Vilken alarmerande våldsutveckling?

Jan Hallberg visar återigen hur verklighetsfrämmande han är. Han är oroad över den ”alarmerande våldsutvecklingen”. Problemet är bara att någon sådan inte finns. De anmälda våldsbrotten har ökat över tid men mycket av detta beror på ökningen av antalet anmälningar av våldtäkter. Något som i sin tur främst beror på ändrade lagar och ökad anmälningsbenägenhet. Den kvarvarande ökningen är inte av den karaktären att den är alarmerande, även om det är en ökning om man ser till siffrorna över anmälda brott som Brå redovisar. Det räcker med att läsa en årsrapport från Brå för att förstå detta. Det har uppenbarligen inte Hallberg gjort. För det kan väl inte var så att karln ljuger med flit för att vinna politisk poäng. Inte heller är det väl så att mannen är dum i huvudet. Då skulle han väl knappast kunna vara moderaternas ledande man i Göteborg?

Förutom detta finns också frågeundersökningar till ungdomar som genomförs med jämna mellanrum (se Ungdomsstyrelsens hemsida). Dessa visar ingen ökning av antalet offer för våld alls och det gör inte Brå:s trygghetsundersökning heller.

Vidare håller Hallberg fast vid att hårdare straff är rätt väg att gå. Det är också dumheter. Det finns inga som helst belägg för att hårda straff hjälper mot våldsbrott på något sätt. De flesta våldsbrott begås av berusade människor och i hastigt mod. De är inte planerade och därför hjälper inte straff som avskräckning eller ens långa straff. Våldsbrotten som begås av organiserade kriminella är förhållandevis få och mot dem hjälper inte heller hårda straff eller avskräckning. Försvinner en torped ersätt denne bara av en ny. Antalet våldsdåd påverkas inte. Alltså är den av Hallberg föreslagna metoden med hårdare straff helt verkningslös, helt meningslös. Ett populistiskt förslag som spelar sverigedemokraterna (SD) i händerna genom att sprida deras fördomar om världen vidare.

Läs också:
Inga belägg för ökad knivbrottslighet
Falsk information om knivbrottslighet i GP
Våldet! Ökar det verkligen?
Ingen ökning av knivbrott, däremot nya arbetsmetoder
Våldet och ojämlikheten

Intressant?
I media om våldsbrott: Ttela, VLT, GP, Skanskan1, 2, HD1, 2, BLT, SMP, Folket, Dagbladet, GD, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bra att du skriver mycket om detta, det finns ju så mycket föreställningar överallt i samhället om just brott och straff.

  Jag undrar för övrigt ifall du vet några siffror om hur anmälningsbenägenheten ser ut utifrån klass, kön och etnicitet. Alltså inte anmälningsbenägenhet mot dessa olika grupper utan huruvida ex. invandrare eller personer från arbetarklassen är mindre benägna att anmäla ett brott (eller att driva en tvist mot en myndighet) än vad ex. etniska svenskar och medelklassen är.

  Jag tycker att det är rimligt att det är på det viset, men har inte hittat några siffror om just detta.

  • Anders_S

   Alex: Det finns en bok av Diesen med flera som tar upp en del av de frågeställningarna. Man vet att brott anmäls oftare om man tror att en invandrare är brottslingen och man vet att invandrare anmäler i lägre utsträckning än svennar. Jag kan kolla efter siffror och skriva nåt om det i framtiden.

 • Pingback: Majoriteten i Sverige för mildare straff | Svensson()