Jakten på olja orsakar problem

Den allt desperatare jakten på olja runtomkring i världen verkar nu leda till fler och fler problem av både allvarlig och mindre allvarlig art. Oljebolagen tar allt större risker för att det hela ska gå ihop och man borrar efter olja på allt större djup. Något som förstås innebär större risker för olyckor.

Olyckan BP:s plattform Deepwater Horizon kanske är den värsta oljekatastrofen i historien och BP erkänner nu att man tagit för lätt på problemen och att utsläppet förmodligen är värre än vad bolaget tidigare medgett. Hur stora skador som den stora mängden utsläppt olja har orsakat eller kommer att orsaka vet ingen ännu.

Nu riskerar Nordsjön också att drabbas av ett likartat oljeutsläpp som i Mexikanska gulfen. Det handlar om den norska plattformen Gullfaks C, ägd av Statoil, som drabbats av liknande problem som Deepwater Horizon. En stor del av personalen har evakuerats och de kvarvarande försöker få problemen under kontroll.

Man kan nog säga att det handlar om att naturen får betala priset för kapitalisternas jakt på profiter och mänsklighetens energislöseri.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements