”Bara en teori”

Boknytt
gick det till
Richard Dawkins
Leopard förlag

”Bara en teori”

Marxisten och evolutionsbiologen J B S Haldane, en av forskarna bakom den moderna evolutionära syntesen av Darwin och Mendels genetik (även kallat neodarwinism), föreläste en gång om evolutionens gång från encelliga organismer till avancerade varelser som människor. En kvinnlig åskådare utmanade honom och följande replikväxling ägde rum:

Evolutionsskeptiker: Professor Haldane, inte ens med de miljarder år som ni påstår att evolutionen har haft på sig kan jag föreställa mig att det är möjligt att gå från en enda cell till en komplicerad människokropp.

Haldane: Men kära ni, ni har själv gjort det. Och det tog er bara nio månader.

Ordväxlingen återberättas i ”Så gick det till – Bevisen för evolutionen”, skriven av en av världens ledande evolutionsbiologer, engelsmannen Richard Dawkins. Ett exempel på den våldsamma misstro som fortfarande drabbar evolutionsforskare. ”Evolutionen är ett faktum bortom allt rimligt tvivel”, skriver Dawkins. Ändå får forskarna ständigt höra att det ”bara är en teori”, att ”det finns inga bevis”, att ”det enbart är en tro”, och att ”forskarna aggressivt försöker att pressa på oss sin ideologi”.

Som alltid är Dawkins läsvärd, fast väl biologiskt detaljerad. För en normal svensk publik är dock bokens tema lite som att sparka in öppna dörrar. Eller inte. En europeisk undersökning Dawkins hänvisar till visar att hela 13 procent av svenskarna är evolutionsförnekare, eller ”historieförnekare” som Dawkins kallar dem. I större delen av Europa är historieförnekarna mellan 20 och 30 procent!

I muslimska Turkiet är hela 51 procent historieförnekare, och bara 27 procent accepterar evolutionen som ett faktum. Med invandringen har det fundamentalist-muslimska historieförnekandet spridit sig till Europa. Vissa muslimer ser anti-darwinism som ”en del av vår identitet”. Då kommer man in på den känsliga frågan om mångkulturalism och forskare och lärare som undervisar i evolutionsläran kan få problem på grund av ”rädslan för att uppfattas som rasist”, som Dawkins påpekar.

I USA har man förstås haft det här problemet sedan länge på grund av den starka högerkristna fundamentalismen. Hela 44 procent av amerikanarna tror att ”Gud skapade människan i stort sett i hennes nuvarande form någon gång under de senaste 10.000 åren.” De tror då också att människan levde tillsammans med dinosaurierna, något som barnen bland annat får lära sig på det så kallade Skapelsemuséet i Kentucky.

Att världens enda supermakt har så många vetenskapsförnekande knäppskallar är i sig ett problem för hela världen, eftersom det reaktionärt påverkar USAs utrikespolitik, inte minst gentemot den muslimska världen. Men nu sprider sig som dessutom amerikanskt kristfundamentalistiskt och invandrat islamfundamentalistiskt evolutionärt historieförnekande till Europa, enligt en bekymrad Dawkins.

Så tyvärr kanske vi även i Sverige kommer att behöva Dawkins för att vässa argumenten inför en växande otro och anti-vetenskap som förnekar evolutionens historiska realitet, som en del av en högerreaktionär religiös-politisk agenda. Då kan även Dawkins övriga läsvärda böcker vara användbara:

”Den själviska genen”, ”The Extended Phenotype”, ”Den blinde urmakaren”, ”Livets flod”, ”Climbing Mount Improbable”, ”Unweaving the Rainbow”, ”A Devil´sChaplain”, ”The Ancestor´s Tale”, ”Illusionen om Gud”.

P.S. Ett mycket allvarligt översättningsfel finns i boken. ”Survival of the fittest” har översatts med det gamla felaktiga ”Den starkes överlevnad”, som inspirerat till så många ondsinta missförstånd kring evolutionsläran – som socialdarvinism, nazism och hjärtlös råkapitalism. Den riktiga översättningen är ”den bäst anpassades överlevnad”. Och oftast är människan bäst anpassad för att överleva i miljön/naturen om hon är social och snäll, snarare än ensam och stark (läs vidare i min och Åke Dauns bok ”Snällare än du tror”).

Läs mer: Kulturen, FIB/K, Humanisten, Corren, HD, SVD, DD, DN, Jinge, Röda Rummet, FOF,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements