Göteborgskan sprider sig med utflyttning från Göteborg

Det är ju ingen direkt nyhet att folk i Stenungsund pratar göteborgska. När det moderna industrisamhället/bruksorten Stenungsund skapades på 1960-talet och byggdes upp under 1970-talet så befolkades det i stort sett med utflyttade göteborgare som fick arbete på industrierna. Antalet bohusläningar var få. Utöver göteborgarna kom en gäng norrlänningar ihop med företaget Modo och ett antal invandrare, främst finnar och tyskar. I Stenungsund pratar man mer göteborgska än man gör på landet mellan Kungälv och Stenungsund, förstås med undantag av villa- och radhusghettona Jörlanda och Stora Höga. Som dock förstås ligger i Stenungsunds kommun.

Att man pratar göteborgska i Kungsbacka är också ett resultat av en utflyttning av Göteborg till det snabbt växande Kungsbacka. Denna utflyttnign började också på 1960-talet och accelererade allteftersom. Kungsbacka är idag i praktiken en integrerad del av Göteborgsregionen på samma sätt som Mölndal eller Partille. Att dialekten inte spritt sig österut och in i Västergötland beror också på detta med flyttning. Det är inte så många göteborgare som vill flytta till bondlandet helt enkelt. Det är snarare så att bönderna flyttar den andra vägen, in till Göteborg.

Att göteborgskan breder ut sig är inget att var ledsen för. Det är naturligtvis bra och trevligt att Sveriges goaste dialekt blir allt vanligare. Den pratas ju av Sverige goaste och mest generösa människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Fast jag älskar bohusländskan… Lite trist att inte folk här snackar bohusländska så att jag kan assimileras…

  /Spekeröd.

  • Anders_S

   Mikael Wallgren: Du är långt ifrån assimilerad. Var fick du d:et ifrån? bohuslänska. 😉 Men Stenungsundsgöteborgska har ett par egenheter som förmodligen har bohuslänskan som orsak. Spetsigare i och e som i bohuslänska. u försvinner nästan ibland och har tendenser att låta som i.

   Om du kommer till Kvarnens Dag i Sköldunga i Ucklum i augusti så kan vi ge dig en lektion. Både i inlandsdialekt (vilket är nåt annat än den bohuslänska som man brukar tänka på) och Stenungsundsgöteborgska. Kanske också lite sörbohuslänska som låter ungefär som nordjysk och är den dialekt jag pratade som barn ( i mitt fall mer exakt rörömål). Nordbohuslänska (det som folk tänker på när man pratar om bohuslänska), uddevallamål och tjörbomål kan vi tyvärr inte lära ut.

 • patrik

  Jag är från kungsbacka och jag pratar göteborgska när jag koncentrar mig eller ska förklara nåt… annars inte. tror jag

  • Anders_S

   patrik: Min svärson, min svärfar, min svägerska, min svåger bor alla i Kungsbacka kommun. De pratar alla göteborgska. Faktum är att jag aldrig hört en kungsbackabo prata halländska.

 • Bosse Franzén

  Johan Rabeus, när han läste in ” Liftarens guide till galaxen”, lät han de vidrigaste varelserna prata göteborska, det satt klockrent 🙂

 • Ingenjören

  När ska SD börja varna för göteborgifieringen av Sverige? VAKNA SVENSKAR, vill DU att ditt barn ska bli ihop med en ‘Go G?¥bbe’?

 • jkh

  Jag är ifrån Tjörn och för mig är det inget nytt. Jag har alltid märkt att unga pratar annorlunda än äldre och att folk egentligen inte pratar annorlunda i Göteborg.