Vad hjälper bra ekonomi när det inte finns några jobb

Sverige har tydligen en ekonomi som tilltalar kapitalisterna i världen. Det ska tydligen vara den näst mest konkurrenskraftiga i världen. Schweiz är nummer ett. Vad det nu betyder? Innebär det att kapitalisterna kan göra större vinster här än på andra ställen, eller vad?

För inte ser det ut som om arbetslösheten i Sverige minskar direkt, den är fortfarande hög och det tycks stört omöjligt att få ett jobb när man är över 50 eller när man är ung. Ta bara mig personligen (över 50), jag kan jobba som elektriker (även byggen, inga problem), som mekaniker, som programmerare. Men saknar körkort och då försvinner 90% av alla jobb jag skulle kunna söka direkt. Också många arbeten som programmerare, fast där är nog åldern det stora problemet. I Norge är det uppenbarligen annorlunda, där arbetar över 80 000 svenskar som inte kunnat få jobb på hemmaplan. Att Sverige har en konkurrenskraftig ekonomi säger faktiskt inte ett dugg om hur det egentligen är för vanligt folk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ge mig bara mina bidrag så lovar jag att hålla mig lugn.

 • Varför det, Jerker? Kräv ett jobb istället! Det är en av FN:s mänskliga rättigheter och något regeringen är skyldig att arbeta för att du ska få.

 • När våra politiker pratar om att ”Sveriges” ekonomi är god, har det numer endast betydelsen att de offentliga finansiella kolumnerna är på ett visst sätt som våra politiker tror är ”bra”. Det har inget att göra med folkhushållets ekonomi som är vi alla hushåll, företag och offentlig sektor. Ibland är till och med så illa att man inte ens menar hela offentlig sektor utan endast den del så kallas för staten, Sahlin har en förkärlek till att tro att statens finansiell saldin är ”Sveriges” ekonomi.

  Har man 9 % officiell arbetslös måste man ha en ganska skruvad bild om ekonomi om man påstår att Sveriges ekonomi år i utmärkt skick. Man kommer att tänka på en Brasiliansk diktator som fick frågan hur det stod till med ekonomin, ”den är utmärkt men för folket är det sämre”.

  But who cares about the economy today? Every day, programmes like ”A-Economy” are and ”The Economic Club” are broadcast. But there is no discussion of the economy, only of the finances. Short- and long-term interest rates, budget deficits, equity quotes and whatnot are discussed, but not the economy.
  The ”economy” is not the same thing as the ”finances”. The economy is human activities, the way we create value by using our knowledge and talents. Today’s waste of human resources has no place in the cynical world of finance.
  It is in this environment, in this mortal conception of life, that Erik Åsbrink and his cabinet colleagues reside. So far, far away from the harsh reality experienced by the young and the immigrants.
  In the world of the decision-makers there are only columns of debit and credit, columns that are to be made equally long, no matter what it costs. The real-world economy must comply to being cut short in order to fit this financial Procrustes’ bed. To Erik Åsbrink’s mind, the map is the reality. The length of the columns is beginning to harmonise, which makes Erik Åsbrink ”happy”. The whole of the Cabinet is ”happy”. The debit and credit of government finances match.

  Per-Gunnar Berglund 1997

 • Eller:
  ”What unites the failure to understand that a financial crisis was coming and persistent poverty in the Third World is an economic theory at a level of abstraction where production is left out, a theory where the world economy is perceived as stock markets and freight terminals. In reality, markets and trade are mere complements
  of an incredibly complex global system of production.”
  Från http://www.respublica.no/Artikler/OEkonomi-og-naeringspolitikk/The-Financial-Crisis-and-Economic-Theory

  Gängse ekonomisk teori klarar inte att skilja mellan å ena sidan ettor och nollor på ett konto, å andra sidan verkliga produkter distribuerade bland verkliga människor. Bara det förra finns där är man nöjd.

  Vilket väl är ett sätt att uttrycka att dom som styr lever ett otroligt avskilt versailles-liv.

 • Pingback: Stor lavinfara – Miljöpartiet på glid()