Valkompasser, partier och väljare

En hel del bloggare har uttryckt problem och skepsis gentemot SVD:s valkompass. Men jag delar inte deras kritk. Den stämde bra på mig (småparter finns inte med och jag blev 76% vänsterpartist) och jag har genom att följa partiernas program lyckats bli både piratpartist och socialdemokrat. Den alternativa valkompassen som tagit fram av en piratpartist stämde exempelvis sämre på mig än SVD:s om än inte dåligt (vänsterpartist och feministiskt initiativ till cirka 44%).

Problemet är nog att den genomsnittlige socialdemokraten inte står för samma saker som det parti han anser att han stödjer, att de flesta som tror/uppger att de stöder piratpartiet inte är libertarianer/nyliberaler som ju partiet som sådant är. Många centerpartister vet vi också utifrån erfarenheter (Sjöbo etc) att de faktiskt har samma åsikter som Sverigedemokraterna för fram.

Det kanske i själva verket är så att testet är allt för bra. Det avslöjar att man inte är det man tror. Väljare tenderar nog att vara mer vänster elller höger än de partier man uppger att man stöder. Därför upplever folk att SVD:s valkompass ger dem fel parti.

Intressant?
Bloggat: Kuniri,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, AB, GP, Barometern,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pragmatikern

  Själv föredrar jag den alternativa kompassen då den viktar varje fråga. I SVD’s grundvariant anger man enbart de tre viktigaste.

  Sedan kan jag tycka att det inte finns tillräckligt med frågor kring välfärdsystemet och hur det ska vara organiserat. Försvarsfrågan gäller enbart utlandsinsatser och inte inställningen till försvaret som sådant. EU-frågan lyser med sin frånvaro om man bortser från euro-frågan. Allt detta gör att jag ändå ställer mig någt tveksam till resultatet.

 • Hans Nilsson

  Jag har gjort testet och det stämde på PRICKEN jag röstar på
  Sverigedemokraterna och detta blev svaret även på valbarometern
  så jag anser att detta test är tillförlitligt men för många kan det vara
  ÅNGESTFRAMKALLANDE när man ser resultatet och får reda på
  vem man verkligen är men det är åtskilliga i detta land som enbart
  har EN FASAD sen är det helt tomt inombords. Det är nog härifrån
  uttrycket ”TOMMA TUNNOR SKRAMLAR MÄST” och det stämmer
  in på POLITIKERNA inom 7klövern.slut

 • Pragmatikern

  …och vill man tränga in i detta ytterligare kan modellen bakom studeras på http://kuniri.se/facit-till-svds-valkompass.

  Här noterar jag bl.a. att jag i mitt eget svar begåvas med SD poäng för att jag är emot Turkiets inträde i EU. Nu är det dock så att denna min inställning inte har ett skvatt med rasism och göra utan det faktum att jag inte anser Turkiet är demokratiskt moget.

 • Alla partier närmar sig ändå, så det kan tyckas hugget som stucket var man hamnar. Vad är egentligen skillnaden mellan Center- och Folkpartiet? Och på vilket sätt skulle en röst på dem innebära att inte moderatpolitik genomförs?

 • Pragmatikern

  Hampus: ”Vad är egentligen skillnaden mellan Center- och Folkpartiet? Och på vilket sätt skulle en röst på dem innebära att inte moderatpolitik genomförs?”

  Jag tror inte riktigt du hängt med i utvecklingen, både folkparti och centerparti har i många frågor passerat moderaterna på höger-vänsterskalan, se viktningen i http://kuniri.se/facit-till-svds-valkompass som faktiskt återspeglar en del av detta.