Stökigt i Tynnered

Efter att socialkontoret i Tynnered antänts och blivit helt utbränt häromdagen har det varit stökigt i Tynnered kring Opaltorget och på andra håll. Socialkontoret låg i en tillfällig barackbyggnad och har så gjort i många, många år. Den var och är alltså mycket lätt att tända eld på.

På kvällen på fredag den 5 juni så angreps väktare invid den utbrända byggnaden av av ungdomar som bland annat kastade sten. Sten kastades också mot der utbrända socialkontoret såväl som mot Vättnedalsskoaln en bit därifrån, vid Smaragdgatan. På söndagskvällen var det bråk i Grevegården (i Tynnered och inte i Frölunda som GP och GT skriver) en bit ifrån Opaltorget. Enligt uppgifter tände ungdomar eld på bildäck och angrep polis och brandkår när dessa dök upp.

Den här typen av stök bland ungdomar är inte helt ovanligt och inträffade så sent som förra hösten i Göteborg. Vi det tillfället var orolighterna dock mycket omfattande och berörde många olika stadsdelar. De flesta händesler skedde dock på centrala Hisingen och i Biskopsgården. Likheterna med det nu uppblossade stöket i Tynnered är stora. Som vanligt sker dessa händelser i glappet mellan skolavslutningar och föräldrars semester. En period när den sociala kontrollen är mindre. I alla tider har ungdomsbråk och ungdomsoroligheter inträffat under dessa perioder.

Även i Rosengård i Malmö har det varit lite stökigt i helgen.

Läs gärna:

 1. Organisering är det som hjälper
 2. Så länge det skärs ner så blir det värre
 3. Protestera mot nedskärningar i Göteborgs förorter
 4. Bilbränder i Kungälv
 5. Att bränna bilar är inte konstruktivt
 6. Populistiska besök i Backa
 7. Sverigedemokraternas Mikael Jansson lever inte i verkligheten
 8. Ungdomsbråken är avtagande
 9. Synliga poliser och föräldrasamarbete i alla ära
 10. Det är klart att besöket från Beatrice Ask inte gör nån skillnad

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  Jag har fått en del okunniga rasistiska kommentarer som jag inte godkänt. Men för de som är intresserade:

  I SDN Tynnered är 5,8% av befolkningen utländska medborgare. Totalt är 18,8% av befolkningen född i utlandet. De största grupperna är kristna från Turkiet (assyrier) och Irak samt jugoslaver, iranier och nordbor. I Grevegården är motsvarande siffror 13% och 39,4%, i Ängås 9,2 och 34,8. I inget område är utländskt födda i majoritet. Ängås och Grevegården är delar av Tynnered.

  Tynnered ligger i sydvästra Göteborg.

  Läs gärna detta inlägg också (om det finns skillnader i siffermaterialet så beror det på att statistisk uppdateras):
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/08/30/de-stokigaste-stadsdelarna-har-vit-arbetarklassbefolkning/