Skandinaviens servicearbetare – svenskarna

Det är väl känt att stora delar av de restauranganställda i Oslo är svenskar. Även på många andra lågstatusjobb inom servicesektorn i Oslo så arbetar det svenskar. Förra året beräknas 84 000 svenskar ha arbetat i Norge, de allra flesta i Oslo. Det är en ansenlig grupp, nästan 10% av stor-Oslos befolkning faktiskt.  Genom att servicepersonalen på många restauranger och kaféer är svenskar så är det en grupp som märks i Oslo och när man är i Oslo. Att svenskar länge haft stor närvaro inom olika servicenäringar i Oslo är väl känt. Att Det börjar bli så också i Köpenhamn är inte lika väl känt. Krogbranschen i Oslo skulle idag inte klara sig utan svenskarna kan man nog säga.

Men de senaste gångerna jag varit i Köpenhamn observerade jag att det var många svenskar på restaurangerna även där och att många av konduktörerna på tågen mellan Köpenhamn och Helsingör var svenskar. Det är billigare att ta bussen till Helsingborg, båten över och danskt tåg till Köpenhamn än att åka hela vägen runt via Malmö så därför åker jag normalt den vägen.

Många av svenskarna som arbetar i Köpenhamn bor dock i Sverige. Detta i motsats till de som arbetar i Oslo för de måste i allmänhet bosätta sig där för kommunikationerna och pendlingsmöjligheterna från Sverige till Oslo. När det gäller Köpenhamn och Danmark så är pendlingsmöjligheterna betydligt bättre. 70 000 människor reser över Öresundsbron varje dag. Ungefär 20 000 av dessa är pendlare från Sverige till Danmark. En del av pendlarna är dock danskar som flyttat till Sverige bl.a. på grund av lägre bostadspriser. Hur många som pendlar med färjorna Helsingborg-Helsingör är för mig okänt. Men det finns uppenbarligen tankar på en ny fast förbindelse där.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Thomas N

    Att konduktörerna mellan Helsingör och Köpenhamn är svenska är inte underligt, eftersom sträckan utgör en del av linjen Helsingör-Köpenhamn-Malmö-Helsingborg, som är en gemensam dansk-skånsk linje. Men det är korrekt att det är många svenskar som jobbar i Danmark, särskilt i serviceyrken. Det är uppenbarligen mycket lättare för ungdomar att få dessa jobb utan tidigare erfarenheter än i Sverige, även för svenskar med utomeuropeisk härkomst.