Tre Ship to Gaza-svenskar hemma

Henning Mankell, Mehmet Kaplan och Victoria Strand är de tre svenskar som kommit hem från fångenskapen i Israel. De beskriver ett brutalt israeliskt ingripande mot farygen och ett exemplariskt icke-våld från aktivister. Vi vet att det inte var likadant på alla fartyg, för på Mavi Marmara gick en del aktivister till attack mot soldaterna. Vilket de enligt internationell lag hade och har all rätt till. De överfölls nämligen av pirater på internationellt vatten, om än i arméuniformer.

Kaplan och Strand vittnar i likhet med andra hemkomna aktivister om mycket brutalt våld från de israeliska soldaterna, trots att folk inte gjorde motstånd eller på något sätt använda våld. Israel anklagar aktivisterna för att olagligen ha vistats i israleiskt militärt område. Något som naturligtvis är helt befängt då det enbart är Israel som brutit mot lagar i detta sammanhang.

Intressant?
Bloggat: B&P, Jinge, Motbilder, Scaber, Kildén & Åsman, Sjöstedt,
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, 4, GP1, 2, AB1, 2, 3, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jönsson

  Det var tydligen just p.g.a. att det skedde på internationellt vatten som aktivisterna inte åtalades utan skickades hem. Oavsett med vilken rätt så var det dumt av aktivisterna att hoppa på soldaterna. Kanske hade ingen annars blivit dödad eller sårad, men det får vi aldrig veta nu. Att stoppa dessa soldater med knivar och påkar var ju dömt att misslyckas. Men det är alltid lätt att vara efterklok…

 • lasse

  Det var tydligen just p.g.a. att det skedde på internationellt vatten som aktivisterna inte åtalades utan skickades hem.

  Självklart skickades de hem, man har redan begått en krigshandling mot en främmande nation när man attackerar det turkiska skeppat. Ett skepp på internationellt vatten som seglar under turkisk flagg är enligt gängse internationell rätt att betrakta som turkiskt territorium. Turkiet är redan tillräckligt uppretat för att Israel skulle våga reta upp dem ännu mer genom att åtala t.ex. turkar för att de försvarat sitt nationella territorium. Det finns gränser för hur även Israel kan bete sig, man kan köra med palestinier, Libanon etc som man vill då dessa inte kan försvara sig, Turkiet är en helt annan sak.

 • Jönsson

  Nu verkar det som om även USA till slut inser Israels övertramp. Man kan hoppas att det kommer en vederhäftig utredning av vad som egentligen hände. Att det skedde på internationellt vatten är klarlagt, men var det så att aktivisterna verkligen gick till angrepp med rör och knivar, och i så fall – är det inte ändå övervåld att döda och såra så många människor? Denna historia har inte sett sitt slut på länge men man får hoppas att den kan leda till något bättre ändå.