Arbetarna på Volvo Tuve: Fördöm Israels våld

Volvo Verkstadsklubbs (IFMetall) medlemsmöte på Tuvefabriken fördömer Israels aktion igår där ett 10-tal personer blev dödade och många fler skadade.

– Vi fördömer den israeliska militärens dödsskjutningar och övervåld mot de humanitära aktivister på Ship to Gaza, som försökt forsla förnödenheter till Gaza med båt. Aktionen som skedde på internationellt vatten är att betrakta som ett piratdåd och står helt i strid mot folkrätten.

– Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse där Israel kontrollerar allt som tillåts komma in eller ut. Detta har lett till ekonomisk katastrof, massarbetslöshet och lidande för Gazas befolkning. För detta bär Israel ansvaret. Israels allt hårdare attacker mot fredligt motstånd liksom blockaden och ockupationen i hela Palestina måste få ett slut.

– Gazas befolkning måste få leva i frihet, demokrati och med mänskliga rättigheter.

Därför kräver vi att

 • De kidnappade aktivisterna omedelbart släpps från sin fångenskap tillsammans med de kapade skeppen.
 • Blockaden mot Gaza omedelbart hävs
 • Regeringen bryter alla förbindelser med Israel till dessa krav uppnåtts
 • Israel ställs inför rätta för sina brott mot folkrätten

2010-06-01

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, SDS1, 2, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag tror att ni inte är helt ensamma om att känna er klämda mellan Israel- och palestinavänner.

  Det finns många kristna som över hela världen kämpar för fred mellan Israel och Palestina. Och det handlar inte om att ta ställning för den ena eller den andra parten i en slags svart/vit konflikt.

  Det enda som kan bära frukt är att motståndarna börjar att tala med varandra.

  Läs mer om varför Kyrkornas världsråd just nu har en fredsmanifestation i Israel och Palestina här:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/world-week-for-peace-har-borjat.html

 • Roger

  Israel vill kontrollera all trafik in till Gaza för att hindra Hamaz från att få missiler från Iran. Får Hamaz tag på dessa vapen kommer kriget att eskallera till en helt annan nivå. Får ni igenom era krav kommer betydligt fler civila män, kvinnor och barn dö, tycker ni att detta är något att sträva efter?

 • Klara

  @ Roger

  Menar du att israel kontrollerar trafiken till gaza genom att attackera turkiska och grekiska skepp på internationellt vatten och döda minst 9 människor?

 • Roger, det fanns inga vapen om bord, så varför tramsar du om detta? Om Israel istället sagt att de ville kontrollera skeppen och sedan släppt dem vidare hade det varit en annan sak.

 • Roger

  @Klara: Ja, Israel är i krig. Det är därför inget brott mot folkrätten att borda fartygen just på intenationellt vatten för att kontrollera vad som kommer till Gaza. @ Hampus Eckerman: Nej, det fanns inga vapen som kunde hota Israel som nation. Soldaterna handlade enligt deras egen uppgift i självförsvar, detta kommer med all säkerhet att debatteras. Målet med denna (Ship to Gaza)aktion är snarare att häva blockaden helt, då ligger Israel illa till. Då kommer missilerna från Iran till Hamaz fram, då kommer ett våldsamt krig att äga rum.

  • Anders_S

   Roger: Det är uppenbart från hur folk skjuitis att det inte handlar om självförsvar. Det är uppenbart attd et handlar om mord. Folk sköts (2 st) redan innan soldaterna var ombord.

   Och nej, Israel är inte formellt i krig. Blockaden mot Gaza är olaglig, orimlig och inhuman.

   Det är dags att sluta sprida lögner.

 • Roger, det är inte självförsvar att attackera civila fartyg på internationellt vatten. Det fanns inga missiler ombord. Att blockera införsel av anteckningsblock och Pokemon-leksaker är inte att hindra vapeninförsel.

 • Anders Åberg

  Konstigt att upprördheten begränsar sig till den ena sidans vapentillförsel.
  USA har pumpat in vapen i israel hur länge som helst.
  T.om. låtit dom utveckla kärnvapen.
  Det är nog inte själva vapentillförseln vissa är emot, utan det är att palestinierna skulle få dom.
  Ur folkrättslig synvinkel så har väl palestinier lika stor rätt till ett försvar som israeler och om det var fred som eftersträvades så skulle väl reaktionen varit lika hård mot att båda sidor förses med vapen.
  Dom som är emot att blockaden hävs är nog inte anhängare av fred och rättvisa utan snarare av rasiststaten israel.

 • Roger

  @anders s. Jag sprider inte lögner utan jag sprider mina åsikter. @Hampus: Nej, du har rätt, det fanns inte missiler ombord. Men, om blockaden släpps kommer missilerna att komma in till Hamaz. @Anders Åberg: Din åsikt är inte unik. Alla tidningar i Sverige och världen stödjer din sak. Jag är helt säker på att Israel kommer att få göra eftergifter och helt släppa blockaden mot Gaza. @ alla: Låt mig försäkra alla om att jag är för fred, men om Gaza får samma möjlighet till ”försvar” kommer de att använda det på fel sätt. Den dagen kommer jag absolut inte säga ”vad var det jag sade?”, för då är allt försent. Ni har en annan åsikt och jag hoppas verkligen att ni har rätt!

  • Anders_S

   Roger: Det är ingen åsikt att påstå att aktivisterna angrep först och att soldaterna sköt efter det. Det är en lögn. Det är ingen åsikt att säga att soldaterna sköt i självförsvar när vi vet att de flesta sköts i ryggen plus i bakhuvet på nära håll. Utan det är en lögn. Alltså sprider du lögner precis som den israeliska armén gör.

   Vad du tror om vad som händer när blockaden bryts är en åsikt. Den får du gärna ha.

 • Roger, varför det? Israelisk militär har enligt internationell lag rätt att genomsöka fartyg på väg till Gaza – så länge som man låter dem fortsätta. En hävning av blockaden skulle inte alls leda till att vapen fördes in.

  Att blockaden inte handlar om att förhindra införsel av vapen har israelerna redan erkänt: ”The idea is to put the Palestinians on a diet, but not to make them die of hunger”.

  http://www.guardian.co.uk/world/2006/apr/16/israel

 • Roger

  @Anders_s Nu påstår du att jag skrivit saker som jag inte alls har skrivit. Du kan lätt gå tillbaka och kolla vad jag skrev. Jag skrev att soldaterna enligt egen uppgift handlat i självförsvar, kan det vara det du menade? Trist att du kallar mig lögnare på felaktiga grunder 🙁 @Hampus Ja, det vore ju rätt procedur, men som du själv skriver så vill de inte unna dem något som de själva anser vara lyxkonsumtion. Hoppas att du har rätt i vad du säger angående vapnen. För som sagt jag tror att vi nog snart har facit i hand.