Orimliga avvisningar till Irak

UNHCR, FN:s flyktingorgan har i skarpa ordalag kritiserat Sveriges utvisningar av irakiska flyktingar tillbaka till Irak:

UNHCR kritiserar i skarpa ordalag Sverige, Norge, Nederländerna och Storbritannien som i en gemensam aktion utvisade en stor grupp irakier till Bagdad igår. Irakierna samlades i Sverige och skickades med charterplan till Bagdad. De var asylsökande som fått avslag. Det är första gången en grupp europeiska länder gått samman för massutvisning av irakier, enligt UNHCR.

–Det är mycket allvarligt. Säkerhetsläget är instabilt i Irak med fortsatta våldsamheter och människorättsbrott. Vi är oroade över signalen denna europeiska massaktion sänder till grannländerna Syrien och Jordanien dit många irakier flytt, säger UNHCR:s taleskvinna Melissa Fleming till SvD.

Hon befarar att ”utvisningen från Sverige riskerar irakiernas liv” och beklagar att det handlar om tre vanligtvis generösa flyktingländer – Sverige, Norge och Nederländerna.

– Vi brukar hålla upp Sverige som föregångsland när det gäller flyktingmottagning. Det kan vi inte göra nu. Risken är att andra länder anser det rättfärdigat att skicka tillbaka irakier eftersom även Sverige gör det, säger Melissa Fleming.

UNHCR protesterar framför allt mot att skicka tillbaka irakier till distrikten Bagdad, Diyala, Ninewa, Salah-al-Din samt Kirkuk-provinsen. Dessa asylsökande bör få flyktingstatus eller annat internationellt skydd, anser UNHCR.

Kritiken ledde till reaktioner från flera riksdagspartier som uttalade att man tog kritiken från UNHCR på allvar:

– Det här måste få konsekvenser för Sveriges hantering av flyktingar från Irak och att fortsatta avvisningar till Irak stoppas. Om Sverige fortsätter att strunta i kritiken från UNHCR devalverar vi värdet av FN:s ställningstaganden, säger Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesperson för V.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements