Poliser med sexproblem

För tillfället är det ett antal fall som regelbundet omnämns i media som handalr om poliser som begått sexövergrepp av olika slag. Jag vet inte om det hela säger något om polisen, kanske är det så att män som har vissa problem med sin manlighet och/eller sexualitet hamnar inom polisen eller söker sig till polisen. Jaga har ingen aning och ett par fall som redovisats i media är ju heller inte ett bra underlag för att generalisera om polisen som helhet.

De fall jag tänker på är dels fallet med den föreläsare som tidigare var ett högt polisbefäl och som är misstänkt för sexuella övergrepp, sexköp och koppleri, den gränspolis som nu fått sparken för att ha begärt sex av avvisningshotade kvinnor och den säkerhetspolis som dömts för övergrepp i rättssak, våldtäkter och misshandel av sin fru. Att poliser kan ha problem med våld och våldstendenser är ju inget som är okänt från polishistorien i världen. Inte heller här i Sverige.

Det är dock värt att notera att  de poliser som jag nämnt är medelålders eller äldre  och förhoppningsvis hamnar peroner av denna typ inte längre inom polisen. Eventuellt är det så att man blir personlighetstsörd av att arbeta inom polisen med de påfrestningar som det innebär på psyket. I så fall är det bara att hoppas på att polsien har utarbetat bättre metoder för att ta hand om poliser som får problem i jobbet, med attityder, med våld, med sin manlighet eller med sin sexualitet. Annars har vi snart nya fall som liknar de jag nämnt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Kristoffer

    Visst är det skillnad i rekryteringen idag. Framför allt är det skillnad på dagens 25-åringar och 70-talets 25-åringar. Dagens unga människor har ju en annan uppväxt och ofta en annan kultur. Sen så slinker såklart några puckon emellan.

    Sen tror jag att du kan ha träffat rätt när du säger att polisyrket skadar poliserna mentalt. Det kan vara väldigt påfrestande och ordentlig debriefing är en relativt ny företeelse.

    När vi pratar om de som har rent psyko- och sociopatiska tendenser så kan jag tänka mig att de söker till ett yrke där de får utöva makt. Samtidigt är de ju ofta väldigt duktiga på att dölja sin mörka sida och således blir det väldigt svårt att komma tillrätta med det, fram tills det att de döms i domstol.

  • Pingback: Polis och rättsväsendet måste förändras från grunden « Feminististiskt Initiatitiv Intersektionalitet()

  • Förr var det dessutom rätt låga trösklar för att bli polis. Nu när nästa intagning till polishögskolan genomförs lär det vara 10 000 sökanden till 400 platser… Det BORDE ju leda till bättre kvalitet på poliskåren om inte urvalskriterierna är helt uppåt väggarna.