Jag är skakad!

Boknytt
3. Slaveri – 1800 till nutid
Dick Harrison
Historiska media

Jag är skakad!

Historieprofessorn Dick Harrison har gjort en fantastisk kulturinsats för allmänheten och forskningen genom att för första gången någonsin sammanfatta hela jordens och alla tiders slaveri. Denna sista del av hans trilogi lämnar mig skakad, indignerad och lamslagen inför människans förmåga till hyckleri, dubbelmoral och ren ondska.

Västerlandets, kapitalismens, imperialismens och kristendomens skuld- och skam-historia känner vi till. Men slaveriet drevs vidare till nya höjder av afrikaner, muslimer och asiater på 1800-talet – och existerar fortfarande bland dessa. Det är dags för Afrika, Islam och Asien att erkänna sin egen stora skuld. Skäms ögonen ur er!

Läs mer: PH, Kulturen, ArbB, Ny Tid, Roya, Dagbladet, ETC, SVT, DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Låter som en bok som skulle må bra av att vara mer lättillgänglig för allmänheten.

 • Som om det inte skulle finnas slaveri fortfarande i västvärlden också… och som om västvärlden inte skulle använda sig av de slavar som finns i Asien och Afrika.

 • Gustav H

  Det är väl ingen som förnekat det, Hampus?

  Däremot tänker nog gemene man nästan alltid på antingen Grekland och Rom eller den transatlantiska slavhandeln från Afrika till USA, när man talar om slavar idag. Det kan ju vara värt att ta upp andra fall, såsom det moderna slaveri du länkar, Hans exempel eller t e x vårt egna forntida trälsamhälle.

 • Hans Norebrink

  Äkta västligt slaveriutnyttjande är väl inte så vanligt längre. Men som jag sagt i andra sammanhang, felaktigheter ska fördömas oavsett om de är vanliga eller ovanliga.

  Däremot är västkapitalismen de idag och sedan länge stora exploatörerna i världen. Vi lägger ut vår industritillverkning till slavliknande löner i Tredje världen. Den delen av utsugningen av Syd är den västliga arbetarklassen med på genom att köpa de superbilliga varor Asien producerar för oss – utan bra löner det går att leva på, utan arbetarskydd, utan fackliga rättigheter, utan inflytande, utan miljöskydd.

  Det är det stora människans exploatering av människan-fenomenet idag, inte slaveriet längre.

  Det är en skam utan dess lika att vi upprätthåller detta system. Ska vi handla med och utbyta varor med exempelvis Bangladesh så ska vi ha lika löner.

  Det är en mycket viktigare fråga att diskutera än flyktingarna. och utan de svältlöner vi i väst tvingar på dem kanske de inte behövde fly hit.

 • Överhuvudtaget är ”äkta slaveriutnyttjande” ovanligt. Öppet finns det enbart i ett land i Afrika, resten har man hittat på sätt att döpa om det. Ungefär som de kidnappade asiater som byggde USA:s ambassad i Irak inte kallades för slavar, trots att de mot sin vilja förts till landet. Resten är varianter likt de vi kan se på Haiti, där det är ett de facto slaveri om än inte på pappret (hemskt med tanke på att Haiti var det första land att avskaffa slaveriet, och p.g.a detta tvingades betala skadestånd till Frankrike i över 100 år).

  Jag håller helt och hållet med dig om att detta är en viktigare fråga än flyktingarna. Med en vettig ekonomisk fördelning skulle flyktingarna inte behöva finnas.