Den märkliga kapningen av Arctic Sea

Den 23 juli förra året seglade fartyget Arctic Sea iväg från Finland med en last av skogsprodukter från Finland till Algeriet. 24 juli påstås fartyget ha kapats i Östersjön, men turerna kring detta var många. Kapning avvisades av en del och kapning medgavs av andra. Klart är att  fartyget försvann under en lång period och så småningom hittades av ryska flottan utanför Kap Verde i västra Afrika.

I rysk domstol anklagas nu den estniske affärsmannen Eerik Niiles-Kross för att ligga bakom kapningen. Den som äger detta är den huvudåtalade Dmitrij Savins. Han menar att Niiles-Kross fick problem i samband med finanskrisen och organiserade hela kapningen för att kunna betala sin skulder.

Niiles Kross menar att påståendet är helt taget ur luften:

Kross reagerade med förvåning – och inte så lite skepsis till hur Savins kommit fram till sitt erkännande.

– Om folk hålls i ryskt häkte i ett halvår så kan man efteråt få veta mycket intressant av dem…, sade han till tidningen Postimees.

– Jag antar att historien har hittats på eftersom jag har varit säkerhetsrådgivare till Georgien och Georgien inte direkt är Rysslands bästa vän, sade han till Eesti Päevaleht.

43-årige Kross arbetade tidigare som samordningschef inom estnisk säkerhetstjänst. Han är dessutom son till landets mest berömde och ansedda författare, Jaan Kross (1920–2007).

– Om Ryssland nu begär mig utlämnad och Estland går med på det så kommer det inte att finnas någon generation i vår släkt som inte varit fängslad i Ryssland, konstaterade han med viss ironi.

I samband med kapningen spekulerades det flitigt om att fertyget också skulle ha haft en annan last än den officiella. Vapen eller nåt liknande som man ville smuggla. I detta samband antog i så fall militära säkerhetstjänster vara inblandade. Om det vore så är rättegången inget annat en ridå för att dölja vad som verkligen hände.

Men nu menar alltså den huvudåtalade att det rör sig om ekonomiska problem i samband med finsnakrisen som var orsaken till kapningen. Finska polisen har tidigare menat att en rysk affärsman, redaren för fartyget kanske legat bakom:

I stället misstänker polisen att motivet kan dölja sig bland redaren Viktor Matvejevs affärskontakter, som ska ha lett till krav på lösen för fartyget. Det uppgav undersökningsledaren Rabbe von Hertzen för tv-kanalen Fyran i Finland på söndagen.

Polisens arbete försvåras dock av att Matvejev – som inte är misstänkt för brott – har flyttat till Schweiz, där han inte har kunnat nås.

Som jag ser det verkar det stört omöjligt att få reda på vad som egentligen hände när Arctic Sea kapades. Det käns väldigt svårt att lita på några uppgifter från nån inblandade i detta ärende.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements