Mycket kantareller finns det

Numera finns det mycket kantareller i skogarna i Västsverige och det tycks bli mer för varje år. Därför så kan man låt bli att plocka andra, tråkigare och inte lika goda matsvampar som diverse soppar och kremlor. Såna svampar vi plockade förr i tiden när kantareller inte var lika vanligt förekommande som nuförtiden.

En sak är dock märklig. Det är hur i hela friden folk kan bli förgiftade av vit flugsvamp. Av 13 allvarligt förgiftade i år har 10 blivit förgiftade av vit- och lömsk flugsvamp. Varför plockar de dem överhuvudtaget? Grundregeln är ju att vita svampar ska man inte bry sig om. Dessutom ska man skita i konstiga bruna, svampar med fläckar på och svampar som ser vackra ut i skogen (vilket ju flugsvampar i allmänhet gör och kremlor är ju inte så goda att man behöver bry sig, dessutom är ju hälften inte ätbara utan skarpa). Man ska skita i allt man inte vet vad det där och koncentrera sig på sånt man inte kan missta sig på. Vilket ju är lätt när det faktiskt finns så mycket kantareller.

Att folk kan bli förgiftade av toppig giftspindling (heter den verkligen så?, i mina svampböcker heter den spetstoppig spindelskivling eller nåt liknande, det finns en rad likartade spindelskivlingar som alla är mer eller mindre giftiga) är mer begripligt. Dessa svampar växer på i stort sett smam ställen som trattkantareller och kan slinak med när man plockar. Med trattkantareller är det färför viktigt att man rensar och soretar ordentligt, för svamparna är inte speciellt lika varandra mer än i färgen ovanifrån. Så den giftiga svampem upptäcks lätt när man sorterar. När man har plockat trattkantareller så har man ju i allmänhet också så mycket att man kan kasta bort allt man är lite skeptisk mot. Det finns ingen anledning att ta några risker.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Gerd P

  Vadå ”kremlor är ju inte så goda att man behöver bry sig”, vad är du för smakråd? Efter gula kantareller är kremlor min favoritsvamp före andra och jag tycker inte man ska klassa ut ätliga svampar sådär alls.

  Ett problem med förgiftningarna är att vissa svampar påminner om såna som någon hade i sitt hemland, fast det är inte samma svamp alls utan i Sverige är det en giftsvamp.

  Ett annat är, som du säger, att många fortfarande inte lärt sej vit-svamp-regeln, dvs, plocka INTE, just för att man kan blanda ihop vit flugsvamp (vita skivor under) med champinjoner fast dom ALLTID har bruna skivor.

  Ett annat är den toppiga giftspindelskivlingen -den har bytt namn och heter så nu för tiden. Den har ju inga likheter alls med trattkantareller, men ofta är det lite mörkt där man sitter och plockar trattisar i mängder och mängder, så man KAN råka få med nån annan liten svamp, som den toppiga. Det har hänt att även erfarna svampplockare blivit förgiftade av den ( i början av 90-talet hände det i Gbg, en av dom dog, den andra måste få dialys efter den middagen). Och det kan ta upp till 14 dagar innan symptomen visar sej och då är njurarna redan utslagna.

  Jag uppfattar det som att dom som drabbats av just den nöjt sej med en rensning i skogen -men det räcker inte när det gäller trattkantareller för dom är så små och så himla många. Man MÅSTE ta den tid det tar att göra en rensning till och gå igenom dom en och en i ordentligt ljus när man kommit hem så man är Verkligt säker på att man inte fått med sej nån annan svamp också.

  Om det finns nån gång i livet det gäller att vara minst 100% säker så är det i svampskogen -dvs. innan stekpannan!
  Plocka gärna svampar ni är osäker på, men lägg dom för sej och ta hem och kolla i svampböckerna -men ÄT ALDRIG EN SVAMP NI INTE ÄR 100% SÄKER PÅ! Aldrig. Bara släng den om det finns minsta osäkerhet, som att foten fattas, eller hatten har ramlat av eller…elller… -släng den!

  Soppar är säkra svampar, dom tar man inte fel på, det finns inga riktigt farliga i Sverige men kremlor måste man lära sej att skilja ut och provsmaka sej igenom. Taggsvamp däremot som kommer nu är en svamp man inte kan förväxla,. Eller trattkantareller och trumpetsvampar OM man dubbelkollar dom som jag sa.
  Det är roligt, och gott, att kunna plocka många olika sorters svampar, så låt er inte nedslås av Anders ensidiga kantarellrekommendationer.

  Gå på svampvisningar nu på hösten, börja med soppar och lär er en eller två nya svampar om året så kan ni känna er säkra på att inte bli förgiftade.
  Man ska inte tro när det gäller svampar, man ska veta och veta till 100% -då är man lugn och kan njuta av maten.

 • Gerd P

  Och kolla när svampboken trycktes!
  Kunskaperna om svamp har ökat, och det har miljöförstöringen med, så ju nyare bok desto säkrare. Man måste kolla om biblioteken verkligen har gallrat bort alla gamla.
  Pelle Holmberg t.ex. är vår enda svampprofessor. Han gav ut en serie bra och förklarande svampböcker runt 1985, dom är pålitliga.

  • Anders_S

   Gerd: Det är så himla tjötigt att smaka på varenda kremla man hittar. Inte värt besväret som jag ser det när jag kan hitta hur mycket kantareller som helst om jag bara går nån meter till.

 • Gerd P

  Fast så är det ju inte i alla sorters skogar.
  Och inte vid alla årstider.
  Och inte vid storstadsområden där många är ute och plockar -det blir dom första som lyckas få kantarellerna. Så det är bra om man kan fler svampar, då får man alltid något att äta 🙂

  • Anders_S

   Gerd: Det är ju sant.