Brutalisering av landsbygden och våld i förorten

Uppenbarligen tycks det som om den svenska landsbygden har brutaliserats i takt med att samhället hårdnat, privatiserats och marknadifierats. Utanförskapet på den svenska landsbygden och bland de allt mer marginaliserade center/moderatväljarna tycks leda till att dessa tar till allt våldsammare metoder i sin kamp mot inkräktare och invandrare. I alla fall upplevda sådan, oavsett om det är invandrade bönder från Nederländerna eller invandrade vargar från öst.

Förmodligen är det ett resultat av den borgerliga politiken som skapar ökade klyftor och som sliter sönder sammanhållningen i samhället, som ställer utsatta grupper mot varandra och som orsakar en ökande fattigdom. En fattigdom och en utsatthet som leder till marginalisering av olika grupper i samhället, som förortsinvånare i storstäderna och som landbygdsbor.

Grupper som uppenbarligen tar till desperata åtgärder för att synas och för att visa på eller påverka sina upplevda och/eller verkliga problem. Där förortsinvånarna tar till våld och stök riktade mot allt och alla men samtidigt mot ingen så tar landsbygdsbefolkningen till mer fascistoida metoder och ren uträknad brottslighet av maffiatyp eller organiserad på det viset. Som när det gäller den olagliga jakten på varg och när maskerade män hotar och överfaller invandrade bönder. Denna utveckling är ett resultat av att staten försvagats och att förtroendet för staten sjunkit. Det är en mycket negatov utveckling.

Som tur var är den borgerliga politik som orsakar försvagningen av staten och sönderfallet i samhället inte populär. Samtidigt som problemet är att den politik som företräds av den socialdemokratiskt ledda oppositionen inte är radikalt annorlunda. Vilket gör att man kan misstänka att den negativa utvecklingen mot ett allt mer sönderfallande samhälle kommer att fortsätta även efter ett regeringsskifte. En fortsatt utveckling mot försvagad stat genom mer och mer privatisering och avreglering, fler nedskärningar och omfördelning av pengar från fattiga till rika kommer att innebära att vi får se fler kravaller i förorter och mer våld från marginaliserade landsbygdsbor med högersympatier. Bägge sakerna är symptom på samma sak.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jean

  Jag vågar påstå att detta med vargen inte har med politik att göra (Annat än vad politikerna gör för att stöda/skälpa jakten på Vargen och övrigt vilt gneom lag och ordning.) Varghatet är inget nytt och fanns även under socialdemokraternas styre. Iafallafall i norraste Sverige. Iomed licensjakten på varg så har ju frågan blivit rätt aktuell och därför kommit fram i ljuset -för helt plötsligt är ämnet nog intressant att göra reportage om till allmänheten.

  • Anders_S

   Jean: Har jag påstått att det inte fanns tidigare? (innan samhället började nedmonteras) Inte då! har jag påstått att politiska orsaker är de enda? Inte alls. Men det är dessa jag berört i mitt inlägg och de finns också. Bara för att man inte skriver något betyder det inte betyda att man inte har den åsikten.

   Dessutom började samhällets och statens nedmontering för cirka 25 år sen och har pågått såväl under socialdemokraternas som borgarna.

   I övrigt håller jag med om ditt resonemang.

 • Pingback: Kd räknas inte. « essbeck()

 • göran

  Nu kan väl i och för sig vargens förekomst i Sverige vara ett tecken på samhällets nedmontering.