Klimatet orsakar katastrofer

I Pakistan är det skyfall och mycket regn som orsakar stora problem, översvämningar och många döda. även i Kina. I Ryssland är det samtidigt torka och omfattande bränder med döda människor, evakuering och katastrofläge som en följd. Skogsbränder har vi också i Grekland, just nu ön Samos och på sikt kommer just Medelhavet att drabbas av hårt av klimatkrisen:

Föroreningar och utfiskning har redan gått hårt åt Medelhavet och nu kommer också påverkan av klimatförändringen, skriver forskarna bakom den världsomspännande studien Census of Marine Life.

[…]

Medelhavet har omkring 17 000 djur- och växtarter, från mikroskopiska encelliga alger till havssköldpaddor och tonfisk. Bara haven kring Japan och Australien är rikare på arter.

Men samtidigt är Medelhavet omgivet av tät bebyggelse och det besöks årligen av 200 miljoner turister. Jordbruk och kemiska industrier utgör en annan fara. Och utfiskningen har gjort att bland andra arter den blåfenade tonfisken, som fortplantar sig i Medelhavet, så gott som försvunnit.

Medelhavet har alltså redan drabbats hårt på grund av effekter av mänsklig aktivitet och det kommer troligen att fortsätta på det viset så länge människan inte vårdar sig om ett ekologiskt hållbart samhälle på sikt. Klimatförändringarna kan kasta mycket över ända och orsaka/orsakar stora problem för jorden och mänskligheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Danie

  Vill du förändra framtiden , eller ens förstå varför världen ser ut som den gör ska man börja från grunden och ändra ditt sätt att tänka och tolka /reagera på andras problem. Man tänker fel från början och alla hypoteser slutsatser är felaktiga.

  Folk oroar sig om andra när de själva blir drabbade. Empati saknas totalt och kanske har aldrig funnits sedan andra världskriget. Blir det katastrof i något land så funderar folkt i Sverige hur detta ska drabba oss, Istället för att vissa sin stöd. Detta är vad som kommer att orsaka miljökatastrofer när folk endast tänker på sig själva i första hand.
  Min ägodel är viktigast, Jag kan gärna ge ifrån mig om jag själv inte blir drabad. Detta är vad som är fel i dagens filosofi.

 • Ofta används ”klimathotet” som en hävstångs-effekt på vad vi borde göra för naturen nu. Det betyder inte att det inte stämmer – men att det är ett enkelt och effektfullt argument att slänga ur sig.

  Den vetenskapliga världen är – som vi all nu vet – inte helt överrens om huruvida mänskliga utsläpp av koldioxid har påverkan på temperaturen. Mycket tyder på att det är tvärt om, med en fördröjning på 800 år. Källa: dokumentärfilm, The Great Global Warming Swindle.

 • Och när nu snart alla kineser ska ha egen bil så kommer det inte bli bättre. Men största hotet mot miljön är ändå alla enorma oljeutsläpp som sker titt som tätt.

  • Anders_S

   John: Jag begriper inte hur du kan tro att oljeutsläpp är största miljöhotet?