Delfiner siktade utanför Henån, eller?

Tumlare

Enligt flera observationer ska ett par delfiner ha setts utanför Henån, på Koljöfjorden. Vilket ju inte är utanför Orust, utan norr om Orust. Långt inne i fjordsystemet. Det är alldeles nära mitt sommarställe och är naturligtvis en sensation om det faktiskt är delfiner. Troligare är att det som folk sett är tumlare. En delfinart som faktiskt finns i Bohuslän och som jag tidigare själv observerat i Kalvöfjorden som ligger lite längre in än Koljöfjorden.

Tumlare var dock betydligt vanligare när jag var liten än vad de är nu, men det kan finnas tecken på en viss återhämtning av stammen som finns i Bohuslän. Antalet tumlare som uppges finnas i Kattegatt och Skagerak är 36 000 så det är inte en helt ovanlig djurart trots allt. En vanlig dödsorsak för tumlare är att de fastnar i nät och garn med drunkning som följd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements