Lokalmedia – just nu en oas

Medan stora riksmedia är onaturligt upptagna med oviktig rapportering och rövslickande kring ett kungahus som borde ha avskaffats för länge sen så sysslar lokalmedia fortfarande med väsentligheter.

Sålunda toppar Skånskan, Norra Skåne och Laholms Tidning med ett par artiklar om mördarsniglar. Kristianstadsbladet ägnar sig åt omsorger om ljudet i en lokal kyrka och övervakning i bussar (om det kan sägas mycket men jag avstår från det nu). Ystads Allehanda skriver om vindkraft och kärnkraft plus att man har en monarkikritisk artikel. Systertidningen Trelleborgs Allehanda toppar med privatskolor och hamnutbyggnad. Så långt är allt väl, skånetidningarna håller en låg profil när det gäller rojalismen. Det gör förvånansvärt nog också den stockkonservativa tidningen Helsingborgs Dagblad som har en ishockeynyhet i topp så här mitt i sommaren. Plus en lokal bomb som inte var nån bomb.

I Västsverige så har Bohuläningen som viktigaste nyhet att det är parkeringsproblem kring Willys och i centrala Uddevalla. Något som kan tyckas underligt då delar av centrala Uddevalla är en enda stor parkeringsplats. Frågan har också miljömässiga implikationer då Uddevalla gjort den idiotisk satsning på ett externt köpcentrum ute vid motorvägen. I Trollhättans enda tidning med det märkliga namnet Ttela så skriver man om en industrisatsning i Mellerud samt att Vänersborgs kommun lurar handikappade. Värmlands Folkblad undviker bröllopet tydligt och skriver om en bilbrand i Torsby (förortskravaller?) och en spelvinst av det större formatet. Viktiga och angelägna saker även i Västsverige alltså.

I mörkaste Småland, Smålands-Posten, toppar man med kärnkraft och domprostval. Barometern (lika stockkonservativ som Helsingborgs Dagblad) med rån och eventuell olovlig körning. I systertidningen i Blekinge, Blekinge Läns Tidning fokuserar man på  underliga sjukregler för småföretagare och brittiska flottan. Även om man tyvärr också har en rojalistisk tramsartikel.

När vi närmar oss Stockholm så vidhåller lokaltidningarna sin icke-rojalistiska linje, VLT skriver om en rejäl stöld av järnvägsräls och en evntuell ombyggnad av en skola till bostäder. Nerikes Allehanda har en trafikolycka och en fotbollsturnering i topp och Gävle Dagblad skriver om ett segelfartyg (inte helt fel i en stad som på segelfartygens tid hade ett av Sveriges största rederier) och ungdomsarbetslöshet. Folket i Eskilstuna skriver om boende för missbrukare och om bråk om sprit (alkohol tycks ofta orsaka bråk av olika slag faktiskt). Borgerliga Eskilstuna-Kuriren med samma ägare om spårarbeten och cykeltävling.

Längre norrut skriver Sundsvalls Tidning om dödsfall på grund av rödspritsfylla och om olagliga vapen. Lokalkonkurrenten Sundsvalls Dagblad toppar istället med rökfria bostäder och kvinnomisshandel.

Så där fortsätter det i landets lokaltidningar. Rojalismen tycks inte ha nåt större fäste på deras redaktioner. Just nu känns det bra. Lokaltidningarna fungerar som en oas undan tokstollarna på riksmedia. Det känns faktiskt som om de lokala tidningarna skriver om väsentligare saker än riksmedia just nu. Så jag får väl ägna mig huvudsakligen åt att läsa dem de närmaste dagarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

PS. Det tog en stund att läsa igenom lokaltidningarna och därför kan deras webbsajter ha ändrats något sen jag var där. DS.

Advertisements