Inget stopp för splitterbomber

Idag ska tydligen att avtal om förbud mot klusterbomber, också kallade splitterbomber träda i kraft, börja gälla. Men det är i praktiken inget förbud då två av de länder som är mest krigiska och som i detta nu för krig, inte skrivit på. Ryssland och USA. Kina eller Israel har inte heller skrivit på så avtalet, konventionen,  är i praktiken verkningslöst.

Det är 107 länder som skrivit på konventionen mot klusterbomber. Hittills har konventionen ratificerats (slutgiltigt bekräftats) av 37 länder, bland dem Frankrike, Tyskland, Danmark, Nya Zeeland, Nicaragua, Sierra Leone och Albanien. Den kan nu träda i kraft och blir juridiskt bindande för länderna som ratificerat samt innebär:

 • Förbud mot användning, produktion, lagring och försäljning av klusterbomber.
 • Förstörelse av lager av klusterbomber inom åtta år.
 • Rensning av landområden som är nedsmutsade av klusterbomber inom tio år.
 • Stöd till människor och familjer som fallit offer för klusterammunition.

Många människorätts- och hjälporganisationer gläds över att konventionen nu blir verklighet. Thomas Nash vid Cluster Munition Coalition, CMC, är en av dem.

Men det är att sprida falska förhoppningar att glädjas åt avtalet. Det är i praktiken värdelöst då i stort sett inget av de lädner som har tillgång till stora mängder klusterbomber, som tillverkar klusterbomber och som använt klusterbomber i modern tid har skrivit på:

Både Ryssland och Georgien använde klusterbomber i Sydossetien i augusti 2008. Ryssland har också använt klusterbomber under krigen i Tjetjenien. Nato använde vapnet i forna Jugoslavien 1999. USA använde klusterbomber vid de första attackerna mot Afghanistan 2001. Israel har använt stora mängder USA-tillverkade klusterbomber mot Libanon. Hizbollah har skickat klusterbomber in i Israel.

Under Libanonkriget 2006 anklagade FN Israel för att fälla fyra miljoner klusterbomber över Libanon. Runt 40 procent av dem exploderade inte.

Fortfarande dör många av klusterbomber som ligger kvar i Vietnam; upptill 300 människor per år. USA och Storbritannien fällde 1400 klusterbomber över Kosovo 1999, och första året efter kriget dödades över hundra civila av bomberna.

Så länge länder som Israel, USA , Ryssland, Pakistan, Kina, Brasilien och Indien inte skrivit på är avtalet som jag ser det helt värdelöst. Det betyder ingenting då det är i huvudsak dessa länder som tillverkar och har använt splitterbomber.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Splitterbomber och ”klusterbomber” (bombkapslar) är två helt olika saker, vilket SvD inte förstår.

  Som du skriver är ett avtal helt meningslöst så länge den största producenten av smutsiga bombskapslar, dvs sådana med mekaniska och otillförlitliga sådan, nämligen Ryssland, inte följer förbudet utan istället glatt exporterar till alla möjliga små konflikthärdar runtom i världen. Kina som tidigare i huvudsak kopierat rysk militär teknologi, gör likadant och med tanke på de stora vapenaffärer landet på senare år haft med Sudan och Zimbabwe. USA har i alla haft den goda smaken att sluta använda vapnen ”tills vidare” i Afghanistan.

  Däremot ska man skilja på dessa bombkapslar och den Sverige förfogar över. Det är två helt skilda tekniska lösningar, där den svenska (tillverkad i Tyskland) dessutom är konstruerad för att kunna användas på eget territorium och har därför ett antal mekanismer för att inte lämna några farliga blindgångare.

  • Anders_S

   Wiseman: Tack för klargörandet. Det är inte lätt att ha koll på allt i en bransch man inte är specialist på.

 • Pingback: Söndagskrönika 1 augusti – den svåra konsten att göra ingenting i Binz « Röda Berget()

 • Det är alltid lika absurt att höra talas om ”människovänliga” dödande vapen. ALLA vapen är farliga – man borde snarare skilja ut och säga att om möjligt ska man använda icke dödande vapen. Ett effektivt diarrévirus kan ha god effekt i många sammanhang.

  Är ens motståndare terrorister gömda i terrängen, som ingalunda följer några krigslagar utan möjligtvis är smarta nog att utnyttja dom när det är till deras fördel, blir det än svårare.

  Minns när Colonel Kemp inför FN deklarerade att Israels sätt att föra stadskrig i Gaza var mycket mer ”människovänligt” än vad Västmakterna ägnar sig åt i Afghanistan och Irak och helt följde krigslagarna.