Malmö en våldsam stad? Eller Göteborg? Glöm det

Ibland kan man få bilden av att Malmö och Göteborg är exceptionellt våldsamma städer. Men så är faktiskt inte fallet. Bägge städerna är i internationella jämförelser mycket lugna städer med mycket låg kriminalitet och mycket få mord. Det gäller också Stockholm.

I hela Sverige sker 90-100 mord per år och den siffran har gällt sen 1970-talet. 2009 var det cirka 90 fall av våldsam död (mord, dråp, vållande) Antalet anmälda fall av våldsam död var fler, cirka 230, då det alltid finns överanmälan av mord. Av dessa anmälningar stod Stockholms län för 81, Västra Götaland för 48 och Skåne för 21. Halverar vi antalet anmälningar blir det kring 40 mord i Stockholms län, 25 i Västra Götaland och 10 i Skåne. Det är inte speciellt många det. Stockholms län har cirka 2 miljoner invånare och Stockholm med förorter har cirka 1,3 miljoner invånare. Och alltså kanske 40 fall av våldsam död per år. (Källa: Brå)

Jämför detta med en våldsam stad och ni förtså att de svenska storstäderna är rena idyllen. I mexikanska Ciuddad Juarez mördades 2 600 människor under 2009. Ciudad Juarez har 1,5 miljoner invånare och är alltså ungefär lika stort som Stockholm. Där kan vi prata om en våldsam stad. I Baltimore mördades under 2009, 238 personer. Baltimore har ungefär lika många invånare som Göteborgs-området.  Men tio gånger så många mord som hela Västra Götaland. Baltimore är en våldsam stad. Det är inte Göteborg.

Det extrema våldet i Ciudad Juarez handlar om gangstergäng som slåss om makten över knarkhandeln, knarkexporten till USA, kokain från Colombia, andra droger från andra ställen. Sverige är i förhållande till andra länder att betrakta som ett paradis när det gäller brottslighet. Den är nämligen mycket låg. Som en följd av att landet varit en välfärdsstat under mycket lång tid.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements