Fortsatta protester och strejker i Grekland

I Grekland fortsätter protesterna och strejkerna mot det nyliberala åtstramningspaketet. Det är generalstrejker med jämna mellanrum, riktade punktstrejker, demonstrationer och en mängd andra aktioner. I princip pågår protesterna konstant. Grekland är dock inte ensamt, utan även i andra länder förekommer protester mot olika typer av förslag och åtgärder där krisens kostnader ska lämpas över på arbetare och vanligt folk. Frankrike och Spanien är två exempel.

Om några dagar är jag på ESF i Istanbul och jag kommer där att träffa representanter för de kämpande aktivisterna och arbetarna i Grekland. Det ska bli intressant.

Intressant?
Borgarmedia: DN,AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Dödade norska soldater – Ett enat storting bär ansvaret!()

 • Fredrik

  ”Vanligt folk” i Grekland röstade fram socialistiska populister som lovade guld & gröna skogar – allt till alla!
  Tillnyktring är tyvärr ofta plågsamt, men skyll inte ifrån dig!

 • lotta continua

  Okey,
  Va bra att du ska till ESF då kan du väl skriva någon positiv text i Intis om de autonoma,KKE och våra egna kamrater i Fjärde Internationalen istället för gullandet med IS/ SWP.och deras kontrarevolutionära statskapitalistiska teorier/

  • Anders_S

   lotta continua: KKE skriver jag knappast nåt positivt om. Knappast heller om vissa av de grekiska anarkisterna. Men i övrigt. OK.

 • En mycket märklig kommentar från Anders S till Lotta C när han säger att KKE skriver han inget positivit om, detta betyder att han ser ner på majoriteten av den grekiska arbetarklassen märkligt att höra från en som påstår sig vara socialist.

  • Anders_S

   Carl Inge. Det är inget märklig påstående om man som jag levt i Grekland och har hygglig kännedom om KKE och grekisk historia. KKE ordnar visserligen också demonstratioenr, men man förhindrar också andra demonstratioern. Det var KKE som hindrade folk från att tränga in i parlamnetet när sparpaketsbeslutet tog. Inte polisen. Bara som ett exempel. KKE gör bra saker, men också många dåliga och splittrande. Internationalen har fler gånger publicerat dera åsikter om kampen i Grekland. Det är jag ytterst tveksam till.

   KKE är ett mycket stalinistiskt parti som jag inte litar för fem öre på. Det är gammalstalinistiskt och till viss del obehagligt.

   Majoriteten av arbetarklassen i Grekland stöder PASOK. Inte KKE. Jag, SP och Fjärde Internationalen stöder Antarsya och delar av Syriza.

 • Pasoks stora stöd finns inom den grekiska medelklassen och alla de krafter som står bakom den kapitalistiska politiken, alltså mot arbetarklassens genuina intressen. Den lilla spillra som Anders S står bakom är ju i det här sammanhanget försumbar och inget argument. Jag kan fortfarande inte förstå hur en person som säger sig vara socialist kan formulera sig på det sätt att han inte vill skriva något om den största kraften inom vänstern. Det idag näst intill patetiska pratet om gammelstalinisim, får nog Anders ursäkta, men det tycker jag endast är patetiskt, lev i nuet. Uppenbarligen så har den grekiska radikala arbetarklassen en helt annan uppfattning.

  • Anders_S

   Carlinge: Nej, arbetarklassen har så vitt jag vet ingen annan uppfattning (jag har ju regelbundna kontakter med grekisk vänster och talar lite grekiska, läser dock inte så bra) och även om det varit på annat sätt så är KKE fortfarande ett stalinistparti av mycket tvivelaktig karaktär (jag träffade nyligen representanter för dem på ett möte i Köpenhamn). De stora fackföreningar som ordnar strejkerna och demonstrationerna leds i de flesta fall av PASOK så jag vet ärligt sagt inte vad du yrar om.

 • kallekula

  Agitator mot agitator vem är mest arbetare av dem alla? Bänka er med pop corn och njut av skådespelet 🙂

  • Anders_S

   kallekula: Vem som har mest rätt är ganska ointrssant. Om några dagar träffar jag några av de som leder strejkerna. Jag har förstahandsinformation och andrhandsinformation. Vad Carlinge har för information har jag ingen aning om. Men om KKE anser jag att han har fel.

 • lotta continua

  Okey Anders,
  Varför detta exkluderande av de autonoma/ interaktionen med de autonoma oavsett om vi talar Stockholm, Athen eller Madrid är helt okey för mig.
  Att Intis relaterar till KKE eller PCP kader (Portugal) är både önskvärt och politiskt korrekt. Att däremot gulla med det 100% reformistiska Syriza är ofattbart!! Självklart skall vi lyfta fram Antarsya där Fjärde Internationalens kader finns.
  Hur man kan fortsätta att hetsa mot de autonoma efter händelserna i Nice 00, Genova, Gbg är både avskyvärt och offatbart!!

  • Anders_S

   lotta continua: Vem hetsar mot de autonoma? Inte jag i alla fall. Obegriplig kommentar. kritik mot autonoma är däremot självklrat. Framförallt när vi anser att de gör fel (ex. Stoppa Matchen, samarbetet med Black Cobra i Rosengård).

   Jag gillar inte och gullar inte med Syriza, jag gillar en del av Syriza (dvs Kokkino), men har betydligt fler kontakter med Antarsya. Av naturliga skäl.

 • Pingback: Det lönar sig att göra uppror | Svensson()