Riskkapitalist köper in sig i Swedbank

Riskkapitalisten Christer Gardell och hans bolag Cevian har köpt in sig en av de banker som alla svenskar varit med och räddat. Gardell har köpt aktier i vad som verkar vara en gemensam aktion med den US-amerikanske spekulanten Carl Icahn. Totalt har de köpt nästan 5% av Swedbank och börskursen steg som ett resultat av deras inhopp i banken.

Nåt som också gynnar de största aktieägarna, Folksam, Sparbanksstiftelsen och fristående sparbanker som äger omkring 20% av aktierna i banken. Syftet med Gardells investering är långsiktigt uppger han och då måste det väl handla om att han tror att det finns pengar att hämta i Swedbank. Detta är i så fall ett resultat av att Lettlands befolkning fått betala ett högt pris för bankens spekulationer i landet tillsammans med följden av att det svenska folkets räddat banken.

Christer Gardells investering sker efter att hans vän Michael Wolf blivit VD i Swedbank och ryckt upp banken efter att den räddats av folket i Lettland och Sverige. Samarbetet med Wolf betyder att Gardell har insiderinformation om vilken potential som finns i banken när det gäller att frigöra kapital och skapa vinster åt Cevian Caoital. Den information han kunnat få från Wolf har  säkerligen varit grudnen till investeringen i Swedbank.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements