Rasister som vågmästare

Enligt ytterligare en julimätning så kan rasistiska, främlingsfientliga och islamofoba Sverigedemokraterna få en vågmästarroll efter valet. Nu handlar det förstås om en julimätning, mätningar som är notoriskt felbemängda och som ofta utgår från en icke-representativ del av befolkningen. Beroende på att folk inte är hemma under sommaren, utan på landet, i annat land eller på resa. Det går helt enkelt inte att få tag på folk för undersökningsföretagen. Undersökningen har gjorts via webben (i sig en tvivelaktig metod) och telefon. Dessutom ligger alla förändringar inom felmarginalen. Ytterligare en meningslös opinionsundersökning alltså. En undersökning som egentligen varken säger bu eller bä om kommande valvinnare, eventuell regering eller rasister som vågmästare.

Intressant?
Bloggat: Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • kalle008

  Det var en intressant hypotes om varför SD får 5 % – semestereffekten!

  Det är nog inte så. Företaget söker ju tala med si och så många människor av olika utbildningsnivå, bostadsort, ålder, inkomstnivå, osv. Om de inte får tag på någon lågutbildad, i trettiårsåldern, med medelhög inkomst, i en liten ort, så ersätter de rimligen vederbörande med någon annan som uppfyller samma kriterier.

  ELLER väger upp resultaten för lågutbilda med medelinkomst på liten ort i trettiårsåldern, så att balans ändå fås.

  Beträffande webben så ger intervjuer där sannolikt fler kontakter bland ungdomar än vad telefonintervjuer (till fasta nätet) ger.

  Men vi lär ju få se vid valet.

  För övrigt var alla förändringar för partier inom felmarginalen, så inga partier har ”ökat” eller ”minskat” – däremot har koalitionerna förändrat sina röstetal något.

  • Anders_S

   kalle008: Företaget vill först och främst tjäna pengar. DÅ kan det bli lite si och så med tillförlitligheten. Det är också så att det kostar för mycket att ringa upp fler än de man tänkt. Kanske har man tänkt 2 500. 500 faller ifrån och då nöjer man sig. Me låg svarsfrekvens blir resultaten inte korrekta. Eftersom svarsfrekvens inte redovisats i de artiklar jag läst så blir det hela bara en gissning från min sida förstås.

 • Cheng

  ”Företaget vill först och främst tjäna pengar. DÅ kan det bli lite si och så med tillförlitligheten.”

  Ja, för att tappa trovärdigheten är ju ett jättebra sätt för opinionsinstitut att säkra framtida vinster… not.

  Detsom folk (inkl media) inte lyckas pränta in är att ett statistiskt sett tillförlitligt resultat inte är samma sak som en spegelbild av verkligheten. Det här med statistik är bedrägligt, SCBs mätning med 10.000 människor är statistiskt sett bara ett par procent mer tillfölitligt än valfri YouGov med 1000 svarande, förutsatt att bådas urvalsgrupper har viktats på rätt sätt. Att dessutom jämföra opinionsundersökningar från OLIKA institut, med olika urvalsmetoder och viktning, är än mer idiotiskt. Detta eftersom opinionsmätningarna mäter TRENDER, och inte tar snap-shots av det politiska läget vid ett visst tillfälle.

  Att däremot avfärda trender såsom du gör genom att hänvisa till felmarginalen, är lika fel. Nästan alla förändringar från oktober 2006 till våren 2009 låg ”inom felmarginalen” för varje enskild mätning. Vad som hände i opinionen sammantaget är dock rätt så tydligt, nå?

  Om du vill gnälla på något så borde du gnälla på media som missrepresenterar institutens data och tolkar resultaten godtyckligt, istället för att gnälla på instituten vilka säljer den produkt som de utger sig för att sälja, no more, no less.

  • Anders_S

   Cheng: jag har gnällt på media tidgare. Jag kan inte göra det varje gång. Dessutom kan jag ju i allmänhet inte få tillgång till själva undersökningen (den kostar ju pengar), utan bara media tolkning av den. Ofta är det dessuom media som betsällt den och varit med om att utforma upplägget och frågorna. För mig är det uppenbart att de mer renommerade företagen är mer att lita på än småskuttarna.

 • Pragmatikern

  Undersökningen bekräftar bara det vi med säkerhet redan vet…att valet är en fullständig öppen fråga!