Extremvänstern i valet

Extremvänstern i valet handlar i huvudsak om kommunval på ett antal orter runtomkring i landet. De partier som det handlar om är Kommunistiska Partiet (KP), Socialistiska Partiet (SP) och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) samt ett antal mer lokala partier som Socialisterna (Västervik) och utbrytarna ur RS i Umeå. Det finns bara en stor stad där flera av dessa partier ställt upp och det är Göteborg.

Siffrorna i Göteborgs kommunval visar att Kommunistiska Partiet gjort ett mycket dåligt val. Man har tappat cirka 1/3 av sina röster i jämförelse med tidigare val. Socialistiska Partiet har fått i stort sett lika många röster som förra valet (en mindre ökning) och förmodligen har Rättvisepartiet gjort ett bra val i nordöstra Göteborg. RS har inte räknats separat på valnatten så vi får vänta på deras exakta resultat.

I Lidköping ställde SP upp för första gången och det gick sådär. Ingen direkt framgång, men vi kan sägas ha etablerat oss som en politisk kraft i den lilla vänerstaden. Inte genom valresultatet utan främst genom valarbetete. En annan kommun där SP ställde upp för första gången var Hässleholm men där har vi inte räknats separat så våra röster återfinns bland övriga partier. Svårt att veta hur många som är på oss, men lokala kamrater har gjort en uppskattning om cirka 150 röster. I Eskilstuna har vi tappat hälften av de röster som vi hade i förra valet och i Köping har vi också backat (inte så mycket, men tillräckligt för att förlora vårt kommunala mandat). I Umeå är det troligen så att SP vinner ett mandat genom att Jan-Olov Carlsson som stod på vänsterpartiets lista förmodligen kommer in i fullmäktige.

Socialisterna i Västervik har gjort ett bra val och behåller sitt kommunala mandat. Tidigare var de invalda med namnet Socialistiska Partiet då de var en avdelning av vårt parti vid förra valet. Däremot tycks de inte göra något bra val i Linköping. Rättvisepartiet Socialisterna gör ett bra val i Uddevalla, men får inga mandat. I Haninge behåller partiet sina 2 mandat, vilket är bra. Antalet röster ökar också kraftigt. I Umeå gör de ett dåligt val, men utbrytarpartiet med nästan samma namn klarar sig kvar i fullmäkige och tar ett mandat. Vilket är färre mandat än RS tidigare hade i staden. Däremot gör RS ett bar val i Luleå där man ökar antalet röster, dock utan att få fler mandat.

Kommunistiska Partiet som gjorde ett dåligt val i Göteborg har gjort ett bra val i Lysekil med fler röster och ett nytt mandat. I Gislaved har man däremot tappat röster men inga mandat och i Karlshamn backar man rejält och tappar ett mandat.

Sammantaget får man väl säga att det extremvänsterparti som gör bäst ifrån sig i valet är Rättvisepartiet Socialisterna. Det är självklart en följd av det handlar om ett parti som är mycket aktivt och som ofta syns i oliak sammanhang. Deras kommunala röster mostvarars dock inte av nåt liknande röstetal i riksdagsvalet så de är tills tor del att ebtrakta som lokalt missnöjesparti där de finns. RS är det enda av de nämnda partierna som ställde upp i riksdagsvalet. Kommunistiska Partiet är det vänsterparti som klarat dett val sämst. De är fortfarande störst men backar på många håll, inte minst i Göteborg. Mitt eget parti, Socialistiska Partiet står och stampar och är det minsta av de ”rikstäckande” extremvänsterpartierna.

Intressant?
Borgarmedia: BL1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, NSK1, 2, 3, 4, 5, 6, BLT1, 2, 3, SMP1, 2, 3, 4, 5, 6, Folket1, 2, 3, EK1, 2, VLT1, 2, 3, 4, SVD, DN1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

23 svar på “Extremvänstern i valet”

  1. Pingback: Två Sverige
  2. Extremvänster? Är det inte att ta över borgarnas definitioner? Yttersta vänstern? Radikala vänstern?

    1. Hans: Visst, delvis, men jag vet inte hur man ska uttrycka det. Men det är en bra rubrik (och det var främst därför jag valde den) och ansluter till hur man säger ute i Europa (extreme gauche, far left etc). Yttersta vänstern är inte heller bra. Radikala vänstern är bättre.

  3. Egentligen är det ganska dåligt att man inte lyckades profitera på det missnöje som SD exploaterade så bra. Outsiders som outsiders, kan man tycka, och anti-etablissemang som anti-etablissemang?

    Eller handlar det kanske om att dom här vänstersmågrupperna har harvat på i en hel generation och inte åstadkommit så mycket, efter vad man kan se. Och att de därför är lite körda i folks ögon? Det lönar sig helt enkelt inte att rösta på dom.

    Kanske det är dags för ett annat koncept? Det handlar ju ändå om ganska många människor som nu låses upp i något som inte verkar leda nån vart. Kanske de skulle ha större framgång med något annat, t.ex. en garanterat icke-partipolitisk massrörelse mot nedrustningar och privatiseringar (läs Gemensam Välfärd).

    1. Jan Wiklund: I Göteborg är det ingen obetydlig kraft. 4 000 röster plus 3 500 för F!. Men Göteborg kanske är unikt, eller?

  4. Yttersta vänstern måste göra precis som yttersta högern (SD).
    De (vi) måste samlas ihop till ett parti med få frågor (eller ett samlingsparti men de enskilda organisationerna intakta). Sluta separeras på småfrågor.
    Ta några enkla förenande frågor: Klassklyftorna och välfärden och driv dem hårt och bara dem.

    Uppmana sympatisörerna att rösta på partiet!
    Att taktikrösta på ljusblått för att slippa blått leder ingenstans. När man kommer till 1% så får man stöd och kan dra vidare mot 2,5% som ger ekonomi nog att komma över 4%. När man är över 4% så kommer man tas på allvar och kunna påverka.

    Gör precis som SD men för att förändra.

  5. 4000 röster är ganska obetydligt om de inte leder till något mandat. Röster i sjön helt enkelt. Håller med om att bara är fånigt med alla dessa smågrupper som vill leka parti, alla var och en för sig.

  6. Det är större skillnad mellan Kommunistiska Partiet, vars ideal är Stalinistisk blodsdiktatur av sovjetisk 30-talstyp, och Socialistiska Partiet eller Rättvisepartiet Socialisterna, än mellan de borgerliga riksdagspartierna. Att tro att KP och SP skulle kunna gå ihop i ett parti är helt orealistiskt. Den som tror det har ingen aning om dessas respektive världsbilder. Möjligen skulle SP och RS kunna samarbeta närmare igen för att (möjligen) sikta på samgående. Dags att arbeta för ? Ett enda parti för hela yttervänstern är dock helt orealistiskt och inget att sträva mot. Enhedslistan i Danmark är en union av partier av en typ som en del av svensk yttervänster kanske kunde jobba för.

  7. Enda vettiga är att ha ett parti för den riktiga vänstern och inte splittra upp det på en massa fraktioner och shit för det tjänar bara borgarna på. Ska det bli ett riktigt parti för vänstern så tycker jag helt klart också vänsterpartiet måste vara med (…fast i detta valet proteströsta jag på Kalle Anka…). Det borde vara läge nu för Lasse Ohly att ta ut skiljsmässa från Mona och Maria eller vad nu fan dom heter hos sossarna och grönmupparna.

    Nu får det för helvete vara nog med kryperiet för alla jävla borgare och kapitalistsvin!

  8. Hampus:
    Så du tror att de hade haft samma möjlighet att komma in i riksdagen 2010 utan rösterna i valen innan?
    Hur tänker du då?

    Kenta:
    Vänsterpartiet kan såklart inte vara med, de är ju ett etablerat riksdagsparti och inte riktig vänster.

    Torberg:
    Nej de skulle utan problem kunna rösta på samma sätt i alla frågor som kommer upp i riksdagen. Om nu frågan om bildande av Gulag eller obligatoriska tältfester i blommans namn skulle komma upp så får väl ledamöterna rösta efter eget huvud bara.
    Den där jävla sektinställningen är anledningen till att vi inte har ett socialistiskt parti i riksdagen.

  9. Nä. Kp och Sp skulle inte rösta på samma sätt i alla riksdagsfrågor. Det är ingen sektinställning att framföra den åsikten, utan ren kunskap. De skulle aldrig kunna bli samma organisation.
    Dessutom, och minst lika allvarligt: synen i KP på sej själva som arbetarklassens ENDA parti leder till deras välkända och katastrofala sekterism. Den yttrar sej praktiskt i att KP aldrig utmanar sossarna där det verkligen går, där arbetarklassen finns: I Facket. Trots sin relativa styrka t ex i Göteborg har de aldrig tagit fighten i Volvos klubbar. Eller annorstädes. Allra minst i samarbete med andra vänsterriktningar. Denna verkliga sekterism gör dem närmast omöjliga att samarbeta med även i utomparlamentarisk kamp. Utom möjligen i enstaka lösligt organiserade demonstrationer. Hela deras odemokratiska och löjeväckande syn på vad klassens parti är för något står ohjälpligt i vägen, alla vi andra är ju kryptonassar, ”bögpartier” eller socialfascister enligt deras analys. Inte arbetarorganisationer med en annan världsbild.

  10. Hampus:
    Genom att de hade en valbudget på 110 miljoner som de fått i partistöd efter att ha kommit över 2,5 % och genom att de hade valsedlar i alla vallokaler.

    Utan valen 1998, 2002 och 2006 så skulle de inte kommit in i riksdagen 2010.
    Om SD:arna hade taktikröstat på borgarna för att de föredrog blått före ljusblått så hade de aldrig kommit in i riksdagen.

  11. Torberg:
    Skulle man ofta få rösta i riksdagen angående världssyn, etiketter på partier, eller definitioner på arbetarnas parti?
    Sluta sekta nu och börja samverka.

  12. ”Genom att de hade en valbudget på 110 miljoner som de fått i partistöd efter att ha kommit över 2,5 % och genom att de hade valsedlar i alla vallokaler.”

    Nej, dessa 110 miljoner får man nu till nästa val med riksdagsinträdet. SD:s valbudget i år på c:a 15 miljoner hanlade mest om partistöd från kommuner, bidrag av privatpersoner och tagna lön.

  13. Profanum, på vilket sätt menar du att det gäller extremvänsterpartierna? Får de partistöd? Hade de fått mer partistöd om de inte lekt partier var och en för sig?

  14. Anders: Just därför. 4.000 personer kan göra en hel del om de inte låses upp i ett projekt som de flesta betraktar som off.

    Med lite pragmatism i medlen skulle man kunna nå rätt långt mot målen. Det är klart att förr eller senare måste man också ta striden om riksdag och regering. Men det är långt dit.

  15. Profanum: Världsbilden bestämmer bl a om och med vilka man samarbetar. Jag är för ett enda, mycket brett, åsiktsminoritetsstödjande, demokratiskt arbetarparti där så många vänsterriktningar som möjligt får plats och respekt. Klassens parti. Kanske lite som engelska Labour när det var som bredast. Jag talar alltid för det. Många i Socialistiska Partiet delar den åsikten, tror jag. Men… vi bestämmer inte hur verkligheten ser ut och får finna oss i att många i Yttervänstern, KP har jag beskrivit ovan, har en elitsyn på Partiet eller ser andra riktningar som Klassfiender och liknande. För den som är dåligt orienterad i olika vänstertraditioner verkar skillnaderna små, men det är de ej. De bestämmer t ex högsta grad hur man ser på samarbete och andra riktningar. Min tradition, SP:s, är för så bred slagstyrka för klassen som möjligt, Därför jobbar vi alltid för att stärka klassens organisationer, t ex i LO, och att bygga och stärka rätt folkrörelser, t ex Klimataktion, HGF osv. Vi gör det med den samlade erfarenhet i ryggen som partier, och vår världsrörelse kan ge. Om vi går in i ett brett klassparti, som vår franska systerorganisation gjort i NPA, måste vi aktivt arbeta för att behålla och förvalta generationers dyrköpta erfarenheter. Tro mej, de är oumbärliga.

Kommentarer är stängda.