibland döper om sina artiklar.

   Du kan mejla till webbansvariga på GP och fråga. Då skickar de mejlet vidare till den ansvariga firman.

 • Anonym

  Hittade detta inlägg när jag googlade frågan om varför mina inlägg tas bort.

  Jag har råkat ut för detta ett par ggr nu – länk till mitt inlägg syns några timmar, men tas sedan bort, utan att det i min bloggstatistik finns registrerat att min blogg blivit anmäld av någon (dvs via google-abuse- nånting).

  Jag skrev idag ett aningen tyket inlägg om Västtrafik och blev bortplockad och när jag tittar på artikeln, är möjligheten att twinglypinga borta. Dock finns den kvar på andra artiklar – det verkar vara främst artiklar med innehåll om kollektivtrafik jag inte får länka till. Skumt.

  Kan tillägga att jag aldrig skrivit något rasistiskt och inte heller använder jag något särskilt ovårdat språk. Fattar ingenting.
  /Chip