Björnar uppenbarligen inte att leka med

Två dagar i rad har svensk media rapporterat om människor som attackerats av björnar. I USA dödades en tältande man i nationalparken Yellowstone av grizzlybjörn och på Svalbard (Spetsbergen) anfölls en person av isbjörn. Ibland rapporterras också om att jägare i Sverige attackeras av brunbjörn och någon enstaka gång stryker någon med. Att isbjörnar anfaller och dödar människor ibland är väl känt. Isbjörnen betraktas som betdyligt aggressivare än brunbjörn. Grizzlybjörnen är en nordamerikansk underart av brunbjörnen som också anses vara mer aggressiv än de brunbjörnar vi har i Norden och Europa. Ändå händer det alltså (fast mycket sällan) att brunbjörnar också i Norden dödar människor. Då oftast jägare som burit sig felaktigt och/eller dumt åt på något sätt.

Björnar är stora djur och brunbjörn är Sveriges största rovdjur.  Brunbjörnen har sommar- och vinterpäls och byter dessa under senvåren respektive tidig höst. Längden från nos till svansrot är cirka 2,8 m, mankhöjd cirka 1,5 m. Vikten varierar beroende på årstid, men är som störst på hösten innan vintersömnen. Medelvikten för en hanne är 100–300 kg, för en hona 60–200 kg. Både kött och vegetarisk mat är björnens föda. Den äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. Svensk forskning har visat att bär utgör omkring 45 %av den sammanlagda födan på ett år. Den näst viktigaste födan är myror, motsvarande 20 %. Björnen äter även gräs, örter och kadaver. De är specialiserade på att slå älgkalvar. I Dalarna, ett av Sveriges björntätaste område med 20–25 björnar per 1 000 km2, dödas årligen omkring 25 %av älgkalvarna av björn. Men brunbjörnen kan även slå vuxna älgar. Under våren jagar den som mest och under hösten äter den mycket bär.

I Sverige jagas björn och varje brukar det handla om attt jägare får licens för att skjuta omkring 200 björnar. Brunbjörnen anses inte längre som en hotad art i Sverige och man beräknar att det finns omkring 3 200 björnar i Sverige. Vilket gör björnen till det vanligaste större rovdjuret i landet. Permanent björnförekomst finns från Värmland och Dalarna norrut medan man i hela landet kan få se enstaka vandrande björnar. Sverige skulle dock kunna hysa betydligt fler björnar då björntätheten där björnen finns är mycket låg i jämförelse med andra liknande områden.  I Ryssland, nära den lettiska gränsen finns det  70-90 björnar per 1000 kvadratkilometer medan det i Sveriges björntätaste områden endast finns 20-25 björnar per 1000 kvadratkilometer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements