Inget fel med vapenamnesti men fel vapen kommer in

Det är inget fel med en vapenamnesti på det sätt som Beatrice Ask föreslagit. Problemet är dock att de flesta vapen som kommer in är gamla, jaktvapen och andra vapen som knappast används av personer som återfinns i kriminella nätverk. För skjutvapen vid mord och överfall tyder oftast på att det handlar om nån form av organiserad brottslighet:

Men nere på Citypolisens vapengrupp är polisinspektör Roger Ohlson mindre begeistrad. Förra gången, år 2007, fick specialisterna på vapengruppen utbilda receptionister på stationerna i att hantera de vapen som kom in på ett säkert sätt. Totalt tog de emot 13835 vapen och 14 ton ammunition.

–Idén är i grund och botten vettig och jag förstår att den låter bra för till exempel politiker och lekmän. Men den typen av vapen som kommer in är mest gamla bössor som stått i garderober, sånt som folk ärvt i släkten.

–Busets vapen, de kommer inte in den vägen, tyvärr, tyvärr.

Buset är polisslang för brottslingar och kriminella och det är nog tyvärr så att de vapen dess anvädner inte kommer in vid en vapenamnesti. Så effekten när det gäller att påverka gängsbrottsligheten är i stort sett obefintlig. Enda sättet att på sikt få stopp på denna är genom socialt arbete, mindre arbetslöshet, mer organiserad fritid för ungdomar och social kontroll. Det är ett långsiktigt arbete som inet kan lösas genom sådan populistiska utspel som den borgerliga regeringen älskar att komma med på allla möjliga områden. Brottslighet kan inte bekämpas med mer övervakning, mer kontorll eller hårdare straff eller förvirrade integritetskränkande förslag från Sverigedemokraterna. Den vägen kommer inte att ge något positivt resultat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hans Nilsson

  Man behöver inte ens vara klok för att konstatera att de vapen,
  revolvrar pistoler och avsågade hagelgevär som buset behöver
  för sin verksamhet inte lämnas in vid en amnesti vilka DÅRAR har
  trott detta möjligen 76klöverpolitikerna och höga polischefer inga
  andra för VI lever i verkligheten och inte bak ett skrivbord.