Servicebutiker tvingas sälja smuggelcigaretter

Enligt Göteborgs-Posten och en rapport från Handelns utredningsinstitut går staten miste om 2 miljarder i inkomster varje år på grund av smuggelcigaretter. Enligt branschorganisationen Svensk servicehandel och fastfood, tidigare Tobakshandlarnas riksförbund, så finns det handlare som frivilligt säljer smuggelcigaretter och en del andra som tvingas till det. Cigarettsmuggling är en relativt ofarlig smuggelverksamhet med förhållandevis stora profiter för den organiserade brottsligheten:

Bland tobakshandlare i Göteborg finns en uppgivenhet över omfattningen.

– Den senaste månaden har det kommit två nya cigarettmärken till Partihallarna. Båda är smuggel och m an kan se dem helt öppet i affärerna. Det känns som det är fritt fram, säger en handlare till GP.

Utredningar har pekat på en förtjänst för smugglarna på uppåt en krona per cigarett. Och volymerna handlar ofta om miljontals cigaretter.

– Cigarettbranschen är oerhört lukrativ. Sett till pengarna de tjänar är tre–fyra års fängelse relativt klena straff. Narkotikasmugglare som kanske inte tjänar mer får tio år, konstaterar Frank Ranieli, chef för tullkriminalen i Göteborg.

Några handlare i södra Sverige (i Lund och Malmö) har nu bildat ett nätverk, Nätverket mot smuggeltobak, mot smuggelcigaretter i ett försök att hjälpa till med att komma till rätta med problemet med smuggelcigaretter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements