Luntningstraditionen fortsätter i Göteborg

Det är tydligt att den urgamla luntningstraditionen i Göteborgsområdet lever vidare. Men stadsbarnen har bytt ut gräset mot bildäck, pappershögar, byggnader och bilar. Tidsperioden som de eldas på är dock stabil. Det är i det sysslomässiga ingenmanslandet, mellanrummet mellan skolans slut eller början och semesterns början eller slut som det det luntas, eldas och bränns.

Men det kanske egentligen inte är så farligt som det ibland verkar i media. Många av bränderna skulle förmodligen skett ändå. Oavsett årstid och period. För många bränder är inte anlagda och bränder där skolor eldas upp förekommer i stora delar av Sverige. Ofta inte beroende på nån allmän oro eller nåt utbrett missnöje. Utan ofta beroende på nån enstaka sjuk elller arg individ. Så vi ska nog alla ta det lite piano, lite lugnt, och inte dra för stora växlar på bränderna. Även om det finns ganska tydliga tecken på att det ligger utanförskap, segregation och missnöje bakom en del bränder och upplopp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • karin

  tycker du verkligen på fullaste allvar att det är ok att bränna och förstöra i stan , ???? jag hoppas verkligen inte att du har barn som du för över dina ”flumåsikter” på!!! vi får väl hoppas att ingen bränner upp någonting som tillhör dig / typ hus eller garage el dylikt har verkligen svårt att tänka mig att du skulle tycka att det är så och att det är rätt ok!!

  • Anders_S

   karin: Har jag någonstans skrivit att det är okej att bränna och förstöra? Det har jag inte. Läs inte in saker som inte finns där. Jag begriper inte heller vad du menar med ”flumåsikter”. Jag anser att orsakerna till oron i förorterna har sociala orsaker och bara kan åtgärdas med sociala åtgärder. Polisiära åtgärder hjälper inte mer än väldigt kortsiktigt. Det vet också polisen och myndigheterna i Göteborg. Därför har man vettiga sociala åtgärdsprogram för det kortsiktiga perspektivet i exempelvis Tynnered. Långsiktigt behövs arbeten, mindre segregation, fler bostäder, framtidshopp osv. Det har jag skrivit om i en del av de länkade inläggen.

   I artikeln i GP blandas bränder av olika ursprung samman. Dels anlagda, dels olyckor osv. Det är inte rimligt att se de olika bränderna i artikeln som en del i ett socialt problem bland ungdomar.

 • Och där gick jag och trodde att alla som bloggade om det svenska samhället var Sverigedemokrater. Tänk vad trevligt det kan vara när fördomar luckras upp. Tack för läsning som inte bidrar till mörkret!

 • PO Larsson

  Jag kommer dessutom ihåg min barndoms krig med påkar. Vi utmanade andra stadsdelar och så möttes vi och krigade. Vi hotade varandra med avskalade granar, antingen lansar – som var de långa eller korta som jag inte minns vad vi kallade. De som var hotfullast, flest och hade flest påkar vann. Speciellt bra var det att erövra de andras påkar. Något liknande lever väl kvar på öarna.
  Sedan eldade man upp allt på påskeldarna. Det hela utspann sig i förorten Frölunda i slutet på 50 talet, när en massa ungar flytade in i nybyggena.

 • emil

  ja, bildäck, tidningshögar och bilar börjar brinna genom olyckor rätt ofta 🙂

  • Anders_S

   emil: Bilar, mopeder och motocyklar gör det. Vid olyckor och också ibland annars. Dessutom finsn det försäkringsbedrägerier, gangsters som tänder eld på bilar som hot osv. Det finns alltså gott om andra orsaker än ungdomar som är idioter, har det tråkigt eller är förbannade.

   Hus börjar ofta brinna på grund av andra orsaker än anlagda bränder. Elfel, nedbrunna stearinljus osv.

 • Marcus

  /*påståenden om vad jag tycker som är rena påhitt, borttaget*/ #AS

  Du bagatelliserar detta beteende som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Jag hade ingenting att göra när jag var tonåring, brände jag upp bilar och hus? Nej. Jag var arbetslös i ett år, brände jag upp bilar och hus? Nej.

  Så länge det daltas med personerna bakom detta så kommer vi som bor i Göteborg få vänja oss vid lukten av brandrök.. och sommaren har bara börjat.

  • Anders_S

   Marcus: Du är okunnig om det mesta som rör detta förstår jag. Man vet att ett smahälle med större ojämlikhet innebär mer problem av dett slag (Forskningen finns bland annat redovisad i boken Jömlikhetsanden). Man vet att sociala åtgärder är det enda som hjälper på iskt. Det är därför man arbetar på det sättet.

   Till sist: För att kunna dalta med någon måste man veta vem personen är. Man kan inte dalta med en hel grupp (förortsungdomar) på grund av något som enstaka individer gör. Alltså är det ingen som dlatar med någon. Omvänt kan man inte bstrafaf en hel grupp (förortsungdomar) för något som enstaka individer gjort. Det är säkert sätt sätt att få mer problem.

   Det är inte så intressant vad du som individ har gjort, men jag har både angripit poliser, deltagit i uppgörelser med andra gäng, varit med när folk råkat tända eld på hela öar och hade kompisar som angrep brandmän. Som tonåring tände jag aldrig eld på nåt (som yngre luntade jag ett antal gånger), men gjorde många andra dumheter. Sen har jag levt hela mitt vuxna liv som en ansvarfulls medborgare, arbetat, fött upp tre barn som varit allt annat än problem. Idag har jag t.o.m. fyra barnbarn.

   Ingen daltade nånsin med mig. Ingen tog heller i med hårdhandskarna mot mig. Det gick bra oavsett det.

   Läs gärna också:
   http://www.zaramis.nu/blog/2010/05/29/meningslost-att-doma-ungdomar-for-brott/

 • Claes

  Men tjena…

  Blanda inte ihop ”pojkstreck” med det vi ser i dag ute i Tynnered, på Hisingen m.m. Det är säkert lätt att dra den analogin, men om man, som jag, arbetar med unga och utsatta människor ute i förorterna, ser man skillnaden. Det är inte vanliga frustrerade killar som råkar uttrycka sig med att elda på bilar, bildäck och socialkontoret… och sen kasta sten på Polis och Räddningstjänst när de kommer för att släcka och skydda allmänheten. Det handlar om ett litet antal gravt empatistörda och hjälpbehövande killar, framförallt, som saknar i princip alla normala spärrar. Om vi inte greppar dem nu, är det en tidsfråga innan flera av dem ställer till det riktigt, och dödar eller lemlästar andra.

  • Anders_S

   Claes: Du förenklar också. Jag blandar inte ihop saker som du påstår (men jag raljerar lite). Följ länkarna så ser du hur jag analyserar, fördömer och föreslår lösningar. Det är tröttsamt med sådan som du som drar förhastade slutsater utifrån en begränsad läsning (ett inlägg av några hundra som jag skrivit om detta) och kunskap (för inte är du fritidsledare i väst inte, då hade du nog skrivit under eget namn, plus att jag vet vilka många av de som jobbar i området är och vad de heter) samt fördomar.

   De flesta som gör såna saker går det bra för i framtiden. Oavsett vad samhället gör. Sämst går de för de som samhället tar till hårda tag mot. Läs följande inlägg:
   http://www.zaramis.nu/blog/2010/05/29/meningslost-att-doma-ungdomar-for-brott/

   • Anders_S

    Jag rekommenderar läsning av kommentarsreglerna.

    http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

    Jag diskuterar inte modereringar, jag tillåter inte att man pådyvlar mig åskter som jag inte har uttryckt någon stans.