Global borgarklass

Boknytt
David Rothkopf
Superclass
Leopard förlag

Global borgarklass

Man kan undra över att antalet superborgare är just 6000. Men den här killen vet vad han talar om när han beskriver ”Hur den nya globala makteliten styr världen”. Han känner den nya superklassen från insidan. Och den starka marknadsdiktatoriska kosmopolitiska elitens undergrävande av de nationella folkliga demokratierna är en ödesfråga. Men boken är alldeles för detaljerad och lång. Nästan skvallrig ibland.

Läs också: Ytlig analys – om Rothkopfs superklass

Intressant?
I media: Dagens Bok, Jinge, Ny Tid, SVD, SR, Motvallsbloggen, Ordfront,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Hans Norebrink

    På medeltiden var Europa oändligt politiskt fragmenterat. Senare kom nya tidens samlande nationalstater. Därför har man talat om ”den nya medeltiden” för vår tids etniska, (mång)kulturella, religiösa och identitetspolitiska uppsplittring av nationerna.

    På medeltiden var det självklart att överklassen kände mer samhörighet med överklassen på andra håll i Europa. De talade samma språk (latin) och hade samma elitkultur. Men nya tidens nationalism skulle eliten tvärtom identifiera sig med det egna folket.

    Idag återkommer den nya medeltiden i även den aspekten att eliten ånyo identifierar sig mycket mer med andra eliter världen runt än med det egna folket. De talar samma språk (engelska), har samma (affärs)-kultur och bor som på medeltiden utspridda i små isolerade elitära öar av lyx (i ett hav av fattigdom).