Ofrihetens historia

Boknytt
1. Slaveri – Forntiden till renässansen
Dick Harrison
Historiska media

Ofrihetens historia

Dick Harrisons djupt imponerande tegelsten ”En världshistoria om ofrihet – Slaveri – Forntiden till renässansen” är alla böcker om slaveris moder. Hur hinner människan med! Otroligt lärorikt, upplysande och mytkrossande. Glöm överdrivna västliga skuldkänslor. Slaveriet fanns överallt i världen. Slaveriet förekom över Atlanten, över Sahara och över Indiska oceanen. Muslimer och afrikanska ”hedningar” var lika vidriga förtryckare som kristna.

Läs mer: Bokbloggen, SVD, Ny Tid, Kulturen, Dagens Bok, PH, DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Slaveriet såg olika ut på olika ställen. I Afrika liknade det mer vår livegenskap, dvs ägaren hade förpliktelser mot slaven. Och i islamländerna var en slav en tjänsteman som kunde nå hur höga ämbeten och hur mycket makt som helst. Men givetvis också kunde få sparken.

    Europeernas plantageslaverisystem från ca 1500 till ca 1800 kanske inte var unikt, men det hörde till de brutalare.

  • Torberg

    I norra Europa, t ex i nuvarande Sverige, fanns också slavar med tjänstemannaliknande, eller förmannaroll, brytar. Harrison betonar i boken att vi vet rätt lite om slavarnas roll och situation i Norden, liksom vi vet rätt lite, mycket mindre än gemene man tror, om tiden före kristendomen i Norden i stort.

  • Att påstå att man inte ska allt för mycket skuldkänslor för ett slaveri som sög ut hela Afrika på arbetskraft är naturligtvis vansinne. Belgarnas välde i Kongo var exempelvis värre än nazisternas, 12 miljoner döda på 15 år (om man som i nazismens fall använder de högre siffrorna).

  • Hans Norebrink

    Dumt uttryckt. Man ska ha max skuldkänsla. Men väst var inte så ensamt om slaveriet som det kan verka ibland.