Föräldraförsäkringen bör vara individuell

Alla sociala försäkringar etc i Sverige är indiviuella, utom en, Föräldraförsäkringen. Alla tas ut av individen och är lagstadgade. Det gäller sjukersättning, arbetslöshetsersättning, semester, pension. De är individuella system. Jag tycker att föräldraförsäkringen ska vara uppbyggd på samma sätt. Det är bättre för männen:

Det skulle också bli svårare för chefer på traditionellt manliga arbetsplatser att pressa sina anställda att avstå sin lagstadgade rätt till föräldraledighet.

Det bli bättre för kvinnorna:

Vi menar att en individuell föräldraförsäkring skulle minska diskrimineringen av kvinnor vid anställning och lönesättning.

När exempelvis kristdemokraterna hävdar att det är fel att individualisera föräldraförsäkringen är det de som borde förklara varför just den försäkringen ska skilja sig från andra samhälleliga försäkringssystem i samhället. För i själva verket säger KD att män är hycklare och att män ljuger. Som föreningen Pappor för individuell föräldraförsäkring (Piff) säger:

I en opinionsundersökning som SVT gjorde 2009 tyckte nästan 7 av 10 svenskar att män och kvinnor bör ta ut lika lång föräldraledighet. De allra flesta barnfamiljer har en önskan om att dela rättvist på det praktiska ansvaret för barnen. Men när man tittar på statistiken är det bara 1 av 200 familjer som gör ett jämställt uttag av föräldraledighet. Och manliga småbarnsföräldrar är den grupp i samhället som jobbar allra mest. Hur kommer den sig, denna extrema skillnad mellan hur man skulle vilja ha det, och hur det sedan faktiskt blir?

För Maria Larsson måste slutsatsen bli att de flesta svenska män är hycklare. De säger sig vara för jämställdhet, men när det kommer till kritan vill de helst vara på jobbet och är inte intresserade av att lära känna sitt lilla barn. Byta blöjor, lyssna på barnets skrik och trösta – det är sådant som kvinnor kan ägna sig åt.

Vi tror att familjer är uppriktiga när de säger att de vill dela jämställt på arbetet i hemmet och ansvaret för sina barn. Men uppenbarligen finns det sådant som försvårar för oss att leva som vi vill.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

19 svar på “Föräldraförsäkringen bör vara individuell”

  1. @jerker: Tillhör den barnet?
    Men det är ju faktiskt ett argument för individuell föräldraförsäkring eftersom barnet har lika rätt till båda sina föräldrar. Detta är också en grundläggande barnrättighet enligt internationella konventioner. Tyvärr har jag aldrig hört (kd) lyfta fram barnets individuella rättigheter, utan man kör sitt urmodiga familjetugg. Den borgerliga västerländska kärnfamiljen är en organisationsform, inte en av Vår Herre given naturlag.

    För att din kommentar att föräldraförsäkringen tlllhör barnet skall ha en politisk mening måste alltså (kd) föreslå en lagstiftning där barnet bestämmer hur dagarna skall fördelas. Eller hur? Annars äger de ju fortfarande inte föräldraförsäkringen. Eller hur?

    Nu är det ju svårt att fråga ett spädbarn hur dagarna skall fördelas och då är den politiskt jämställda(!) lösningen att ge föräldrarna lika mycket. Det är nämligen statens skyldighet att säkra grundläggande lika rättigheter, och individens rättigheter står över familjens rättigheter. Det uttrycks tydligt i till exempel FN och de konventioner som hela världen antagit.

    Tack Anders S!

  2. Det är borgerligt hyckleri att tjata om individualism och sedan ha en kollektiv föräldraförsäkring.

    Samhället i sin helhet bidrar till försäkringen. Varför ska vi ställa upp på att en könsojämlik ordning fortsätter med våra pengar?

    Individuell försäkring! Take it or leave it!

  3. Framförallt är det bättre för papporna och för barnen. Ordningen nu gör att kvinnor (som har makten i familjen) tar ut mer av ledigheten trots att papporna vill vara lediga de med. Detta drabbar barnen som inte får lika del av båda sina föräldrar.

    För det kanske vi ska komma ihåg, det är knappast en uppoffring att vara LEDIG och vara hemma med sina barn istället för att jobba.

    Ett alternativ som jag tror skulle visa detta mycket tydligt är om man kunde ”köpa” den andra förälderns föräldraledighet mot semester (semester och föräldraledighet är ju samma sak för en förälder). Så om t.ex. mamman tog ut 12 månader föräldraledighet så fick hon sedan ge 4 veckors semester till pappan varje år i 6 år.
    Jag tror att man med ett sådant system ganska snabbt skulle få tyst på påståendena om att den förälder som var ledig mest var den förfördelade.

  4. Föräldraförsäkringen ska givetvis omfattas av samma regelverk som VAB, dvs att de juridiska vårdnadshavarna bestämmer vilken vuxen som ska ta hand om barnet. Det kan vara mamma, pappa, god granne, morfar eller plastpappa. Det är ett modernt förhållningsätt

    1. Jan: det är inte ett modernt förhållningssätt. ETt mdoernt förhållningssätt är att rättighetee är individuella. VAB är också individuellt. SJukersättningar är det.

  5. Anders, läs på. VAB går att skriva över på vem som helst. Precis så ska föräldraförsäkringen vara för att vara modern.

    1. Jan: VAB är alltså individuell och överflyttningsbar. Tar ingen hänsyn till hur familjen ser ut. Kan finnas fem mammor och ingen pappa, två pappor och tre mammor osv. Är det det som du menar? I så fall har du förmodligen fel. Men mormor, farfar och andra närstående etc kan ta ut VAB. Föräldraförsäkringen är dock inte riktigt jämförbar, men för att föräldraförsäkringen ska fungera med en mängd olika familjekonstellationer krävs förändringar från hur den fungerar idag. Inte ens individuell kanske räcker, men det är ett första steg till ökad jämställdhet, vilket är bar i sig. VAB an inte användas för ett sådant mål som jag ser det.

      Låt mig uttrycka det så här. Ett barn har rätt till lika mycket av alla sina föräldrar, därför är det självklart att de då ska ha sin egen föräldraföräkring. Alltså behöver den vara individuell. Riktigt samma sak gäller inte VAB.

  6. Vill man gå bort från det heteronormativa som vänstern vill, så ska givetvis föräldraförsäkringen formellt knytas till barnet och de juridiska vårdnadshavarna bestämma på vem dagarna ska fördelas.

    Den intellektuella kullerbytta vänsterdebattörerna gör med föräldraförsäkringen, är att jämföra den med andra socialföräkringar vars ända mål är försäkringsmottagaren själv och ingen annan, till skillnad från föräldraförsäkringen som finns för barnet, och där barnets väl och ve kan se väldigt olika ut i sjärnfamiljerna, vad gäller hur ledighet ska läggas ut.

    Vänstern måste bestämma sig. Antingen 70-tals retorik vad gäller jämställdhet, eller modern retorik gällande mångfalld kring familjesituationerna

    1. Jan: Varför inte båda delarna. Det är inget problem som jag ser det. Men jämställhet är viktigare än en illusion om valfrihet. Jämlikhet på det ekonomiska omrdået är viktigare än jämställdhet. OSv. Men det ena utesluter inte det andra.

  7. Du måste bestämma dig. Du kan inte både vilja ha en ökad flexibilitet i vem som tar ut av föräldraförsäkringen för att på så sätt gynna andra familjekonstellationer och samtidigt säga dig vilja låsa försäkringen mer.

    1. Jan: Varför kan jag inte det? Det är klart jag kan. Det finns som sagt ingen egentlig motsättning.

  8. Jens: ”Lika rätt till båda sina föräldrar” är flummigt snömos. Barnet har rätt att få sina behov tillfredställda och de kan du inte läsa om i någon jämstöälldhetsmanual från 1997.

  9. Då spädbarnet inte kan fatta egna beslut är det upp till någon annat att göra det för det. Föreslagsvis då de som känner barnet bäst och inte Big Daddy Staten.

  10. Enligt expertis så ska man börja trappa ned på amningen då barnet blivit ca 6 månader och ungefär då passar det väl bra att den andre föräldern (pappa enligt heteronormen) får ta ut sin del av den individuella föräldraförsäkringen så att han får lära känna sitt barn.

    Jag tycker det är märkligt att just KD, som i andra frågor pekar på hur viktigt det är för barnen att ha en relation till både sin mamma och pappa, i just fallet föräldraförsäkring helst verkar vilja att det i praktiken ska vara en mammaförsäkring.

Kommentarer är stängda.