Nyckelperson i muthärvan anhållen

En av nyckelpersonerna i muthärvan kring Idrotts- och föreningsförvaltningen har anhållits misstänkt för grovt mutbrott enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz. Det finns ingen koppling mellan denne man och den andre anhållne utan det rör sig om fler muthärvor som utreds parallellt:

Statsåklagaren betonar att detta gripande inte har något att göra med gårdagens gripande av den 45-årige man som driver en byggfirma.

Mannen, som nu är anhållen för bland annat grovt bedrägeri, har som underleverantör utfört jobb för ett kommunalt bostadsbolag via byggföretaget Peab. Han misstänks för att själv, och i samarbete, ha manipulerat fakturor.

– Det finns ingen koppling alls mellan de anhållna männen, säger statsåklagaren Nils-Eric Schultz, som driver fem utredningar parallellt kring muthärvan – eller -härvorna – i Göteborg.

Att det handlar om flera olika utredningar om flera olika muthärvor gör inte det hela på nåt sätt mindre uppseendeväckande utan snarare allvarligare. Det visar att denna typ av underhandsuppgörelser mellan vänner om pengar är något ganska vanligt förekommande och att det tydligt finns en korruptions- och mutkultur i Göteborg. En kultur som jag anser delvis har sin grund i den så kallade göteborgsandan och som underblåsts av senare tiders upphandlingssystem och privatiseringar. Jag är rädd för att det som nu utreds ändå bara är toppen av ett isberg.

Den ene anhållne mannen är alltså från en underleverantör till det stora byggbolaget Peab, ägt av familjen Paulsson. Men även detta stora byggbolag kan vara inblandade i korruptionen och mutorna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements