Mer att kriga om i Afghanistan

Tydligen har US-amerikanska geologer upptäckt stora mineralfyndigheter i Afghanistan. Främst järn och koppar men också stora tillgångar av malm för att framställa metallen niob som används i vissa typer av stål. I SVD framställs detta naivt som något som kan rädda landet från krig.

Men tyvärr är det ju motsatsen som är sanningen. Ockupationen av landet kommer att fortsätta på grund av de nyupptäckta mineralfyndigheterna. Nu har ju landet inte bara strategisk betydelse för oljepipelines och annat eller ekonomisk betydelse på grund av opiumodling. Utan nu finns det mer handfasta intressen för världens kapitalister och olika imperialistiska intressen att slåss om. Man kan förvänta sig att Kina stöder vissa makthavare och USA stöder andra. Säkerligen kommer fler länder, Iran och Ryssland är ju två man direkt tänker på, att lägga sig i kapplöpningen om mineralrikedomarna och sådan brukar inte leda till någon fredlig utveckling i ett fattigt land. Utan oroligheter och korruption. Krig och brottslighet.

Att Pakistan samtidigt spelar dubbelt genom att via säkerhetstjänsten ge stöd till talibanerna samtidigt som man via andra händer tar emot stöd från USA bidrar inte heller direkt till stabilitet i området.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Daniel

    Jag tänkte precis samma sak. Lär inte ta lång tid innan någon annan är där och ska ta största delen av kakan. Kommer det genereras några pengar där så lär de knappast hamna i invånarna fickor.

  • kallebanan

    Tyvärr tror jag inte att ditt uttryck ”US-amerikanska” kommer slå rot, men går det så går det 🙂

  • Kurt

    Säkrare än alla former av rapporter är att bara titta vart Carl Bildt reser. Han reser ju bara till länder där han personligen kan tjäna pengar, och råvaror tillhör ju en av hans stora intressen. Han reser mycket i Östeuropa, han har varit på en långa resa i Latinamerika och han var nyligen på en veckolånga resa i Afghanistan.

  • Andreas Bryhn refererar forskning som visar att råvaror för det mesta är taskigt för ett land: http://vansterekonomi.blogspot.com/2010/06/stort-mineralfynd-som-blir-afghanernas.html